06159

 

 

17 травня 2016 року на Черкащині відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально – економічної ради. У засіданні тристоронньої соціально - економічної ради Черкащини взяли участь заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Овчаренко, голова об’єднання організації роботодавців Черкаської області Борис Райков, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, профспілковий актив області.

Радою розглянуті питання:

  • Координації діяльності Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців, Федерації профспілок області та обласної центру зайнятості у питанні підготовки кваліфікованих фахівців для підприємств та установ регіону, а також стан ринку праці області.
  • Про стан імунізації населення в області.
  • Підвищення зайнятості населення шляхом створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у рамках реалізації проекту ЄС «Створення регіонального тренінгового і практичного центру для розвитку мультифункціональних кооперативів».
  • Про вдосконалення роботи територіальних (на рівні міст, районів) тристоронніх соціально-економічних рад.

Як відзначив голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, ситуація на ринку праці Черкащини ускладнюється несприятливими демографічними процесами. Пенсіонерів щороку більше, а молодь їде працювати за кордон. У 2015 році чисельність працюючих на підприємствах області скоротилась на 5% порівняно з 2014 роком і становила менше 255 тис. осіб (580 тис. осіб економічно активного віку населення від 15–70 років), в умовах вимушеної неповної зайнятості перебувало понад 20 тис. працівників (9% штатної чисельності працюючих).

         Протягом I кварталу 2016 року роботодавці повідомили центри зайнятості області про вивільнення 3049 працівників.

         В регіоні стабільно існує попит на професії слюсаря-ремонтника, електрогазозварника, токаря, фрезерувальника, електромонтера, тракториста, водія, швачки та інших представників робітничих професій. В зв’язку з тим, що область є аграрною, актуальними є професії, пов’язані з сільським господарством (вирощуванням, переробкою та зберіганням продукції). Навіть за умов спаду виробництва, попит на кваліфікованих робітників був, а з подоланням в країні кризових явищ, очікуємо зростання попиту на професії механіків, інженерів, агрономів.

Щодо другого питання, то учасниками зустрічі відзначено, що імунізація є найбільш ефективним профілактичним засобом боротьби з окремими інфекційними хворобами.

         Програма імунопрофілактики передбачає охоплення щепленнями населення області на рівні рекомендованих ВООЗ – 95%, для формування прошарку осіб несприйнятливих до збудників інфекційних хвороб, проте з ряду причин, в основному, через недофінансування з державного бюджету, закупівлі імунобіологічних препаратів за останні роки цей показник не виконується по всій Україні.

         Забезпечення закладів охорони здоров’я області по різних видах вакцин на рівні від 0% до 100%. З 2014 року до області не надходили вакцини проти дифтерії та правцю АДП та АДП-м, якими проводяться щеплення дітям у 6 та 16 років, а також дорослим; вакцина проти дифтерії, правцю та коклюш – АКДП для проведення 3-го щеплення вакцинального комплексу дітям до року. Станом на 26.04.2016 на критичному рівні залишки по всіх видах ІБП, крім інактивованної поліомієлітної вакцини.

Відносно третього питання зазначено, що одним із найважливіших механізмів усунення соціально-економічних проблем на селі є розвиток та підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

На сьогодні в області створено 60 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з них 28 функціонуючих.

Зазначені кооперативи об’єднують майже 1,7 тис. засновників та їх членів, що забезпечує понад 180 жителів села робочими місцями.

Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи сприяють збуту продукції, виробленої селянами та надають жителям сільських територій їм необхідний широкий спектр послуг.

Крім того, Управління агропромислового розвитку впроваджує в області проект «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів», який фінансується Європейським Союзом у рамках грантової програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та Черкаською обласною радою за програмою. Підтримка розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Черкаській області на період до 2020 року».

З метою регулювання трудових, соціально – економічних відносин, забезпечення підвищення рівня і якості життя працівників та жителів області, збереження стабільності в суспільстві, Радою прийнято рішення:

  • Рекомендувати райдержадміністраціям, виконкомам міських рад обласного значення провести протягом II кварталу 2016 засідання тристоронніх соціально – економічних рад, розглянути питання стану колективно – договірного регулювання на підприємствах, установах, організаціях.

Членами Ради підтримано рішення Президії Федерації профспілок Черкаської області П-5-4г від 17.05.2016 «Про позицію Федерації профспілок Черкаської області щодо підвищення граничної роздрібної ціни на природний газ для побутових споживачів».

Від Черкащини будуть направлені звернення до:

  • Прем’єр-Міністра України Гройсмана В.Б. щодо відміни постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 в частині встановлення граничної роздрібної ціни на природний газ для побутових споживачів.
  • Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою щодо прийняття законів, запровадження програм, які вирішать питання продуктивної зайнятості та підвищення доходів населення, росту вітчизняної економіки, детінізації трудових відносин, впровадження в Україні монетизації пільг та субсидій для населення, ліквідації системи схемних розрахунків споживачів газу із НАК «Нафтогаз України».

Запропоновано народним депутатам України від Черкащини, депутатам обласної, міських та районних рад Черкаської області підтримати позицію профспілок області щодо підвищення граничної роздрібної ціни на природний газ для побутових споживачів та направити відповідні звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

         Президія Федерація профспілок області звернулася до Федерації профспілок України з проханням ініціювання термінового проведення засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради із зазначеного питання та організації спільних дій профспілок щодо захисту прав людини праці та населення держави.

         Відповідно з розглянутих питань Радою прийнято рішення.

         

  

Федерація профспілок Черкаської області

 

 

DSC06163

 

DSC06165

 

 

DSC06170