DSCN4358

Актуальні питання профспілкового життя обговорено 24 листопада п. р. на засіданні Ради профспілок Івано-Франківської області.

Про реалізацію Стратегії діяльності ФПУ на 2016-2021 роки «Європейський вибір», головного питання порядку денного, доповів голова Ради профспілок області Ігор Басюк (на світлині). Він наголосив, що профспілкам вдалося відстояти профспілкову позицію щодо підвищення впродовж року середньої зарплати не менш ніж на 15 %, і цей показник виконується. За 10 місяців середня зарплата по економіці області зросла на 25 %. Практично ліквідовано заборгованість із зарплати на економічно активних підприємствах області.

Втім, за словами І. Басюка, все це є мізером у порівнянні з підвищенням ціни на газ, електроенергію, тарифів на житлово-комунальні послуги. Замість розвитку вітчизняного виробництва, створення додаткових робочих місць, Уряд на догоду МВФ і олігархам все більше затягує паски на шиях своїх громадян. Ганебним є і те, що більше половини працюючих сімей не в змозі оплатити житлово-комунальні послуги, енергоносії. Вони змушені з простягнутою рукою звертатись до влади за оформленням субсидій. А хто не має права на її оформлення, опинився на межі виживання.

У своїх тезах голова РПО також окреслив основні аспекти реалізації Стратегії: наголосив на необхідності підвищення розміру мінімальної заробітної плати до рівня фактичного прожиткового мінімуму; запровадження реформи оплати праці на засадах гідної праці та наближення її до європейських стандартів особливо у виробничій сфері та малому і середньому бізнесі; закцентував увагу на питаннях безпеки на робочих місцях; підготовки та компетенції профспілкових працівників, активізації навчання основам трудового законодавства профспілкового активу. «В діяльності профспілок є позитивні моменти, але є ще більше проблем та недоліків у реалізації програмних завдань, визначених Статутами профспілок із захисту прав та інтересів людей найманої праці», – підсумував І. Басюк.

До обговорення даного питання долучилися голови галузевих обкомів профспілок: нафтогазпрому – Тетяна Сульженко, працівників будівництва і промисловості будматеріалів – Федір Перепечко, держустанов – Ніна Гушпіт, охорони здоров’я – Наталія Бирчак.

Скажімо, про «підводні течії» підняття мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року до рівня 3200 гривень доповіла Т. Сульженко. Вона наголосила, що вже готовий і поданий до Верховної Ради законопроект, який не враховує цю мінімальну зарплату для розрахунку тарифних ставок і посадових окладів. «У законопроекті парламентарі пропонують упродовж трьох місяців зобов’язати нас з вами внести зміни в галузеві угоди і колективні договори та чітко визначити, що мінімальна зарплата не є основою для встановлення тарифних ставок. Тому 3200 – це лише цукерка в яскравій обгортці», – підкреслила голова профспілки нафтогазпрому області.

Керівники обласних профоб’єднань у своїх виступах також окреслили стан дотримання і забезпечення трудових і соціально-економічних прав трудівників своїх галузей. Члени профспілок занепокоєні загостренням суспільно-політичної й фінансово-економічної ситуації в країні, обурені тотальним порушенням Урядом прав та інтересів людини праці.

На засіданні обговорено й інші питання порядку денного. Перший заступник голови РПО Володимир Уєвич повідомив Про зміни до Положення про Раду профспілок Івано-Франківської області у зв’язку зі змінами до Податкового Кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій, новими критеріями визначення неприбуткових організацій та з метою включення Ради профспілок області до нового реєстру неприбуткових організацій. Завідувач фінансового відділу Ради Надія Шпирун доповіла Про бюджет Ради профспілок області на 2017 рік.

Враховуючи загальну ситуацію в Україні, направлену на позбавлення профспілок права власності в рахунок держави та практику судових спорів, існує реальна загроза не тільки позбавлення Ради профспілок області майна, але й унеможливлює її функціонування та виконання статутних завдань. Наразі Радою профспілок області подано зустрічний позов до Івано-Франківської обласної ради про визнання за РПО права власності на будинок на площі Міцкевича, 4 в м. Івано-Франківську. У зв’язку з цим, Рада профспілок області звернулась з колективним звернення до облради щодо відкликання позову про повернення нерухомого майна.

З усіх питань порядку денного учасники засідання прийняли відповідні рішення.

Тарас Гросевич, редактор

газети профспілок Івано-Франківської області