logo Kharkiv

 

 

Прем’єр-міністру України

А.П. Яценюку

 

Шановний Арсенію Петровичу!

 

Об'єднання профспілок Харківської області вважає вкрай неприйнятними чергові антисоціальні ініціативи Міністерства фінансів України, які пропонуються у проекті Закону України «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні».

Оскільки Конституція України визначає нашу державу правовою і соціальною, законодавча база України має бути спрямована на забезпечення гідного та якісного рівня життя громадян, що не може відбуватися без зростання економіки.

Проте зміни, що вносяться зазначеним законопроектом, суперечать положенням основного Закону України – Конституції. Ці зміни порушують демократичні принципи взаємодії влади і суспільства, зводять на нівець завоювання 23 років розвитку нашої самостійної, незалежної, демократичної держави.

Не можна погодитись з намірами Кабінету Міністрів України щодо встановлення «ручного» регулювання питань виплати у бюджетній сфері надбавок, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, підвищення страхового стажу та збільшення спеціального стажу для призначення пільгових пенсій і пенсій за вислугу років, зменшення розміру адресної допомоги молодим спеціалістам, які після закінчення вищих навчальних закладів направляються на роботу до сільської місцевості.

Головним джерелом грошових доходів працюючої людини є заробітна плата, правильна організація виплати якої спонукає членів суспільства до високопродуктивної та якісної праці, а відтак безпосередньо впливає на темпи соціально-економічного розвитку країни.

Через затверджені Урядом заходи жорсткої економії коштів, суттєво зросли ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги, ліки, товари першої необхідності.

Запропоновані у законопроекті зміни призведуть до ще більшого погіршення фінансово-економічної ситуації, руйнування та зниження активності людського потенціалу, унеможливлять реалізацію стратегічних напрямів розвитку.

Уряд повинен зосередити свою увагу на боротьбі з «тіньовим» бізнесом та корупцією, а не на пресингуванні легального сектора економіки.

Вважаємо несприйнятливим нав’язування економічної політики зовнішніми міжнародними інституціями, які не беруть до уваги вкрай виражену нерівність у добробуті населення.

Необхідно враховувати, що рівень заробітної плати, пенсій, інших соціальних виплат є найнижчим у Європі, при тому що діючі ціни на більшість товарів вже європейські.

Політика продовжування «затягування поясів» звичайних українців є неприйнятною та контрпродуктивною. Саме вона вже призвела до падіння рівня життя працівників, може визвати соціальну дестабілізацію в суспільстві та активізацію дій боротьби за свої трудові і соціально-економічні права.

Шановний Арсенію Петровичу! Закликаємо Уряд не вносити цей законопроект на розгляд до Верховної Ради України.

 

Прийнято на засіданні Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області

23 вересня 2014 року