pidvischennya minimal noyi zarplati ne vplivae na stavki edinogo podatku preview medium

Попри скептичні прогнози представників від бізнес-середовища щодо анонсованого підвищення мінімальної зарплати, - нібито це негативно вплине на економіку країни, профспілки підтримують такі наміри влади.

 

Про це в інтерв’ю ЗМІ заявив Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Ініціатива Глави держави та його доручення Уряду підвищити рівень життя українських громадян – не просто бажання влади, це її конституційний обов’язок - дбати про добробут громадян, забезпечуючи їх право на достатній життєвий рівень, як це прописано у ст. 48 Конституції України, - сказав він.

Тому внесений до парламенту Президентом України Володимиром Зеленським законопроект № 3963, яким пропонується вже з 1 вересня ц.р. встановити мінімальну зарплату на рівні 5 тис.грн. (зараз – 4723 грн.), профспілками однозначно підтримується.

Саме на необхідності підвищення державних соціальних стандартів постійно наголошують профспілки у комунікаціях з урядовою стороною та роботодавцями, оскільки існуюча мінімальна зарплата «не дотягує» до фактичного прожиткового мінімуму, який за цінами червня п.р. вже дорівнює 5149 грн. (тобто є більшим, ніж пропонується владою), і буде далі зростати. Потрібно також нагадати, що соціальні партнери, підписавши чинну Генеральну угоду 2019-21 рр., взяли на себе обов'язок, що мінімалка не повинна бути нижчою за фактичний прожитковий мінімум.

Такис чином, правові підстави для збільшення мінімальної зарплати є, питання - чи призведе запропоноване підвищення до дисбалансу в макроекономіці?

Лідер профспілок вважає, що ні, тому що фонд оплати праці у структурі витрат вітчизняних підприємств є незначним і становить, наприклад, у промисловості всього від 5 до 8%, тоді як в європейських країнах цей показник набагато вищий – 25-30%. Отже, український бізнес недооцінює працю людей, постійно занижуючи рівень зарплат, що є ознакою соціальної несправедливості.

Профспілки з цим не можуть миритись.

- Бізнесу можна зекономити на чомусь іншому, а людям потрібно додати до зарплати, - переконаний Голова СПО об'єднань профспілок. - Підвищення зарплати – це імідж держави, тому обов’язок як Президента України, так і Уряду зробити все для того, щоб вектор соціальної спрямованості їхньої політики дійсно відповідав європейським цінностям і стандартам.

 

 

Прес-центр ФПУ