изображение 001

 

27 березня 2014 року відбувся Х пленум Одеського обкому Профспілки, основним питанням якого стала тема соціального діалогу в закладах та установах освіти Одеської області.

Із доповіддю «Про стан та перспективи  розвитку соціального діалогу в закладах та установах освіти Одеської області» виступила заступник голови обкому Профспілки Любов Корнійчук, яка зазначила, що розвитку соціального діалогу на рівні області сприяє підписаний в грудні 2013 року спільний лист голови Одеської обласної державної адміністрації та голови Федерації профспілок Одеської області «Про подальше поглиблення соціального діалогу та співпраці між органами виконавчої влади і місцевого самоврядування та профспілковими організаціями області».

Було підкреслено, що соціальний діалог  в освітянській галузі Одещини  будується на  принципах законності та верховенства права;   взаємної поваги та пошуку компромісних рішень; обов'язковості розгляду пропозицій сторін;   пріоритету узгоджувальних процедур;  відкритості та гласності;       відповідальності за виконання прийнятих зобов'язань. Важливою його формою  залишається колективно-договірне регулювання трудових відносин, а однією з ознак  його активності є кількість укладених колективних договорів та питома вага охоплення ними найманих працівників. Сьогодні в Одеській обласній організації Профспілки охоплення працюючих  колективними договорами  складає  99,6 відсотка, що на  0,5 відсотка більше ніж  на початок 2013 року. Обком Профспілки тримає на постійному контролі стан виконання положень обласної Угоди та колективних договорів.

       Належний рівень партнерських стосунків підтверджується тим, що профспілкові органи безперешкодно здійснюють громадський контроль за виконанням роботодавцями законодавства про працю та охорону праці. Протягом 2013 року здійснено 731 перевірку дотримання законодавства про працю в закладах освіти. Із них 81 – за зверненнями і скаргами членів Профспілки.

В доповіді було наголошено, що однією з найбільш перспективних і конструктивних форм соціального діалогу є переговорний процес. Згодом у своєму виступі голова обкому Профспілки Ніна Дубовик зазначила, що саме переговорний  процес є найкращим способом досягнути порозуміння між соціальними партнерами,  особливо в непрості часи сьогодення.

         Комітети Профспілки широко інформують спілчан про стан виконання угод та колективних договорів, а також про свою співпрацю з соціальними партнерами. Організаційні ланки Профспілки поширюють серед профактиву інформаційні листи, брошури, листівки, присвячені темі соціального діалогу та соціального партнерства, а також колдоговірного регулювання трудових відносин.

У виступах члени обкому Профспілки  ділилися своїм досвідом роботи в розрізі соціального діалогу та звертали увагу на ті проблеми, які залишилися невирішеними. Втім, не всі обмежувалися усною інформацією: так, виступ голови профкому студентів Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Вадима Пєнова супроводжувався 6-хвилинним відеороликом про співпрацю профкому студентів з адміністрацією університету, їх спільні заходи, конкретні результати, яких вони домоглися спільними зусиллями на користь студентської молоді.

Оскільки серед  основних принципів соціального діалогу важливими є репрезентативність, правоможність сторін соціального діалогу,  то на Х пленум обкому Профспілки був запрошений начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Одеській області Олександр Шрамков. Він вручив головам Арцизької, Білгород-Дністровської, Іванівської, Овідіопольської  районних  організацій Профспілки свідоцтва про репрезентативність.

 

 

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ

Одеського обкому Профспілки працівників освіти і науки України 

 

изображение 005

 

изображение 007

 

 

изображение 016