2 656

7 вересня у Черкаському міськвиконкомі проведено засідання ради соціального діалогу, на якому обговорені наступні питання:

1. Стан зайнятості населення працездатного віку, рівень заробітної плати працівників та легалізація трудових відносин на підприємствах   м. Черкаси.

1. 2.Про посилення соціального захисту працюючих в умовах підвищення вартості комунальних послуг, товарів, продуктів харчування.
  2. 3.Забезпеченість видатків на виплату заробітної плати працівників бюджетної сфери м. Черкаси.

Голова ФПО Петро Шевченко поінформував соціальних партнерів про підписання Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, Федерацією роботодавців України та Федерацією профспілок України на 2016-2017 роки. Відзначив, що     Угода - це результат компромісу, але в ній закладені намагання профспілок наблизити положення Генеральної угоди до європейських норм і соціальних стандартів, справедливого розподілу результатів праці між державою, бізнесом і працівником.

Наголосив, що здобутком угоди є сприйнття Урядом необхідності реформування оплати праці. Над цим ми працюємо спільно з профільними комітетами ВРУ на національному рівні. Індикатором співпраці буде розробка проекту Державного бюджету України на наступний 2017 рік та внесення змін до бюджету поточного року.

Для працівників, інтереси яких представляють профспілки, основним питанням залишається: як вижити в сучасних умовах, забезпечити елементарні потреби родини? Це - зайнятість, рівень заробітної плати, умови праці, соціальна захищеність.

Сьогодні надзвичайно актуальним є консолідація дій влади, профспілок, роботодавців для підвищення соціального захисту людини в умовах різкого підвищення вартості комунальних послуг, продуктів харчування, ліків.

Що стосується місцевого рівня співпраці соціальних партнерів, профспілки запропонували знайти можливості:

- підвищити рівень соціального захисту працівників підприємств міста, в т.ч. заробітної плати через систему колективних договорів;

- легалізувати трудові відносини в малому та середньому бізнесі, забезпечивши не тільки сьогодні працівнику гідну зарплату, безпечні умови, але й достатній рівень пенсії в майбутньому;

- наповнити місцеві бюджети та запровадити програми стимулювання якісної роботи працівникам бюджетної сфери, в т.ч. органів місцевого самоврядування, через доплати, преміювання.

Напрями нашої спільної роботи, зазначив П.Шевченко, насамперед, в легалізації трудових відносин в торгівельних центрах, в сфері пасажирських перевезень, будівництві, викорінення системи субпідрядів на виконання робіт, що фінансуються міським бюджетом. Важливими моментами підвищення рівня соціального захисту містян було би:

1. 1.Прийняття програм матеріального стимулювання роботи працівників бюджетної сфери.
  2. 2.Встановлення індивідуальних котлів опалення у багатоповерхових будинках, лічильників електроенергії нічного та денного тарифів, вузлів обліку споживання тепла в будинках (квартирах).
  3. 3.Розробка міської програми пасажирських перевезень із залученням громадськості, профспілок.
  4. 4.зміни часу роботи дитячих садків до потреб працівників з 7.00 (7.30) до 18.30, підпорядкованих обласному центру.

Як відзначили у своїх виступах директора ЗАТ «Лавента» Яремюк Л.П., ВАТ «Темп» Згіблов О.Г., голова правління АТЗТ «Черкаський шовковий комбінат» Мицик Н.П підприємства проводять модернізацію виробництв і їм потрібні робітники, а рівень підготовки фахівців робітничих професій   у навчальних закладах   міста недостатній.

Директор департаменту соціальної політики МВК О.М. Мовчан зазначила, що у місті кожна 5-а працездатна особа працює в нелегальному секторі економіки. Щомісяця проводяться засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. У поточному році у засіданнях взяли участь 62 керівника підприємств, на яких розмір заробітної плати нижчий від встановленого законодавством мінімального рівня.

Основними причинами недотримання встановленого законодавством мінімального рівня на більшості підприємств міста є переведення працівників на неповний робочий день (тиждень) у зв’язку з відсутністю обсягів робіт.

Заступник міського голови Овчаренко С.А. надав інформацію щодо проведеної роботи у місті по встановленню лічильників тепла та завірив, що заробітну плату працівники бюджетних галузей міста отримують своєчасно, а в дитячих садрчках запрацюють чергові групи.

Члени ради соціального діалогу домовились частіше проводити зустрічі та своєчасно обговорювати проблеми міста. Діалог влади, роботодавців та профспілок дозволить своєчасно вирішувати нагальні потреби соціально-трудових відносин сьогодення.

3 537

Черкаське ФПО