logo kirov

 

Засідання ради Федерації профспілок Кіровоградської області проходило у тривожний для країни час, тому обговорювалися питання, які найбільше турбують спілчан: ситуація на сході країни, зростання цін, заморожені зарплати і, зрештою, що робить держава, аби послабити тягар, який ліг на плечі працюючої людини?

Як зазначив голова ФПО Сергій Петров, найбільше хвилює зниження темпів росту промислового виробництва, в окремих галузях різке падіння його обсягів і як наслідок зменшення потреби у застосуванні праці. Зважаючи на гостроту проблеми, захист кожного робочого місця і права працівника на працю для членських організацій має стати завданням номер один - треба домогтися укладення колдоговорів, які б гарантували збереження зайнятості, що стане пріоритетним мотиваційним фактором профспілкового членства.

Йшла мова про потребу більш активної протидії профспілок намірам уряду щодо скорочень, оптимізації, ліквідації... Влада має наміри оптимізувати освіту, охорону здоров'я, культуру, галузі, які формують інтелект українців, оберігають їх здоров'я. Урядом в черговий раз запроваджуються заходи жорсткої економії коштів, які призводять до зубожіння людини праці через зростання цін і тарифів на життєво необхідні послуги, що відбувається одночасно із заморожуванням державних соціальних стандартів та гарантій, зокрема мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, підвищенням податків та зборів. Так, у липні розмір мінімальної зарплати уже на 432 грн. занижено порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скоригованим на податок на доходи фізичних осіб. Для бюджетників ця різниця складає 798 грн.

На думку Сергія Петрова, останнім часом Верховною Радою України не виважено приймаються закони, що суттєво знижують соціальні стандарти і обмежують права та інтереси працівників, причому здійснюється це у порушення законодавства без згоди профспілок. Зараз Мінфіном внесено до Верховної Ради законопроект «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабільності в Україні». І знову Уряд вирішив забезпечити «стабільність» в основному за рахунок найманих працівників. Стосуються ці зміни не лише оплати праці, а й пенсійного забезпечення та соціального страхування. Крім того, пропонують обмежити права територіальних громад, зокрема змусити приймати рішення про ліквідацію бюджетних установ. Більше того, проектом запропоновано відмінити ст. 44 Закону про профспілки щодо відрахування коштів первинним профорганізаціям на оздоровчу і фізкультурну роботу, припинити надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованих осіб Фондом соціального страхування з ТВП.

Федерація профспілок області звернулась із заявою до Голови Верховної Ради України та народних депутатів від Кіровоградщини щодо неприпустимості прийняття законопроекту, адже в державі досі не розпочато дієву боротьбу з корупцією та тіньовою економікою, а весь тягар кризи та війни перекладено на плечі працюючих, що може спровокувати породження соціального вибуху серед найбідніших верств населення.

Болючим для Кіровоградщини залишається питання рівня оплати праці, адже він на 20 відсотків менший, ніж в Україні. За стратегією розвитку області в наступному році реальна зарплата повинна зрости порівняно з 2012 роком на 45 відсотків – сьогодні відбувається лише її зниження. Під час складних переговорів з роботодавцями при укладанні територіальної угоди (майже рік пішов на узгодження рівня зарплати) профспілковій стороні закидали докір: в державі війна, а профспілки про робочі місця і зарплату, але хто забезпечить фронт, якщо зупиняться підприємства і не буде зарплати у людей? Отже, пріоритетним має бути завдання щодо недопущення скорочення рівня оплати праці, забезпечення виконання норм генеральної, галузевих і територіальної угод.

Нелегко сьогодні і роботодавцям. Розрив економічних зв'язків, відсутність дієвої підтримки уряду, навіть перешкоджання роботі... Саме такими можна назвати серпневі драконівські ліміти на електроенергію, які ледве не зупинили провідні підприємства. ФПО стала на їх захист, звернулася до обласної влади про припинення таких дій. У роботодавців і профспілок є спільний інтерес: збереження кадрів, недопущення ситуації, коли на новітньому устаткуванні не буде кому працювати.

Не менш важливим для профспілкових організацій області є реалізація прав профспілок щодо забезпечення нормальних умов праці. Турбує ситуація, яка складається у бюджетних закладів. Якщо раніше через бюджети хоч якось вдавалось добиватись виділення коштів на охорону праці, то згаданим законопроектом Мінфіну пропонується припинити фінансування бюджетників на охорону праці.

Зараз, коли здійснюється спроба знищити певні здобутки профспілок у соціальній сфері, їх дії мають бути більш рішучими. Вони повинні виробити нові інструменти впливу. Якщо нагальні проблеми не вирішуються за круглим столом, то треба переходити до активних дій. Крім того, Сергій Петров переконаний: не можна розпорошувати свої сили і братись за вирішення одразу всіх проблем. Треба взяти одну, наприклад: розмір економічного обґрунтування прожиткового мінімуму і довести до вирішення. Поки що її обговорення схоже на топтання на місці.

Сергій Петров висловив велике сподівання, що профспілкова сторона цілеспрямовано проведе переговори із соціальними партнерами при укладанні Генеральної угоди і членські організації отримають документ, який стане фундаментом для економічного і соціального захисту працівників.


Марія Іванова,

 керівник прес-центру ФПО