DSC 1179

 

Федерація профспілок Рівненщини провела І-е засідання Ради, на якому його учасники обговорили питання, яке багато в чому буде визначати стратегію і тактику всієї подальшої її діяльності. А саме «Про рішення VII з’їзду Федерації профспілок України та завдання Федерації профспілок області, її членських організацій щодо їх виконання».

 

В засіданні взяли участь Григорій Осовий, голова Федерації профспілок України, Микола Драганчук, перший заступник голови Рівненської обласної ради, Іван Ткачук, директор Рівненського обласного центру зайнятості, Микола Красько, начальник Відділення національної служби посередництва і примирення в Рівненській області, Наталія Карпюк, заступник начальника управління Держпраці у Рівненській області, Микола Присяжнюк, заступник начальника управління виконавчої дирекції ФСС від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань в Рівненській області, голови та представники профкомів, які безпосередньо виходять на ЦК галузевих профспілок.

 

DSC 1222

 

Обмін думками з обговорюваного питання був зацікавленим і предметним, адже сам з’їзд став не тільки трибуною для всебічного аналізу діяльності та подальшого розвитку ФПУ, а й загалом визначив пріоритети розвитку всього національного профспілкового руху. На з’їзді була прийнята Стратегія діяльності Федерації профспілок України на 2016-2021 роки «Європейський вибір», що включила в себе економічну та соціальну політику, міжнародні аспекти діяльності, зокрема, євроінтеграцію та модернізацію ФПУ. Тому і в доповіді, з якою виступив голова Федерації профспілок області Микола Шершун, акценти ставилися не стільки на досягненнях профспілок, в тому числі і на Рівненщині, скільки на їх участі у розв’язанні проблемних питань розвитку країни та регіону.

На «больових точках» розвитку економіки, виробництва, освіти, соціальної служби, культури зосередилися профспілкові активісти, які працюють у цих сферах. Так, Валерій Гуменюк, голова ППО Рівненського державного аграрного коледжу з тривогою говорив про реформування системи профтехосвіти, зменшення її фінансування, що тягне за собою знищення підготовки висококваліфікованих робітничих кадрів,яких і так не вистачає в країні.

Гостре питання нагальної необхідності об’єднання профспілчан на солідарній снові в питаннях організації літнього дитячого оздоровлення підняв у своєму виступі голова обласної організації профспілки працівників культури Петро Давидюк, запропонувавши декілька варіантів накопичення профспілкових коштів у спеціальному фонді солідарності.

- Ми маємо підтримувати не лише свою галузь, а домагатися реального соціально-економічного захисту трудових прав та інтересів за умови посилення колективних дій профспілкових організацій усіх рівнів, - таку думку всловив голова ППО Рівненського державного гуманітарного університету Андрій Шидловський. Своє бачення перспектив розвитку профруху та шляхів досягнння ним європейського рівня висловили у виступах Анатолій Борисюк, заступник голови обласної організації профспілки працівників автотранспорту і шляхового господарства, Микола Вознюк,голова обласної організації профспілки працівників споживчої кооперації, Ірина Рибак, голова ФПО ДП «Соснівське лісове господарство», Ольга Кобзар голова ППО Рівненського ра­йонного територіального центру.

 

DSC 1224

 

- До владних структур у профспілчан багато претензій,але вони не безпідставні, а цілком обґрунтовані, зазначив у своєму виступі на раді ФПО перший заступник голови Рівненської облради Микола Драганчук. - Тільки через систему колективного регулювання ми зможемо разом вирішувати всі проблемні питання регіону та України в цілому і працювати в одному напрямку для поліпшення життя наших людей.

Григорій Осовий у своєму виступі зупинився на пріоритетах профспілкового руху на нинішньому етапі в Україні, зазначивши, що з капіталізацією життя в країні дещо переосмислюється і роль профспілок. Щоб бути європейськими профспілками нам треба не тільки єдність та солідарність в наших діях, ми не повинні ховатися за щит політиканства. Має бути високий рівень підготовки наших кадрів. Тому роль профспілкового навчання необхідно підвищувати, як і рівень своїх знань та підготовки. Для того, щоб самостійно діяти і брати на себе відповідальність потрібна організованість, міцна фінансова база і, звичайно, внутріспілкова дисципліна. Григорій Осовий відповів на запитання присутніх, побажав нашій Раді успішної роботи в майбутньому.

Микола Шершун від імені членів Ради тепло привітав Григорія Осового з обранням головою ФПУ. Побажав йому подальшої плідної роботи на цій високій посаді і вручив вітальну адресу (на фото).

 

DSC 1191 

 

Учасники І-го засідання Ради Федерації профспілок Рівненської області ухвалили Звернення до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана.

 

Тамара СТЕЦЮК