співпр

 

 

Нещодавно Об’єднання профспілок Львівщини, яке очолює Роман Дацько, підписало Угоду про співпрацю з Радою польських профспілок OPZZ Дольносльонского воєводства. Делегацію з 19 польських колег очолив голова цієї регональної Ради профспілки Анжей Отреба.

За словами порфлідера профспілок Львівщини, ініціатором цієї події стала голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки  Марія Яцейко. Досвід, додала Марія Григорівна, діловий взаєпотрібний напрацьовувався галузевою освітянською профспілкою вже понад десятиліття, а заступником голови польської Дольносльонскої Ради профспілок є голова польської освітянської регіональної профспілки Мирослава Ходубска, без якої на Львівщині в останні роки не проходить жоден поважний освітянський профспілковий захід, як і без Марії Яцейко у Вроцлаві чи Кракові.

В Угоді прописано спільні проведення семінарів і конференцій, обмін делегаціями профспілчан, до речі в освітян це вже проходить на рівні міських, районних організацій і первинок, обмін художніми колективами і спільні концерти,  організація відпочинку спілчан в Україні і Польщі. Польські колеги в цей час якраз відвідали трускавецький профспілковий освітянський пансіонат «Пролісок».

Під час підписання Угоди між регіональними українськими і польськими профспілками були присутні і вели ділові перемовини лідери кількох галузевих профспілок, що відносяться з обох сторін до сфери державних установ, легкої промисловості, аграрного сектора, автомобілістів і дорожників, комунального господарства.

Голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько наголосив: українській громадській організації буде цікавим досвід проведення польськими колегами результативних масових акцій протесту за досягнення соціальних стандартів для спілчан, певні складові мотивації членства є взаємоцікавими і в польському, і в українському профспілковому русі, його проблеми і методи їх подолання на сучасному етапі його розвитку.

 

 

                                                                                              Ольга Лобарчук,

м.Львів