logo kirov

Нинішня звітно-виборна кампанія проходить у непростих умовах – нестабільності і воєнних дій на сході країни. Профспілки, в тому числі Кіровоградська організація профспілки працівників АПК, не залишаються осторонь складних подій, які відбуваються в Україні: всіляко підтримують армійців, надають допомогу біженцям, тобто, забезпечують надійний тил.

Зусилля районної організації, кожної первинки спільно з партнерами – керівниками сільгоспформувань спрямуються на стабілізацію сільськогосподарського виробництва, збереження робочих місць, доведення рівня зарплати до вимог Галузевої угоди. У звітному періоді організації профспілок приділяли велику увагу контролю за виконанням договірних зобов'язань щодо орендної плати за земельні та майнові паї. Приємно, що відразу після збирання врожаю керівники агроформувань району розраховуються з власниками паїв. Під час розрахунку віддаються не лише кошти або продовольче зерно, а й фуражне, бо більшість пайовиків мають підсобні господарства. Причому, господарники виплачують не 3 відсотки від грошової оцінки земельної ділянки, а 4 відсотки, що дозволяє орендодавцям поліпшити свій фінансовий стан і збільшити надходження до бюджету.

Що стосується мінімальної зарплати, то з грудня 2013 року вона заморожена на рівні 1218 грн. Заробітна плата в районі виплачується своєчасно, середньомісячний її розмір в цьому році складає 2990 грн, а в галузі АПК – 2405грн. Аналізуючи склад зарплати у валових витратах в розрізі сільгосппідприємств району, де є первинки і діє колективний договір в середньому складає від 8 до 10 відсотків, хоча галузева угода вимагає 30 відсотків.

Профспілки переконані, що на шляху до євросоюзу, тим більше при різкому підвищенні цін і застосуванні урядом непопулярних кроків, неприпустимо заморожувати зарплату, навпаки її треба підвищувати – для забезпечення конституційного права громадян на гідне життя. Профспілки ще в березні ц.р. ініціювали перед мінсоцполітики та роботодавцями переговори щодо встановлення економічно обґрунтованого розміру мінімальної зарплати на 2015 рік – 3171 грн. Такий її рівень враховує мінімальні потреби працівника на продукти харчування, непродовольчі товари, послуги і т.д.

З огляду на зовнішні і внутрішні потреби профспілки вбачають за можливість запровадити поетапне підвищення цього розміру, що дозволить працівнику повного страхового стажу заробити мінімальну пенсію, яка у 2015 році має дорівнювати 2528 грн. Хоча фахівці ООН підрахували, що в Україні понад 40 відсотків бідних людей. Для порівняння: в Латвії – 26, в Румунії – 23, в Болгарії – 21, у Чехії – 9 відсотків. Сподіваємося, що урядова сторона в черговий раз не проігнорує інтереси українського працівника.

Уже п'ятий рік ФПУ організовано проводить різні акції і заходи, щоб привернути увагу до проблем людини праці. Нещодавно знову, з нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю відбулася всеукраїнська акція протесту профспілок біля стін Кабінету Міністрів України. Причини проведення акції: підвищення цін та тарифів, стрімке зростання інфляції та безробіття, зниження реального розміру доходів, і, в першу чергу, зарплати, що викликає загострення напруження в трудових колективах. З метою подальшого упередження негативних наслідків кризи та запровадження компенсуючих механізмів профспілки України сформували перелік законодавчих ініціатив до Верховної Ради України, які потребують необхідного запровадження. Учасники акції протесту вручили вимоги Верховній Раді України, Президенту України та Кабінету Міністрів.

Євгенія Герасімова,
голова Кіровоградського РК профспілки