2014_11_conferentionAFZ1.JPG

 

24-25 листопада 2014 року у Києві відбувся семінар, організований Фондом ім. Фрідріха Еберта в Україні і Білорусі, присвячений ризикам нетипових форм зайнятості в енергетичних галузях та засадам необхідного правового регулювання.

 

2014_11_conferentionAFZ2.JPG

 

Участь у заході взяли представники Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України (Укрелектропрофспілки) та Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілки).
Це вже не перший семінар з цієї тематики, організований Укрелектропрофспілкою за підтримки Фонду ім. Фрідріха Еберта (у квітні відбувся у Києві, у жовтні – в Одесі). Модератором даного проекту був провідний фахівець з профспілкового навчання Андрій Мрост.
Найголовнішим завданням даного семінару було ознайомлення профспілковців з існуючими на сьогодні формами нестійкої та атипової зайнятості (аутстаффінг, аутсорсинг, лізинг персоналу, неповний робочий час тощо), які зумовлюють обґрунтовану стурбованість у працівників та профспілкових організацій.

 

2014_11_conferentionAFZ3.JPG

 

При відкритті семінару заступник голови «Укрелектропрофспілки» Олександр Давиденко у своєму виступі зазначив, що атипові форми зайнятості несуть загрозу насамперед основним загальнолюдським цінностям. Нестійка зайнятість набуває незліченних форм, і завдання профспілкових фахівців знати їх і бути спроможними захистити інтереси працівників чи у крайньому разі мінімізувати для них негативні наслідки такої зайнятості.
Цього разу метою навчального заходу була необхідність визначення викликів та наслідків для працівників, породжених поширенням атипових форм зайнятості та стратегій щодо їх подолання, а насамкінець – створення списку професій і робочих позицій в секторах «традиційної» енергетики та атомної енергетики, де використання позикової праці та інших видів атипових форм зайнятості буде законодавчо заборонено. Завданням було також - розробити рекомендації для всіх рівнів соціального діалогу щодо зниження негативних наслідків такої зайнятості.

Учасники дискусії не лише обговорили проблеми, пов’язані з розповсюдженням нетипових форм зайнятості, а й підготували попередні пропозиції щодо вдосконалення діючого законодавства з питань трудових відносин, адже сьогодні у чинному законодавстві відсутні механізми, які б реально врегульовували питання соціально-трудових прав.
Усі учасники заходу відмітили актуальність навчального семінару, і що він був надзвичайно корисний. Було напрацьовано пропозиції до Генеральної угоди, галузевих угод та колективних договорів, що мають послужити певною перепоною на шляху розповсюдження нетрадиційних форм зайнятості, які «руйнують не лише загальнолюдські цінності, а й профспілкові, й зрештою можуть призвести до зниження безпеки енергетичних об'єктів, зниження ефективності робіт й до знищення корпоративної культури, яка сьогодні на підприємствах енергетики України є високою".

Практичні напрацювання профспілковців енергетичних галузей знайдуть відображення у відповідних документах, що дадуть змогу лобіювання профспілкової позиції у профільному комітеті Верховної Ради. Учасниками заходу було прийнято відповідну резолюцію.

 

 

Резолюція учасників Конференції «Атипові форми зайнятості: ризики для працівників енергетичної галузі і механізми правового регулювання»
Укрелектропрофспілка