IMG 4890

Незважаючи на всі складнощі військового часу, профспілки Дніпропетровщини постійно тримають руку на пульсі часу, оперативно реагуючи на всі виклики, що виникають.

Зокрема, сьогодні їх не може не турбувати наявність  значної заборгованості із зарплати. Як зазначалось на нещодавньому засіданні президії Обласного обєднання профспілок, тільки на  підприємствах м. Дніпро вона перевищує 310 млн. грн. Причому, переважна більшість з них є економічно активними (діють там і профспілкові комітети). При цьому левова доля боргів припадає всього на чотири державні підприємства. Присутня така проблема також у приватному секторі. І цю ситуацію, констатувалось на президії, потрібно негайно виправляти.   Членським організаціям облпрофцентру необхідно розглянути на засіданнях виборних органів за участю роботодавців питання несвоєчасної виплати зарплати та виробити шляхи ліквідації цього ганебного явища, і за необхідності - звернутися з відповідними поданнями  до органів Держпраці та з судовими позовами. Необхідно активізувати участь профспілок і в роботі комісій з погашення цих боргів. Зокрема, представник облпрофоб’єднання постійно бере участь у засіданнях комісії Дніпровської міськради з питань надходження податків від фізичних осіб та легалізації трудових відносин.

Останнім часом до облпрофобєднання надходять скарги від травмованих на роботі членів профспілок про відмову Пенсійного фонду, до якого перейшли зараз функції соціального страхування, компенсувати витрати на лікування. У зв’язку з цим президія ухвалила відповідне Звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з вимогою вжиття невідкладних заходів для відновлення в законодавчому порядку права на отримання компенсації на лікування працівників, потерпілих від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, в обсягах не нижчих, ніж було передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне страхування» в попередній редакції.

Президією  було підтримано дуже зараз соціально значущу ініціативу  Молодіжної ради облпрофоб’єднання щодо укладення Меморандуму про співпрацю між облпрофоб’єднанням та Дніпропетровським обласним центром заготівлі та переробки плазми «Дніпро-Плазма».

На засіданні  ухвалено рішення про скликання 20 липня 2023 р. позачергової обласної  міжспілкової конференції, а також було розглянуто ряд інших актуальних питань. Зокрема, щодо надання допомоги постраждалим в результаті руйнування Каховської ГЕС жителям Нікопольського району Дніпропетровщини та Херсонської області.

Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання