DSC01973

Останнім часом профспілкам закидають докір, що вони втратили вплив і активність. Цю думку спростував голова Федерації профспілок Кіровоградської області Максим Баланенко під час відкритого діалогу «Звіряємо профспілковий курс», який відбувся у Маловисківському районі. Свій вплив профспілки, дійсно, дещо втратили, проте активність навпаки нарощують. Зокрема, проводять акції протесту біля органів влади України, реагують на всі виклики сьогодення, просто  всеукраїнські ЗМІ часто не висвітлюють ці заходи. Прикладів боротьби профспілок за права спілчан вистачає. Так, єдиним фронтом виступили проти законопроекту, у якому планувалося безпідставно виключити ряд професій і посад із Списків 1 і 2, хоча умови праці не змінилися і атестація робочих місць була проведена, тобто, шкідливість умов праці підтверджена. Саме профспілки підняли хвилю спротиву і домоглися громадського обговорення проекту. Інший приклад: профспілки домоглися погашення кількамісячних боргів із зарплати шляховикам.

Максим Баланенко звернув увагу на колдоговірну роботу. Сьогодні рівень охоплення колективними договорами майже сто відсотків, тепер треба переходити від кількості до якості, передбачати хоча б невеликі преференції, не передбачені законодавством, або детальніше прописувати, те, що не конкретизовано в законах, окремо записувати норми для членів профспілок – це не буде порушенням. Обговорювалося питання співпраці з політичними партіями. ФПУ підписала Угоди про співпрацю з окремими депутатами і через них вносить законопроекти соціального спрямування. Хоча  навіть включити їх у порядок денний Верховної Ради України непросто, не кажучи вже про прийняття. Враховуючи таку ситуацію, ФПУ вступила у трудовий спір з КМУ. Зараз йдуть арбітражні примирні процедури, але змін на краще немає, тож профспілки переходитимуть до масових протестних дій.  Висловив свою точку зору голова ФПО і щодо Трудового кодексу, який прийнято у першому читанні. Якщо років 2 тому, профспілкову сторону він більш-менш влаштовував, то сьогодні в нього активно вносять правки владні структури і роботодавці. Який він буде на виході, час покаже, головне встигнути внести в документ профспілкові пропозиції.

Пізнавально – застережний характер носив виступ заступника голови ФПО Оксани Терлецької, яка озброїла присутніх знаннями щодо дотримання законодавства про працю, оскільки мораторій на проведення перевірок управлінням Держпраці знято. Вона на прохання профактиву ознайомила їх з порядком проведення планових і позапланових (за зверненням фізичних і юридичних осіб) перевірок та новою формою законодавства - фінансовими санкціями, які накладаються на підприємства, установи, організації (порушників), поруч з приписом, протоколом про адмінправопорушення.

Перша фінансова санкція - за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи продовж повного робочого часу та виплати зарплати без нарахування і сплати єдиного внеску та податків. Передбачає 30-кратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Друга фінансова санкція – за порушення термінів виплати зарплати більше, ніж на один місяць, інших виплат: 3-кратний розмір мінімальної зарплати. Третя санкція – за порушення державних мінімальних гарантій (розмір мінімальної зарплати, міжпосадові співвідношення, оплата нічних, святкових, у вихідні, надурочних, відрядних): 10-кратний розмір мінімальної зарплати за кожного працівника. Четверта санкція – за недотримання встановлених законом гарантій і пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу». Це порушення тягне 10-кратний розмір мінімальної зарплати. Порушення інших вимог трудового законодавства передбачають санкції у розмірі мінімальної зарплати. Ще на одному порушенні наголосила Оксана Терлецька -  відсутності колективного договору на підприємстві.

На підприємствах, в організаціях і закладах Маловисківського району  колективні договори є - головний фахівець ФПО Олександра Залевська проаналізувала їх зміст і звернула увагу на ряд обов’язкових норм. Зокрема, в полі зору мають бути розділи зайнятості (на випадок скорочення штату передбачати норму щодо погодження цієї процедури з профкомом за 3 місяці), оплати праці (розмір зарплати має бути відповідно до галузевих угод, обумовлювати конкретні строки виплати зарплати), охорони праці. Олександра Залевська звернула увагу на посиленні соціального захисту у колдоговорах, збільшенні пільг і гарантій, не передбачених законодавством.

У відкритому діалозі взяв участь і голова обкому профспілки працівників держустанов Віктор Федотов, який зазначив, що останнім часом трапляються випадки, коли профорганізації немає, а підписи від її імені використовуються, а також здійснюються заходи, передбачені колдоговорами. Інші абсурдні факти: створюються профорганізації під певну особу – шляхом «висмикування» спілчан з різних галузей, користуючись шантажем. Це пряме втручання в діяльність профспілок, є за це кримінальна відповідальність, але ніхто не бачить цього невігластва.

Обурює Віктора Федотова, що на державному рівні ніхто ні за що не відповідає. У профспілковій структурі все чітко і прозоро: змінюється голова профкому, ревізкомісія перевіряє фінансову діяльність і звітує. Урядовці змінюються, а за рух коштів ніхто не звітує. На запитання, чи потрібна профспілка, Віктор Федотов відповів: однозначно. Тільки профспілка, зокрема держустанов, привернула увагу до низького рівня зарплати рядових держслужбовців, а це 74 відсотки, і багато років домагалася її підвищення. І крига скресла. Повільно, але зрушення є. Заслуга профспілки в тому, що посади розділені на політичні і адміністративні, що у посадовому окладі 70 відсотків складатиме зарплата, а решта - надбавки і премії. В такому випадку керівник матиме менше впливу на утворення зарплати. Зараз співвідношення навпаки, тому є підґрунтя для зловживань. До речі, почастішали випадки, коли, опинившись перед скороченням чи іншими проблемами, люди згадують про профспілку. Тому краще не стрибати в останній вагон, а робити все вчасно, тоді і захист буде гарантований.

Профактивісти Маловисківського району обрали головою координаційної ради профспілок району Анну Гончарову.

Марія Іванова,

м.Кіровоград