DSC06124

 

 

Розмова з Марією Рожко - заступником голови ФПО, головою Спілки Жінок Рівненщини

 

Спритні  пальчики старанно домальовують останню пелюсточку  тюльпана в  букеті вже покладених на папір яскравих квіточок. Юля Лобанова, учениця 5-б Тучинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, своєю роботою задоволена.

Ось  тільки тут варто додати трішечки кольору, як у сонечка. І цей букетик вийде як живий, -  пояснює. - Тоді і тій незнайомій мені тьоті -воїну з АТО, якій надішлють мій малюнок, він обов’язково нагадає дім,  де живуть її тато з мамою або може її дітки. Там теж вже квітнуть такі ж ніжні, запашні квіти, як я намалювала. 

Під малюнком  тоненьким пензликом дівчинка вивела: - Бажаю Вам, дорога захиснице Вітчизни, здоров’я, завзяття і бойового духу, щоб здолати ворогів.  Замислилась на хвилинку і дописала, - зупиніть  і засудіть Путіна!

Признатися, цей  заклик  дитини дещо вразив.  І заразом – навів на думку - для цієї школярки патріотизм ніколи не буде  абстракцією,  вона буде з ним жити і діяти, захищаючи святе  право  бути господарем своєї землі і долі. І чинити  так, щоб зло не взяло гору над добром.

 - Таких малюнків у юних художників з Тучинської школи–інтернату, ділиться Марія Рожко – чимало. І всі вони  з найкращими дитячими вітаннями і побажаннями адресно надіслані жінкам, які беруть участь у військових діях у зоні АТО. Разом з малюнками  наші захисниці отримають і  гостинці-медові розписні пряники, які також  з любов’ю були виготовлені кухарями Тучинської школи-інтернату. Бо саме педколектив і працівники цього закладу, очолювані талановитим організатором  Тамарою Мичак, одним з перших в області відгукнулися на заклик наших колег зі Спілки жінок області провести благодійну акцію для подруг, які беруть участь у військових діях в зоні АТО.

- А до того, як розповіла Марія Рожко, заступник голови ФПО та  очільниця  Спілки жінок Рівненщини, від громадського об’єднання жінкам-воїнам  були відправлені на схід косметичні набори, предмети гігієни та повсякденного вжитку. А до Червоноармійська та Дружковки надійшла посилка вагою 560 кг, яку збирали і відправляли разом з волонтерами благодійного фонду «Руєвіт», з дитячими речами, взуттям, книжками та домашніми закатками.

Вітаючи з  цьогорічними травневими святами-Великоднем, Днем перемоги і Днем матері учасниць військових дій на сході, ми не забули про наших славних жінок фронтовичок, учасниць партизанського руху періоду  Другої Світової війни. До кожної з них  до дому з теплими привітаннями і гостинцями завітали профспілкові активісти  з ФПО, членських галузевих профоб’єднань та СЖР. Старенькі були вдячні за увагу та пам’ять і висловлювали головне своє побажання-розквіту та миру нашій Вітчизні та  всім українцям. Бо саме за це вони проливали свою кров на фронтах найстрашнішої війни в історії людства,  за це загинули сотні тисячі  героїв, пам’ять про яких житиме у віках…

Ще одна велика посилка напередодні Всесвітнього дня вишиванки від Федерації профспілок області і галузевих обласних членських профорганізацій Рівненщини в рамках акції «Подаруй вишиванку дітям зі сходу» відправлена у Сєвєродонецьк, місто-побратим Рівного. Ми упевнені.що  тамтешні профспілковці урочисто вручать дарунки колег із західної України - вишивані сорочки, новенькі «Кобзарі», збірки українських народних казок та казок народів світу,  дітям цього міста.

Ця акція продовжується. І члени СЖР, профспілковці, благодійники з «Руєвіту» готують до відправки на схід до Дня захисту дітей ще одну партію вишиванок та українських  книжок для шкільних та публічних бібліотек, - зазначила Марія Аркадіївна. -До речі, уточнила вона, - акція зі збору українських книжок «Подаруй побратиму зі сходу країни українську книжку» тривала не один місяць. На сьогодні профактивістами, жіноцтвом,  просто небайдужими людьми зібрано понад тисячу українських книжок. Це відомі твори українських авторів,  видання  класиків зарубіжної літератури, перекладених  на українську, література для дошкільнят і учнів молодших та старших класів на рідній співучий мові. Так хочеться, щоб до цього скарбу духовності долучилися якомога більше наших українців–східняків. Сподіваюсь, що варто їм хоча б трохи зануритись в це чисте мовне джерело- і відпадуть всі просторікування про Малоросію і неіснуючий між нами  мовний бар’єр.

Апогеєм травневих свят, присвячених жінці-трудівниці, жінці-воїну - продовжила Марія Рожко, - буде 4 урочиста асамблея «Жіноче обличчя Рівненщини», яка  відбудеться 22 травня о 15-00 на Зеленій естраді Рівненського міського парку культури та відпочинку ім. Т.Г.Шевченка. Урочисто вшановуватимуться переможниці відповідних конкурсів в різних номінаціях: на кращого лідера -жінку профспілок,  успішну жінку, жінку-волонтера, учасницю АТО тощо.

Це буде свято, підкреслила Марія Рожко, яке принесе радість і самим його учасницям,  і всім, хто прийде їх привітати. Бо це ж очевидно-весна-це краса, а краса - це жінка! І вона таки врятує світ!  

 

Тамара Стецюк,

газета "За Відродження"

 

IMG 7167

 

IMG 7156

 

 

 

IMG 7141