Kirovogradska oblast

Президія Федерації професійних спілок Кіровоградської області, розуміючи невідворотність підвищення цін на електроенергію по причині нанесення надзвичайно великих втрат енергопостачальним компаніям в результаті ворожих обстрілів енергетичних об'єктів на початку року, вважає неприпустимою відміну їх диференціації. Свою точку зору з цього приводу Президія ФПО висловила у листі до Прем'єр-міністра України.

 


У 2022 році реальні доходи населення скоротилися на 25%. Фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований у цінах квітня ц.р. складав 7782 грн. при законодавчо встановленому 2684 грн. При цьому мінімальна заробітна плата у 2023 році залишається без змін – 6700 грн.
Не дивлячись на це, уряд збільшив тариф для населення з 1,44 грн. (до 250 кВт год. на місяць) та 1,68 грн. (більше 250 кВт год. на місяць) до 2,64 грн. за кВт год. Це на 57-83% більше ніж попередній тариф, тобто найбільше зростання тарифу вдарить по найменш соціально захищеній категорії населення.
Вважаємо, що саме відміна диференціації нових тарифів є однією з найбільших проблем, яку можна вирішити шляхом зниження тарифів для тих, хто споживає 100-150 кВт годин на місяць. Окремий тариф повинен бути і для тих споживачів, які мають електричне опалення та електроплити.
В Уряді забули, що з 2014 року вони закликали українців переходити на електричне опалення, щоб зменшити залежність від російського газу. А тепер усі ці споживачі сплачуватимуть за електроенергію не на 250-300 гривень більше, а на тисячі.

І взагалі якщо не буде підвищено заробітні плати, за субсидією прийде абсолютна більшість працюючих. Це – повернення в минуле, до радянського «соцзабезу», що неприпустимо для країни, яка стала на шлях ринкових реформ і європейської інтеграції, не дивлячись на запеклу війну.

Вважаємо, що державна цінова політика у сфері енергетики та комунальних послуг має базуватись виключно на соціально спрямованих принципах, таких як доступність цін і тарифів для абсолютної більшості споживачів, як населення, так і юридичних осіб.
Президія ФПО просить розглянути надані пропозиції та повідомити про прийняте рішення.

 

Федерація профспілок Кіровоградської області