DSC 2475

 

21 листопада 2014 року під головуванням Волкова Сергія Геннадійовича, голови обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення, першого заступника Голови Об'єднання профспілок Харківської області? відбулося чергове засідання обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної зайнятості населення.

Під час роботи Комітету розглянуті планові питання: «Про участь профспілок у здійсненні контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення» та «Про затвердження плану роботи обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення на 2015 рік».

 

DSC 2473

 

Як зазначив Волков С.Г., інформуючи членів Комітету з першого питання, в умовах зростання пропозиції робочої сили та скорочення попиту на неї в наслідок зменшення обсягів виробництва, - забезпечення продуктивної зайнятості працюючих, ефективне використання робочої сили є особливо актуальним і потребує постійної уваги профспілок.

Спільний представницький орган сторони профспілок Харківської області спрямовує свою роботу на здійснення представництва і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки відповідно до ст. 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та до ст. 51 Закону України «Про зайнятість населення».

 

DSC 2466

 

Налагоджено дієвий, конструктивний діалог зі службою зайнятості населення на обласному та Харківському міському рівнях. Проводиться обмін інформацією про попит та фактичну пропозицію робочої сили на ринку праці, консультації з питань вивільнення працівників, надання повного спектру соціальних послуг та ін.

ОПХО постійно здійснює аналіз стану ринку праці області. Відповідна інформація надається членським організаціям для використання в роботі.

На засіданнях Виконкому ОПХО, як постійно-діючому виборному виконавчо-розпорядчому органі ОПХО, розглянуті питання «Про рівень забезпечення зайнятості працюючих на підприємствах, установах та організаціях області» та «Про завдання профспілок області щодо прав на працю та соціальний захист від безробіття при реалізації Закону України «Про зайнятість населення». З цих питань прийняті відповідні рішення, встановлено контроль за їх виконанням.

 

DSC 2471

 

Також питання зайнятості працівників в умовах зменшення обсягів виробництва, запровадження скороченого режиму праці, переводу працівників на неповну тарифну ставку розглядалися на засіданнях колегіальних органів членських організаціях автосільхозмашинобудування, оборонної промисловості, автомобільного транспорту та дорожнього господарства, енергетики та електротехнічної промисловості, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери, освіти і науки та ін.

Також Волков С.Г. проінформував членів Комітету про механізми профспілкової активності в питаннях здійснення громадського контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення на національному, регіональному та локальному рівнях.

В обговоренні цього питання взяли участь Благовещенська А.В., Макєєва А.Г., Печура Т.М., Пономар Л.Г., Татаринцева М.І.

Також на засіданні Комітету затверджено план роботи на 2015 рік.

Волков С.Г., як голова обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення у 2014 році, подякував членам Комітету за роботу та побажав плідної співпраці і успіхів стороні роботодавців, під головуванням якої будуть відбуватися засідання у наступному році.

 

Н.О. Гриценко,

завідуюча відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО