3434

 

 

Використовуючи права, надані профспілкам законодавством у галузі охорони праці та здоров'я, Федерація профспілок Кіровоградської області та її членські організації домагалися виконання завдань, визначених обласною цільовою програмою «Безпека і гігієна праці», Генеральною, галузевими, Територіальною угодами, V Конференцією ФПО. Питання організації контролю за дотриманням законодавства з охорони праці періодично виносилися на засідання виборних органів ФПО.

Щорічно на засіданнях Президії ФПО розглядалися питання про стан охорони праці та профілактики виробничого травматизму і професійних захворювань. Виконання зобов'язань сторін Регіональної (Територіальної) угоди з цього питання розглядалось обласною тристоронньою соціально-економічною радою.

Беручи участь в акції ФПУ під гаслом «Атестацію робочих місць – під контроль профспілок», Президія ФПО та її членські організації забезпечили роботу по здійсненню громадського контролю за станом атестації робочих місць у переважній більшості підприємств, установ та організацій, вживали заходів щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх в подальшому, контролювали забезпечення працівників належними пільгами і компенсаціями на основі результатів атестації робочих місць. Під час згаданої акції спільно з державними органами соціального захисту та організаціями профспілок з питань атестації робочих місць за умовами праці перевірено 1067 підприємств області різних форм власності та проатестовано 85% робочих місць, які підлягали атестації.

Під час проведення днів ФПО в районах області обов'язково порушувалися питання з охорони праці та захисту прав працюючих у цій сфері, формування розділу «Охорона праці» колективних договорів, зокрема, однієї з найважливіших частин колективного договору - комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам. В період між Конференціями надана практична допомога профкомам понад 400 підприємств області з питань охорони праці.

Щорічно у квітні проводилися заходи з нагоди Всесвітнього дня охорони праці з метою привернення уваги громадськості до проблем охорони праці та виробничого травматизму. В рамках тижня охорони праці спільно із соціальними партнерами проведено ряд семінарів, засідань за круглим столом. Як приклад, семінар «Система управління охороною праці – шлях до постійного вдосконалення» та засідання за круглим столом «Надійний захист від професійних хвороб», на яких обговорювалися шляхи запобігання виробничому травматизму і професійним захворюванням.

Членські організації ініціювали проведення зустрічей в трудових колективах на тему: «Нешкідливі та безпечні умови праці – запорука збереження здоров'я працюючих», відкритих уроків для школярів та лекцій для студентів навчальних закладів усіх рівнів акредитації, спрямованих на роз'яснення причин виникнення професійних захворювань та їх запобігання. Організовувалися виставки-презентації спецодягу, спецвзуття, наочних посібників з питань охорони праці та промислової безпеки, конкурси на краще робоче місце, виробничу дільницю (бригаду), кращого працівника із заохоченням переможців у цих номінаціях.

Відповідно до Угоди про співпрацю між Держгірпромнаглядом і ФПО у звітному періоді проведено понад 90 спільних перевірок стану умов охорони праці та розслідування тяжких нещасних випадків, переважну частину яких члени комісії пов'язали з виробництвом. За наслідками перевірок виписано майже 50 приписів, 18 висновків та 26 подань.

За ініціативи ФПУ та підтримки ФПО обласним відділенням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у 2013 році проведено навчання 83 громадських інспекторів профспілок з питань охорони праці. В цілому навчанням з охорони праці за 2013 рік було охоплено 166 громадських інспекторів організацій профспілок.

Вагома робота з питань охорони праці проведена обкомами профспілок працівників: освіти і науки України (створено постійно діючу школу профактиву з питань охорони праці), охорони здоров'я (спільно з галузевим департаментом ОДА сприяв частковому вирішенню питання щодо забезпечення медичних працівників, які працюють в шкідливих і важких умовах праці, спеціальним харчуванням), культури, державних установ, автомобільного і сільськогосподарського машинобудування, лісового господарства, зв'язку дирекції УДППЗ «Укрпошта».

За останні роки відзначається збільшення витрат підприємств на заходи з охорони праці, у тому числі в розрахунку на одного працюючого.

В результаті проведення профспілковими організаціями спільно із соціальними партнерами роботи з питань охорони праці на підприємствах області спостерігається динаміка щодо зменшення кількості зареєстрованих нещасних випадків на виробництві. Проте, на сьогодні залишається невирішеним питання фінансування заходів з охорони праці для бюджетних закладів, установ та організацій. У місцевих бюджетах протягом звітного періоду практично не виділялися кошти в розмірі 0,2 відсотка від фонду оплати праці відповідно до ст. 19 ЗУ «Про охорону праці», що не дало змоги на достатньому рівні створити безпечні умови праці, провести атестацію робочих місць, а відповідно і забезпечити працівників спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту. На підприємствах області у 2013 році було зареєстровано 95 нещасних випадків на виробництві, які пов'язані з виробництвом, у першому півріччі 2014 року - 39.

На досить високому рівні залишається коефіцієнт тяжкості нещасних випадків. З метою розв'язання проблем у сфері охорони праці профспілковим організаціям необхідно використовувати в повному обсязі широкі повноваження профспілок щодо захисту прав працівників на безпечні і нешкідливі умови праці.

 


Сергій Петров,

голова Федерації профспілок Кіровоградської області