ПЕРЕГ

Люди, постійно спілкуючись між собою, кожного дня, так чи інакше домовляються один з одним. Однак не всі люблять або вміють це робити! Дуже часто ми усвідомлюємо необхідність переговорів, вже опинившись у конфліктній ситуації, в умовах конфронтації, чи перед необхідністю складного вибору. Багато переговорів, які відбуваються навколо нас – це суцільні монологи, коли кожен прагне висловити лише власні аргументи, не бажаючи слухати іншого. А яке значення посідають переговори в житті профспілкової організації?

Відповідаючи на це питання, можна із впевненістю говорити, що переговори є постійним супутником роботи профспілкових лідерів та активістів. Існує думка, про те, що якісно проведені переговори, оформлені у вигляді колективного договору — є сенсом існування профспілкової організації. Отже, питання підготовки профспілкових переговірників має займати особливе місце в системі  профспілкового навчання. Відповідна думка нещодавно була озвучена і Федерацією профспілок України, яка вже зараз ставить завдання профспілковим навчальним закладам розробити відповідні програми семінарів.

Чернігівський Навчально-методичний центр профспілок вже декілька років працює за напрямком профспілкових переговорів. І ось, нещодавно, спеціалісти Центру успішно впровадили відповідний семінар-тренінг, розрахований на 3 навчальні дні. В програмі тренінгу були зібрані воєдино питання законодавчої бази переговорів, цілей, стратегії і тактики, залучення до цього процесу працюючих, послідовності і змісту різних етапів, аналізу результатів та психологічних аспектів переговорного процесу. Для кращого засвоєння викладеного матеріалу були застосовані численні відеоілюстрації, завдання та групові вправи. Логічним підсумком семінару стала ділова гра, де учасники навчання відпрацювали практичні навички проведення переговорів.

Лідери профспілкових організацій, які пройшли навчання в Центрі, визнають, що саме лише знання законів і процедур не робить профспілковця добрим переговорником, який здатен досягати необхідного результату. Профспілковий активіст має володіти не лише знаннями, але і навичками проведення переговорів. Відповідні навички можна отримати зокрема через тренінги, які дають розуміння усіх аспектів цього складного процесу.

Навчально-методичний центр профспілок та Федерація профорганізацій Чернігівської області вже планують наступні семінари в рамках підготовки профспілкових переговорників. Учасники перших семінарів внесли свої пропозиції по удосконаленню програми навчання, зокрема щодо розширення практичних вправ на відпрацювання кожного з етапів переговорів. Робота продовжується!

Віталій Копиш

заступник завідувача навчальним відділом Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області