Пленум

 

11 листопада 2014 року під головуванням голови Профспілки Тьоткіна В.І. відбувся Пленум Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери, на якому було розглянуто питання «Про Стратегію модернізації ФПУ, її членських організацій». В роботі Пленуму взяв участь заступник голови Федерації профспілок України Драпятий Є.М.

В доповіді заступника голови Профспілки Башкірєвої Г.М. було узагальнено пропозиції, які надійшли від членських організацій в результаті обговорення в профспілкових організаціях проекту Стратегії, розглянутого у червні поточного року на восьмому засіданні Ради Федерації профспілок України.

Учасники Пленуму, обговорюючи проект, були одностайні в необхідності прийняття Стратегії, адже вона ставить за мету зміцнення профспілкового руху, посилення його ролі і місця у громадському суспільстві. Умови розвитку країни, що змінилися, активне залучення України в глобализаційні і інтеграційні процеси диктують профспілкам необхідність  визначення і реалізації перспективних стратегічних і тактичних завдань. Нова ситуація вимагає нових рішень, оскільки профспілки є складовою частиною політичної  системи суспільства і несуть особливу відповідальність за здійснення прогресивних перетворень на благо трудящих.

Одним з головних завдань Федерації має стати модернізація діяльності як ФПУ, так і її членських організацій, що дозволить системно вирішити низку питань і підвищити здатність профспілок досягати поставлених цілей, перш за все шляхом формування власної ідеології, спрямованої на забезпечення гідного рівня життя людини праці та поваги до неї з боку держави та роботодавців.

Обговорюючи проект Стратегії модернізації профспілок членські організації Профспілки вважають, що для досягнення результатів в справі захисту прав та інтересів членів профспілок необхідно домагатись надання профспілкам права законодавчої ініціативи.Це передбачено проектом.

З метою досягнення своїх стратегічних завдань  по соціально-економічному  захисту трудящих  Федерації необхідно   розвивати і зміцнювати співпрацю з  політичними партіями і рухами, неурядовими організаціями, якщо їх цілі і завдання співпадають з позицією профспілок, відповідають інтересам працівників,  дотримуючись при цьому  принципу невтручання їх у внутрішні справи профспілок.

На авторитет профспілок, ефективність діяльності безумовно впливає, організаційний, кадровий, фінансовий потенціал. - створення реального і дієвого резерву кадрів, пошук і висунення для роботи в профорганах молодих профспілкових лідерів.

Сьогодні кадрове зміцнення Федерації є однією з найважливіших умов підвищення ефективності діяльності профспілок, для чого необхідно добиватися реалізації єдиної кадрової політики в рамках Федерації профспілок, яка повинна забезпечити:

  - створення реального і дієвого резерву кадрів, пошук і висунення для роботи в профорганах молодих профспілкових лідерів.При формуванні виборних профспілкових органів висувати в їх склади представників молоді, розробляти для них спеціальні програми навчання. Необхідно удосконалювати умови і систему оплати праці профспілкових працівників, цілеспрямовано здійснювати заходи по соціальному захисту профспілкових кадрів.

Розглядаючи запропоновані Стратегією пропозиції щодо структурних змін в профспілках учасники Пленуму погоджуються з тим, що необхідно запровадження нового порядку формування Ради ФПУ з делегуванням голів первинних профспілкових організацій, керівників різного рівня , молоді, жінок.

Досить значний організаційний потенціал визначений проектом Стратегії в разі його реалізації на нашу думку сприятиме притоку нових членів профспілок і нових профспілкових кадрів.

 

Пленум1

 

Обговорюючи питання мотивації профспілкового членства учасники Пленуму зазначили, що вже декілька років ведеться розмова про мотиваційні можливості для членів профспілок, введення додаткових пільг, гарантій членам профспілок тощо. Відсутність системи пільг для членів профспілок за рахунок коштів від профспілкового майна: при оздоровленні, навчанні, розміщенні в готелях та інших не сприяє притоку нових членів профспілок. Необхідно використовувати досвід зарубіжних профспілок, які за тривалий період свого існування накопичили чималу власність: вони мають в своєму розпорядженні власні банки, страхові компанії, володіють різними фондами, фірмами і т.д. і всіляко прагнуть використовувати цю власність в інтересах своїх членів. Відомо, що істотну частина капіталу, яким володіють профспілки, складають акції різного роду підприємств: профбанков, страхових компаній, туристських фірм, обслуговуючих переважно членів профспілок на пільгових умовах.Юридичні фірми надають правову допомогу своїм галузевим профспілкам, власні страхові компанії також використовуються на потреби членів профспілок і т.п. Використання зарубіжного досвіду захисту прав інтересів трудящих профспілками України могло б принести користь для членів профспілок.

Члени профспілки висловили сподівання, що всі запропоновані в проекті Стратегії заходи як майновий потенціал будуть вирішені в близькій перспективі.

Пленум прийняв рішення схвалити в цілому проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій і запропонувати Раді Федерації профспілок України врахувати пропозиції членських організацій Профспілки.

 

Профспілка працівників соціальної сфери України