Докуметальное фото 078

В урядових документах, проектах є чимало пропозицій стосовно того, як примусити аграрних підприємців платити податки там, де створюються матеріальні блага, формуються прибутки, та як направити їхні надприбутки на розвиток інфраструктури села та його трудівників.

На мій погляд, урядовцям потрібно не в кабінетах на Хрещатику та  Грушевського шукати відповіді на ці запитання, а вивчати досвід та практику роботи тих господарників, які розуміють, що  без успішного розвитку соціальної структури на селі сільськогосподарське виробництво з часом зачахне. І такі приклади є на Дніпропетровщині.

… На кордоні Дніпропетровщини та Донбасу є мальовниче козацьке село Гаврилівка (Покровський район). Неодноразово ЗМІ писали про доброго господаря навколишніх ланів генерального директора місцевого ТОВ «Зоря» Анатолія Давидовича Пучку. Завдяки його професіоналізму, таланту, мудрості  та  працьовитості гаврилян в господарстві незалежно від погодних умов одержують стабільно високі врожаї пшениці та соняшника. Крім рослинництва, за останні п’ять років відновилися  й такі галузі,  як тваринництво, птахівництво, вівчарство, садівництво.

Висока ефективність господарської діяльності та економіки підприємства, досягнуті керівництвом разом з профспілковим комітетом (голова – Світлана Костюченко), -  дали можливість за  останні десять років повністю на тільки призупинити зубожіння села та його жителів,  а  і  підняти рівень їхнього життя на більш високий рівень.

Тільки в 2014 році за рахунок коштів ТОВ «Зоря» в  Гаврилівській  середній школі було замінено  600 вікон, а в підвальних приміщеннях  обладнано клас військової підготовки та два спортзали,  теплі туалети. В школі також було проведено реконструкцію системи опалення, що дало можливість втричі скоротити потребу в газі і установити резервний  твердопаливний котел.  Для забезпечення якісною водою окремо обладнана нова свердловина. За рік товариством було вкладено в Гаврилівську середню школу біля двох мільйонів гривень.

В селі проведено реконструкцію стадіону. Футбольна команда «Титан – Зоря» грає в екстра – лізі України з футзалу.

Не забули господарі і про здоров’я  сільських жителів. Нещодавно, на початку листопада введена в дію після реконструкції лікарня сімейного типу,  де створені сучасні умови  для роботи медперсоналу і для лікування хворих. Це теплі, затишні кабінети для лікарів,  палати для хворих, в яких є тепло вода,  теплі туалети.

В Гаврилівці  добре вивчили слова: «якщо не годуємо свою армію, будемо годувати чужу». Сьогодні дуже багато людей,  для яких допомога армії, солдатам є життєвою потребою.  Збройним силам України ТОВ «Зоря»  безкоштовно передало два автомобіля «Камаз»  і надало допомоги на сотні тисяч гривень.

Завдяки реконструкції двоповерхового будинку лікарні винайшли можливість для обладнання на другому поверсі казарми для бійців батальйону «Кривбас» , які несуть службу на блокпосту на кордоні між областями. Вони знаходяться повністю на харчовому забезпеченні  товариства, також забезпечуються дровами та іншими предметами першої необхідності.

Значною подією цього року стало й відкриття в Гаврилівці церкви. Причому, побудували її на тому самому місці, де колись стояв  знесений

старий храм…

Проїжджаючи по селах України, бачиш із сумом, як з кожним роком усе більше і більше стає покинутих  хат, як занепадає наше село.  Тому  час державі  підтримати  таких господарників,  як Анатолій Давидович Пучка.

А.Тельних,

голова Дніпропетровської обласної

організації профспілки працівників харчової,

переробної промисловості та суміжних галузей