350x650 EFYOaqfd4v6U6dJucA7q.jpg

Як захистити конституційні права та соціально-економічні інтереси медиків в умовах погіршення рівня життя та оплати праці? Що треба зробити, щоб соціальний діалог з владою був ефективним та корисним? Ці та інші актуальні питання розглядалися на засіданні ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я. Своїми враженнями та баченням розвитку галузі, як учасник всеукраїнського заходу, поділилася з читачами «Єдності” голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров”я Наталія БИРЧАК. -На які основні аспекти медчної галузі спрямовувалась увага, адже громадяни живуть в умовах анексії Криму, військової агресії на Сході України та суспільно-політичних потрясінь, що супроводжують нашу державу?

-Як зазначила Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль, ситуація в країні негативно позначається на її економіці, становищі працюючих, в тому числі і в сфері охорони здоров’я. Наразі обмежено права та пільги медичним та фармацевтичним працівникам. Як наслідок, заробітна плата заморожена, скасовуються виплати надбавок та доплат, мають місце факти переведення працівників на неповний робочий день тощо. Незадовільний стан фінансового забезбечення медичної галузі не дозволяє повною мірою забезпечити право медичних працівників на гідну винагороду за свою нелегку працю на належному рівні. Ця проблема хвилює працівників сфери охорони здоров”я Івано-Франківщини. Так, залишається критичною ситуація із ставкою працівника першого тарифного розряду ЄТС «замороженою» з грудня 2013 року на рівні січня 2013 року (852 грн.), що призвело до збільшення грошового розриву між розміром посадового окладу працівника І тарифного розряду та мінімальною заробітною платою на 71 грн. (з 295 до 366 грн.) позбавило медпрацівників третини річного заробітку. Ще у червні цього року галузева профспілка ініцювала перед КМУ, ВРУ, МОЗ пропозицію щодо поширення на медпрацівників, які працюють на території Донецької і Луганської областей, а також тих, хто загинув на цих територіях під час виконання ними службових обов”язків, статусу учасника бойових дій, а також встановлення підвищеної оплати праці. Цю ініціативу підтримали Міністерство охорони здоров”я, Міністерства соціальної політики, але зреалізувати її через брак коштів поки що не вдається. Актуальним є також питання реформування галузі, а саме наслідки запровадження контрактної форми трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів охорони здоров’я, правовідносини та обов”язкове ліцензування медичної діяльності для всіх лікарів. Профспілка такі ідеї не підтримує, вважає їх юридично і економічно невиправданими та передчасними. Падіння рівня доходів медичних працівників за будь-яких умов є неприпустимим, враховуючи, що під час військових дій лікарі становлять невід'ємну частину ефективної та боєздатної армії. Тому підвищення рівня заробітної плати працівників медичних закладів, забезпечення належного фінансування галузі буде гідною відповіддю нової влади на виклики сьогодення. -На Вашу думку, яке коло питань сьогодні найбільше хвилює членів галузевої профспілки області? -Вважаю, що зараз назріла необхідність проведення аналізу профспілкової діяльності на всіх рівнях, починаючи від первинної організації. Саме на часі впроваджувати нові принципи, тобто професійні спілки - для людини, а не людина для профспілок. Наші спілчани хочуть бачити профспілки консолідованими, здатними вести соціальний діалог з усіма гілками влади і роботодавцями з акцентом на ефективність. Щодо реформування сфери охорони здоров”я, то зазначу, що вони необхідні та без фінансової підтримки з боку держави очікуваних результатів не досягнути.

Обласна галузева профспілка з розумінням ставиться до майбутніх змін, які диктує саме життя, та домагається надійного захисту працівників. - Наталіє Василівно, які найближчі кроки планує зробити профспілка медичної галузі для вирішення наболілих проблем? -По-перше, спілчани вирішили звернутися до Президента України, до нового складу Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо забезпечення нормального функціонування галузі та дієвого соціального захисту її працівників в умовах економічної нестабільності; не допустити прийняття законодавчих актів, що передбачають звуження змісту та обсягу існуючих прав. Також обласна профспілка цілком згідна з вимогами активізувати роботу з органами місцевого самоврядування щодо формування місцевих бюджетів на 2015 рік для врахування видатків в повному обсязі на оплату праці закладам охорони здоров'я, виконання програм «місцевих стимулів».Домагатимося компенсації та індексації, практичної реалізації права медпрацівників на отримання виплат допомоги на оздоровлення, на вирішення соціально-побутових питань, надбавок та доплат обов'язкового характеру.

В подальшому посилюватимемо контроль за дотриманням законодавства про працю при наданні відпусток без збереження заробітної плати, при встановленні режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшенні або скасуванні стимулюючих виплат та підвищень посадових окладів, які встановленні у граничних розмірах, оптимізації штатної чисельності працівників закладів охорони здоров'я. -Завершуючи нашу розмову, немаю права і вважаю своїм обов”язком поцікавитись, як прикарпатські медики допомагають захисникам України на східних теренах держави? -Нинішні події на сході України та раніше на Майдані не залишили байдужими наших медиків. На даний час призвані до лав ЗСУ та направлені в зону АТО 5 працівників закладів охорони здоров'я області, а саме 2 лікарів (хірургів), 2 середніх медичних спеціалістів, 1 водій. Один лікар-анестезіолог з Калуської ЦРЛ працює у військовому госпіталі Донецькій області.

Крім цього, колективи закладів охорони здоров'я долучились до створення мобільного медичного батальйону “Гіпократ” та до фінансової допомоги. Так, з профспілкового бюджету області виділено допомогу на суму 103 340 грн., а в цілому по галузі на підтримку Майдану та українським військовим вона склала понад 2 млн. грн. Разом з тим надається допомога продуктами харчування, одягом, медикаментами та коштами в індивідуальному порядку.

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області