IMG 20230914 122315

14 вересня 2023 року у м. Києві відбулися засідання Президії та ІІІ-го Пленуму ЦК Профспілки працівників культури України за участі представників з усіх регіонів України.

 

Керівний склад Профспілки розглянув питання про роботу ЦК Профспілки за період 2021-2023 роки щодо захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки в умовах надзвичайної ситуації та воєнного стану і обговорив хід звітно-виборної кампанії у Профспілці.

Виступаючими, зокрема зазначалось, що у звітному періоді, незважаючи на воєнний стан, було підтверджено репрезентативність, як Профспілкою на галузевому рівні в цілому, так і її територіальними ланками: Київською міською, а також Вінницькою, Волинською, Дніпропетровською, Закарпатською та Харківською обласними організаціями.

IMG 20230914 122647

Також, шляхом ведення конструктивного соціального діалогу за короткий період укладено галузеві угоди на 2023-2028 роки: одну - з Міністерством культури та інформаційної політики України, та дві - з Державним комітетом телебачення та радіомовлення України - у видавничо-поліграфічній сфері та у сфері телебачення і радіомовлення.

Крім того, завдяки постійному профспілковому моніторингу, станом на вересень 2023 року у галузевих закладах відсутня заборгованість з виплати заробітної плати.

В той же час, найбільш проблематичною залишається комунікація на рівні територіальних громад, частина з яких відноситься до культури, як до чогось другорядного, а також тема роботи працівників культури на неповні ставки та застосування відпусток без збереження зарплати.

IMG 20230914 134816

В полі зору Профспілки продовжують знаходитись питання оплати праці у Центрах культурних послуг, атестації у мистецьких навчальних закладах, допомоги членам Профспілки, постраждалим від збройної російської агресії та ряд інших (детальна інформація про роботу Профспілки додається).

Також під час вищезазначених заходів були прийняті кадрові рішення.

Президією ЦК профспілки задоволено заяву Перелигіної Л.Ф. щодо звільнення з посади Голови Профспілки за власним бажанням. Зважаючи на рішення Президії ЦК Профспілки, Пленум розглянув питання про обрання Голови Профспілки.

В результаті відкритого голосування Головою Профспілки працівників культури України до наступного зʼїзду обрано Галину Гайдук, яка до цього обіймала посаду заступника Голови Профспілки. Одночасно, Пленум обрав голову Вінницької обласної організації Профспілки Тетяну Побережну заступником Голови Профспілки на громадських засадах.

IMG 20230914 132706

Подякувавши членів ЦК Профспілки за довіру та обрання на вкрай відповідальну посаду Голови Профспілки, Галина Гайдук  присвятила свій виступ завданням, які стоять перед Профспілкою на найближчу перспективу. Зокрема, питанням: залучення працівників до Профспілки шляхом колективно-договірного регулювання відносин; конструктивного соціального діалогу з Міністерством культури та інформаційної політики України та вироблення спільних рішень щодо оплати праці працівників культури, врегулювання питання Мінімальних стандартів забезпечення населення культурними послугами і Методики розрахунку собівартості базового набору культурних послуг; підготовки та проведення обласних конференцій та VIII зʼїзду Профспілки; підготовки нової редакції Статуту Профспілки та інших документів.

Виступаючи, Галина Гайдук зазначила, що «зараз триває війна проти української ідентичності. А, культура – це частина цієї війни. Росія намагається її нівелювати, довести імперську тезу, що українці не мають самобутності, тому й не мають права на свою державу. Саме тому культура на часі, вона є своєрідним порталом відродження нації. Поки є українська культура у будь-якому прояві, живе український дух.

ЇЇ підтримка під час війни, її підсилення має величезне значення. Тому, сьогодні наше найбільше завдання – бути адвокатами культури всередині України.»

IMG 20230914 121755

У засіданні ІІІ Пленуму Профспілки працівників культури України взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Звертаючись до членів ЦК Профспілки працівників культури України, він зокрема зазначив, що війна лишає трагічний відбиток на роботі усієї України, в т.ч. і профспілок. - На сьогодні перед нами стоїть завдання насамперед зберегти профспілки. Пріоритетним є соціально-економічний захист працівників, а також – збереження і відновлення робочих місць, - наголосив лідер профспілок. -  Потрібно боротись за кожне робоче місце, - це наша соціальна база для формування профспілкового членства. Адже, не буде робочого місця, не буде працівників - тих, кого нам потрібно захищати.

Також у його виступі було акцентовано на напрямках повоєнного відновлення України, на значимості культури для ідентичності української нації і кожного громадянина, що особливої ваги набуває саме ось у такі трагічні часи, які наразі переживає наша країна.

З усіх питань порядку денного було ухвалено відповідні Постанови.

IMG 20230914 121743

IMG 20230914 130144

IMG 20230914 132021

 

Профспілка працівників культури України,

Пресцентр ФПУ