DSC06844

 

19 квітня 2016 року відбувся Пленум Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України. В роботі Пленуму взяли участь заступник голови Федерації профспілок України Саєнко Володимир Володимирович, директор Департаменту соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики України Савенко Олександр Леонідович. На порядок денний Пленуму були винесені питання: «Про хід виконання рішень ІІІ з’їзду Профспілки та реалізацію Пріоритетних напрямів діяльності Профспілки»  та «Про завдання профспілкових організацій щодо виконання рішень VІІ з’їзду Федерації профспілок України». Пленум також вніс зміни та доповнення до Статуту Профспілки.

             Заслухавши та обговоривши доповідь «Про хід виконання рішень ІІІ з’їзду Профспілки та реалізацію Пріоритетних напрямів діяльності Профспілки», Пленум Центральної Ради Профспілки  відзначив, що Центральна Рада Профспілки, як її вищий керівний орган, та територіальні виборні профспілкові органи усіх рівнів в умовах кризових явищ у соціально-економічній сфері та змін в суспільно-політичному житті вживали належних заходів для захисту соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки, сприяли роботі установ, закладів та організацій соціальної сфери, спрямовували діяльність на вирішення професійних проблем спілчан, підвищуючи мотивацію профспілкового членства, зміцнюючи розвиток Профспілки.

  Пріоритетними напрямами в роботі в цей період було відстоювання інтересів членів Профспілки щодо гідної оплати працівників соціальної сфери, поліпшення їхнього матеріального становища, забезпеченість видатками на утримання департаментів соціального захисту населення обласних державних адміністрацій, районних і міських управлінь праці та соціального захисту, професійного зростання, недопущення скорочення чисельності працюючих.

Центральна Рада Профспілки неодноразово звертала увагу Міністерства, обласних державних адміністрацій, виходячи з обсягу навантаження, виважено підходити до визначення чисельності для управлінь праці та соціального захисту населення, які виконують сумлінно покладені на них державою обов’язки.

     Співпраця з Міністерством соціальної політики України сприяла прийняттю постанови Кабінету Міністрів України №732 від 16 вересня 2015 року «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районих у містах рад», якою з метою стимулювання працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад було встановлено щомісячну надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 відсотків посадового окладу працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги. На реалізацію цієї постанови в 2015 році були збільшені видатки  на оплату праці з нарахуваннями на загальну суму 56 037,1 тис. гривень. Це дало можливість підвищити заробітну плату окремим категоріям працівників.

              Закон України «Про державну службу», на прискоренні прийняття якого вимагали профспілки, нарешті 10 грудня 2015 року був прийнятий Верховною Радою України. Урядом схвалена відповідна постанова про посадові оклади державних службовців за групами з оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів, розміри надбавок за ранги державним службовцям.   

         Центральна Рада Профспілки стала на захист працівників Державної служби зайнятості, які в минулому році опинились в складній ситуації через прийняте керівництвом рішення про скорочення чисельності на 12%. Рішення про реорганізацію Державної служби зайнятості було прийнято з порушенням встановленої для таких випадків процедури. За результатами низки консультацій було вироблено план заходів, які дозволили зменшити скорочення чисельності та пом’якшити негативні наслідки скорочення штату.

Центральною Радою Профспілки,  обласними радами Профспілки здійснювався громадський контроль за дотриманням трудового законодавства, вживалися заходи для усунення виявлених порушень, надавалася безоплатна правова допомога та забезпечувалося представництво інтересів спілчан у судах, органах державної влади та місцевого самоврядування.

         Проводилась робота з громадського контролю за додержанням вимог законодавства з охорони та безпеки праці. Надавалася практична допомога виборним профспілковим органам у організації навчання та перевірки знань з охорони праці. Спрямовувалась робота представників Профспілки з охорони праці на участь у розслідуванні нещасних випадків, недопущення приховування нещасних випадків, забезпечення контролю за виконанням передбачених колективними договорами профілактичних заходів з питань безпеки праці, створення на місцях безпечних і нешкідливих умов праці, проведення атестації робочих місць тощо.

         З метою активізації роботи  профспілкових комітетів установ та закладів соціальної сфери з організації громадського контролю за станом охорони праці, здійснення заходів щодо профілактики нещасних випадків на виробництві, зниження захворюваності працівників, виконання колдоговірних зобов’язань, посилення соціального захисту працюючих в поточному році оголошено про проведення галузевого конкурсу «Краща первинна профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці»

Центральна Рада Профспілки спрямовувала діяльність організаційних ланок на розвиток та поширення серед спілчан самодіяльного мистецтва і народної творчості, забезпечення активної участі колективів та окремих виконавців у фестивалях, оглядах і конкурсах, підводилися підсумки Всеукраїнського огляду роботи організаційних ланок Профспілки на кращу організацію оздоровлення і відпочинку дітей працівників галузі, галузевого конкурсу на кращу первинну профспілкову організацію.

      Приділялась увага структурному, організаційному, фінансовому зміцненню, посиленню виконавчої дисципліни, активізації мотиваційних аспектів профспілкового членства, навчанню профспілкових кадрів та активістів. Надавалась методична допомога організаційним ланкам у вирішенні програмних завдань Профспілки. Проводилась робота з удосконалення системи морального і матеріального заохочення та стимулювання профспілкових кадрів і активу.

Разом з тим, попри вжиті заходи, не вдалося домогтися від владних структур значного покращення для працівників бюджетної сфери, зокрема, соціальної сфери. Середня заробітна плата в галузі складає: в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) від 1868 грн.(Миколаївська обл.), в будинках-інтернатах – від 2200 грн (Миколаївська обл.),в управліннях соціального захисту населення райдержадміністрацій – від 1955 грн.(Житомирська обл.).Недостатність фінансового забезпечення спричинила зменшення розмірів надбавок, доплат працівникам.

 Прийнята 9 грудня 2015 року постанова Кабінету Міністрів України №1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» позитивних результатів не дала. Заробітна плата зменшилась за рахунок обнулення індексації, яка суттєво впливала на її розмір, адже фонд заробітної плати не збільшувався, виплати проводились в межах затвердженого кошторису.

Невиконання в 2016 році постанови Кабінету Міністрів України №732 від 16 вересня 2015 року «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районих у містах рад» також призвело до зменшення заробітної плати працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад . Попри всі запевнення керівництва Міністерства соціальної політики України про виділення коштів і звернення до керівників обласних державних адміністрацій, в усіх областях кошти до працівників соціальної сфери не надійшли, виплати згідно постанови не проводяться, окрім деяких управлінь соціального захисту міських рад. 

Тривогу викликають і процеси які відбуваються із запровадженням децентралізації влади. Для галузі це неминуче скорочення чисельності, адже не всі місцеві бюджети спроможні забезпечити утримання закладів соціальної сфери. Особливо виникають проблеми з реформуванням територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Це вже відчули на собі працівники в окремих областях, яких масово попереджають про майбутнє вивільнення, що приводить до напруженості в трудових колективах.

Незадовільний стан фінансування витрат, передбачених законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування щодо оплати тимчасової втрати працездатності, допомоги по вагітності та пологах, оздоровчих заходів.

Недотримання вимог статті 44 Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» негативно впливає на створення умов для проведення культурно-масової, фізкультурної, оздоровчої роботи. Вимагають удосконалення норми законодавства щодо з організації дитячого оздоровлення.

Заслухавши і обговоривши доповідь «Про хід виконання рішень ІІІ з’їзду Профспілки та реалізацію Пріоритетних напрямів діяльності Профспілки» Пленум постановив визнати першочерговими завданнями відстоювання при затвердженні Державного та місцевих бюджетів на  наступні роки обсягів видатків на соціальну сферу відповідно до законодавчо гарантованих розмірів, встановлення розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС вище мінімальної заробітної плати, активізація всіх зусиль для розвитку соціального діалогу, застосовуючи різноманітні форми і методи переговорного процесу, та у разі недосягнення консенсусу застосовувати для відстоювання прав та інтересів спілчан усі дозволені засоби впливу на владні структури і роботодавців при реалізації Статутних завдань Профспілки. На адресу Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України направити Звернення щодо вирішення проблемних питань працівників соціальної сфери.

Заслухавши і обговоривши інформацію про VІІ з’їзд Федерації профспілок України, що відбувся 24 березня 2016 року та прийняті з’їздом рішення Центральна Рада Профспілки  постановила вважати одним з головних напрямів діяльності Профспілки реалізацію завдань, визначених прийнятою VІІІ з’їздом Федерації профспілок України Стратегією діяльності Федерації профспілок України на 2016-2021 роки «Європейський вибір», ІІІ з’їздом Профспілки щодо подальшого вдосконалення діяльності профспілкових органів по представництву і захисту професійних, соціально-економічних, трудових прав та інтересів членів Профспілки, підвищення ролі і авторитету профспілкових організацій у вирішенні питань забезпечення конституційних прав і гарантій членів Профспілки через соціальний діалог, ефективну правозахисну роботу, підвищення ефективності громадського контролю у сфері соціально-трудових відносин. Реалізуючи програмні резолюції VІІ з’їзду Федерації профспілок України, виборним органам Профспілки всіх рівнів зосередити свою роботу, домагаючись:

- досягнення гідного рівня оплати праці працівникам галузі;

- підвищення ефективності колективно-договірних відносин та соціального діалогу;

- виконання норм і положень Галузевої угоди, колективних договорів;

- посилення впливу первинних профспілкових організацій, профспілкового активу на ефективний захист працівників від незаконних звільнень;

- безумовного виконання вимог законодавства з охорони праці.

 

З метою організаційного зміцнення Профспілки, підвищення її авторитету, перспективи розвитку профспілкового руху:

- здійснювати практичні заходи, спрямовані на збільшення чисельності членів Профспілки шляхом використання мотиваційних можливостей, залучення членів Профспілки до вирішення усіх важливих питань діяльності профорганізацій;

- забезпечувати результативність та виконання рішень виборних профспілкових органів;

- системно проводити навчання профспілкових працівників, активістів, членів Профспілки з усіх напрямів профспілкової діяльності;

- посилити роз’яснювальну роботу про діяльність ФПУ, Центральної Ради Профспілки, територіальних рад Профспілки;

- активізувати роботу з молоддю, підтримувати ініціативну та цілеспрямовану молодь у профспілковому русі.

Центральна Рада Профспілки доручили керівникам виборних органів довести документи VІІ з’їзду до відома всіх первинних організацій та широкого загалу профспілкового активу, забезпечити їх обговорення та вивчення в системі профспілкової освіти з метою врахування визначених з’їздом завдань у практичній діяльності.

 

 Профспілка працівників соціальної сфери України

 

DSC06865