09

 

Під таким гаслом 28-29 жовтня 2014 року  відбувся Український Молодіжний Форум: «Роль профспілок у трансформації державної молодіжної політики: економічний та соціальний вимір євроінтеграції». Захід відбувся за сприяння Фонду ім. Фрідріха Еберта.

Для  Профспілки працівників агропромислового комплексу України цей захід надзвичайно важливий, - зазначив у вітальному слові  Голова Профспілки працівників АПК України Ігор Сопелкін.  

- Сьогодні вибудовується новий місток між молоддю, яка живе й працює в наших селах, укріплюються партнерські стосунки місцевої влади й «молодого» бізнесу. Наймолодші представники місцевого самоврядування  й аграрії повинні подивитися на своє майбутнє через призму реформ.  Ви ті, кому доведеться прикласти зусиль для народження нового образу українського села! – звернувся до присутніх керівник.

 – Ми стоїмо на порозі великих перетворень. Будь-яку модернізацію та оновлення чи то держави, чи то підприємства, організації - треба починати з себе. Власним прикладом, надихаючи колективи маємо змінити застарілі стереотипи й правила маємо дотримуватися європейських стандартів. Україна йде у європейську спільноту і ви в її авангарді. Лише через особисті досягнення треба ворушити та мотивувати розвиватися членів профспілок, - додав Ігор Сергійович.

Більш як  50 учасників з урахуванням спікерів та експертів взяли участь у роботі форуму. Працювали в прекрасному місці поблизу м. Києва - «Джинтама Бриз» з користю та натхненням.  Серед присутніх були запрошені голови сільських та селищних рад України. Вадим Савченко – заступник керівника виконавчої дирекції ВАССР привітав учасників зібрання такими словами:

-       Мені приємно, що зусилля молоді Профспілки АПК та Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад віднині будуть об’єднуватися навколо ключових проблем людини праці. На жаль праця сільського голови є неефективною, мало оплачуваною, такою, яка немає достатньої кількості повноважень та їх фінансового, ресурсного забезпечення. Проте, я підтримую Ігоря Сергійовича в тому, що ми на порозі перетворень, реформування системи влади, децентралізації місцевого самоврядування. Саме молоді є шанс випробувати себе у якості новоутворених лідерів громад, взяти на себе не тільки повноваження, але й відповідальність за наше майбутнє, - сказав Вадим Савченко. Створити бізнес – моделі у аграрному секторі у парі з місцевою владою – ось яку мрію виношують молоді очільники місцевого самоврядування. Тут ВАССР і Профспілка АПК мають застосувати одну стратегію, яка призведе до синергії зусиль.

Важливу роль Профспілок в умовах євроінтеграції зазначив пан Штефан Мойзер – директор Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та  Марія Ткаченко – координатору проектів Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні: «Ми підтримуємо ініціативу Профспілок та спрямуємо певні зусилля на їх реалізацію, - зазначили представники  Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Протягом двох днів учасники зібрання опрацьовували насичену програму заходу. Модератор Катерина Баришева - координатор Молодіжної Ради Профспілки та спеціаліст з питань молодіжної політики та міжнародних зв’язків Профспілки працівників АПК України вправно керувала процесом дебатів між роботою секцій та лекторіями.

-         В партнерстві сьогодні сила та міць нашої роботи. Лише об’єднавши зусилля, час, свої знання та навички, ми можемо, ми маємо реалізувати ефективні та потужні проекти, які життєво необхідні нашим членам, сільським жителям, молоді, можемо та маємо розвивати соціальну сферу на селі, допомагати адміністративним керівникам виявляти шляхи та методи боротьби із бідністю в Україні, налаштовувала на плідну роботу модератор заходу.

Семінар «Вирішення проблем зайнятості молоді, перспективи працевлаштування» та майстер-класі: "Пошук роботи в нових економічних умовах", - виявилися актуальними і значущими. Секцію модерували  партнери з Київського міського центру зайнятості  Інна М’якота та Людмила Сульженко – начальник та заступник начальника відділу організації профорієнтації Київського центру зайнятості. Невеличкі подарунки молоді у вигляді друкованих матеріалів та брошур з пошуку роботи виявилися приємною несподіванкою.

Найбільш динамічним стали майтер-класи Івана Омеляна: «Публічні комунікації та їх важливість в профспілковій роботі», «Комунікації в соціальних мережах». Іван є активним громадським діячем, керівником центру підтримки молодіжних ініціатив "Євромолодь" та дуже харизматичною особистістю.

Другий день також зачепив питання євроінтеграції, а саме: «Економічна частина угоди про асоціацію України з ЄС, створення зони вільної торгівлі – перспективи для України». Працював із молоддю тренер: Ігор Ільтьо – співробітник управління протокольного забезпечення Адміністрації Президента України, експерт Інституту демократії та соціального прогресу. За допомогою конкретних статистичних даних та прикладів Ігор показав реальну картину української економіки: реалії та можливості. На прикладі агросектору молоді люди побачили як працює бізнес, зрозуміли, що треба змінювати.

На завершення, працювали  в групах, тренувалися проводити рекламну кампанію власним організаціям.  Вдалося вивести формулу успіху профспілкової роботи  та розробили проект програми розвитку профспілкового молодіжного руху України на 2015 рік: «Профспілки об’єднують зусилля заради майбутнього України».

Приємною несподіванкою стала фотовиставка: "Я українець – я цим пишаюсь! "114 фоторобіт, 40 кращих робіт були представлені на огляд учасників форуму. Саме вони виконали роль журі. Молоді люди залюбки віддавали свій голос за фото, яке сподобалося. Переможців буде названо напередодні  Дня Студента. Їх  чекають подарунки.

 

На завершення хочеться подякувати всім, хто знайшов час та можливість взяти участь у заході. Дякуємо тим, хто спостерігав за проведенням Форуму! Робота проходила динамічно, програму виконано. Молодь вкотре довела, що профспілковий прорив та креатив в профроботі генерує саме вона. То ж, успіхів всім нам, друзі, на профспілковій ниві!

 

 

Катерина Баришева,

Профспілка працівників агропромислового комплексу України

 

фото: Інна Михальченко

 

20141028-forum apk009

 

20141028-forum apk126

 

Штефан 2-1

 

Организатор фотовыставки