P1600887

24 жовтня 2016 року відбулось засідання Президії Федерації профспілок області з порядком денним: ”Про роботу обласних організацій профспілок працівників бюджетної сфери щодо захисту соціально-економічних, правових прав та інтересів спілчан в умовах проведення реформ”.

Відкрив та вів засідання Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

В засіданні взяли участь члени Президії, керівники членських організацій ФПО, працівники Апарату ФПО.

З інформацією:

- ”Про роботу обласних організацій профспілок працівників бюджетної сфери щодо захисту соціально-економічних, правових прав та інтересів спілчан в умовах проведення реформвиступили:

- головний спеціаліст з питань соціально-економічної роботи Апарату ФПО І. Степанець;

- головний правовий інспектор праці Апарату ФПО В. Шевчук.

В обговоренні даного питання взяли участь:

Þ С. Пугачов – заступник Голови ФПО, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки;

Þ Л. Вергелес – заступник голови обласної організації профспілки працівників охорони здоровя;

Þ Л. Ковальчук – голова обласної організації профспілки працівників державних установ;

Þ Т. Побережна – голова обласної організації профспілки працівників культури;

Þ О. Бухта - голова обласної організації профспілки працівників Пенсійного фонду України у Вінницькій області;

Þ Г. Собко – голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери.

Голова Федерації профспілок області – Микола Колесник підвів підсумки обговорення і наголосив, що діяльність обласних організацій профспілок працівників бюджетної сфери спрямовувалась, перш за все, на посилення соціально-економічного та правового захисту спілчан в умовах проведення реформ. Шляхи та механізми впливу на попередження та стримування негативних соціальних явищ постійно обговорювались на засдіаннях їх колегіальних органів. На забезпечення конституційних прав працівників бюджетної сфери направлялись заяви та звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, профільних міністерств та відомств. Як останній аргумент використовувалися колективні дії, які носили характер пікетувань, мітингів, участі у Всеукраїнських акціях протесту.

Чільне місце в роботі обласних організацій профспілок бюджетної сфери посідає здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю. Значна увага приділяється питанням правової допомоги шляхом консультацій та представництва інтересів працівників в судах. Загалом правовиками Федерації та обласних організацій профспілок працівників бюджетної сфери протягом останніх двох років надано допомогу в складані позовних заяв та інших процесуальних документів понад 250 членам профспілок. В 123 випадках здійснювалося представництво інтересів членів профспілок в судах. На користь працівників присуджено понад 3,5 млн. грн.

На захист прав працівників бюджетної сфери працюють колективні договори та угоди різного рівня.

Голова ФПО зазначив, що сьогодні, в умовах проведення реформ, децентралізації, рівень соціального захисту працівників бюджетної сфери залишається недостатнім. Все це потребує від Федерації профспілок області, обласних організацій профспілок працівників бюджетної сфери як актуалізованої оцінки ситуації, так і оновлення тактики дій на захист трудових прав і інтересів спілчан.

Також Президія розглянула питання Про підсумки обласного огляду-конкурсу на кращу організацію літнього оздоровлення дітей у 2016 році.

Було ухвалено відповідні постанови.

P1600888

P1600885