75 big

1 квітня 2020 р. ухвалено Постанову Президії ФПУ «Про особливості організації роботи і завдання Федерації профспілок України та її членських організацій на період карантину в Україні».

У ній зазначено: «Критична ситуація в економіці, зайнятості населення, запровадження органами влади і роботодавцями нетипових режимів праці та обмеження на пересування громадян у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19, та введенням з 12 березня по 24 квітня 2020 року карантину на всій території України потребує перебудови роботи профспілкових органів та організацій для здійснення своїх представницької та правозахисної функцій.

Від ФПУ, її членських організацій вимагається оперативно реагувати на виклики та посилити взаємодію з органами влади й організаціями роботодавців, ефективного використовувати важили колективно-договірної роботи та контролю за дотриманням трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Постановою регламентовано особливості роботи на час дії карантину та надзвичайного стану і встановлюється, як основна форма роботи -  дистанційна організація праці та взаємодії апарату ФПУ із членськими організаціями через використання сучасних комунікаційних засобів (Viber, Telegram, WhatsApp, e-mail, проведення відеоконференцій тощо).

Для обговорення актуальних питань захисту прав працівників, діяльності профспілок, обміну інформацією та прийняття в окремих випадках рішень Президії ФПУ у системі Viber буде створено групу «Президія ФПУ».

Вирішено відтермінувати дату проведення шостого засідання Ради ФПУ з 9 квітня 2020 року, а рішення Президії ФПУ про дату скликання шостого засідання Ради ФПУ прийняти після зняття карантинних та обмежувальних заходів на території України та м. Києва.

Президією схвалено проект постанови Ради ФПУ «Про внесення змін до Регламенту Ради ФПУ» та рекомендувано його прийняти Радою ФПУ шляхом опитувального голосування членів Ради ФПУ. У ній зокрема зазначено: «В окремих випадках, спричинених виникненням обставин непереборної сили (військові дії, запровадження надзвичайного стану, карантинних або протиепідемічних заходів тощо), постанови Ради ФПУ за рішенням Президії ФПУ, окрім питань відчуження майна, можуть прийматися шляхом опитувального голосування».

 

Додатки:

Постанова Президії ФПУ від 1 квітня 2020 року «Про особливості організації роботи і завдання Федерації профспілок України та її членських організацій на період карантину в Україні» (Переглянути у форматі PDF можна тут).

Проект Постанови Ради ФПУ «Про внесення змін до Регламенту Ради Федерації профспілок України» додається.

Прес-центр ФПУ