ДЕРЖА

 

   В Україні мають бути створені професійні, компетентні, ефективні державна служба і служба в органах місцевого самоврядування, які будуть приваблювати громадян України служити цій державі чесно і віддано та дадуть можливість відчувати себе гідно як з точки зору матеріального забезпечення, так і особистого розвитку. Про це говорили 10 грудня учасники Пленуму ЦК Профспілки працівників державних установ України.

 

 В заході взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник Міністра соціальної політики України Віктор Іванкевич, Голова Нацдержслужби України Костянтин Ващенко.

 

ПРЕЗ

 

 Відкриваючи засідання, Голова профспілки Тетяна Нікітіна зосередила увагу присутніх на посиленні правового та трудового захисту членів профспілки в нинішніх умовах, збереження соціальних стандартів для працівників держустанов. Вона підкреслила: загалом підтримуючи дії Уряду стосовно економії державних коштів, недопущення втрат бюджету при проведенні адміністративної реформи, в умовах ведення антитерористичної операції на сході України, профспілкові активісти вважають, що при цьому основний тягар реформ в основному лягає на незахищені верстви населення, мало оплачувані категорії державних службовців. Розуміючи всю складність поточної ситуації, необхідно віднайти можливості для подолання соціальної несправедливості шляхом залучення інших джерел наповнення державного бюджету.

 

 Держ3

 

Голова Профспілки наголосила, що ситуація в державі потребує критичного аналізу профспілкової роботи на її відповідність сучасним очікуванням членів профспілки та викликам часу. В надскладних умовах сьогодення, коли відбувається справжній наступ на права трудівників, необхідно повною мірою використовувати можливості колективних договорів для захисту законних прав та інтересів членів профспілки.

 

 З доповіддю «Про роботу організацій профспілки щодо соціально-економічного захисту працівників відповідно до рішень VI з’їзду ФПУ та Програми дій Професійної спілки працівників державних установ України на 2011 – 2015 р.р.» виступив заступник Голови Профспілки Юрій Піжук.

 

ДЕРЖА2

 

 У доповіді, виступах учасників Пленуму ЦК зазначалось, що ЦК, регіональні, територіальні і первинні організації Профспілки концентрували свою роботу на питаннях захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників – членів профспілки через розвиток соціального діалогу на різних рівнях, дотримання норм законодавства та принципів соціальної справедливості. Забезпечено участь представників профспілкових органів у роботі Національної тристоронньої соціально-економічної ради, територіальних тристоронніх соціально-економічних рад. громадських рад, колегій, постійно діючих нарад в міністерствах та відомствах, місцевих органах влади та органах місцевого самоврядування. Станом на 1 грудня 2014 року, ЦК Профспілки укладені і діють 13 галузевих угод, 24 регіональні, 164 територіальні (районні, міські) угоди, 11686 колективних договорів, які охоплюють 95,9% працюючих. Створена система угод та колективних договорів постійно розвивається та має позитивну динаміку. Організовано відповідну роботу щодо проведення конкурсів, оглядів на кращу профспілкову організацію, кращий колективний договір тощо.

 

Держ4

 

 Наголошувалось, що інформаційна діяльність Профспілки за звітний період була спрямована на посилення взаємодії з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, об'єктивне висвітлення діяльності профспілки в ЗМІ. З метою здійснення соціально-економічного захисту працівників проводиться системна робота по навчанню профактивістів і, звичайно, молоді, значна експертно-аналітична робота та робота над законопроектами. Здійснюючи попередню експертизу законопроектів, проектів постанов Кабінету Міністрів України, нормативних документів міністерств та відомств, ЦК профспілки не погодив жоден з тих, які погіршували соціально-економічне положення працюючих. В той же час, протягом березня-жовтня уряд і парламент прийняли та ініціювали численні рішення, що суттєво звужують або ліквідують трудові права та соціальні гарантії працюючих. У критичних соціально-економічних умовах влада проігнорувала соціальний діалог. Результатом таких дій стало падіння реальної заробітної плати, скорочення робочих місць, одержавлення соціального страхування, перекладання фінансової відповідальності за подолання економічної кризи на плечі працюючих.

 

Держ5

 

У своїх виступах члени ЦК висловили глибоку стурбованість ситуацією, що склалась навколо питання оплати праці державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Наголошувалось: з 2008 року посадові оклади державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування не переглядалися, а видатків на оплату їх праці було достатньо лише на обов'язкові виплати (оклад, ранг та вислуга років). За ці роки в державі рівень інфляції склав 30,6%, а мінімальна заробітна плата змінювалась 23 рази і зросла на 84,4%. Нехтування з боку держави питанням матеріального забезпечення найбільш соціально незахищеної категорії працівників державного управління призвело до того, що їх середня заробітна плата на сьогоднішній день в 2 рази менша, ніж в середньому у галузях економіки. Враховуючи, що для більшості з них заробітна плата є єдиним джерелом існування, такий підхід з боку держави є не просто дискримінаційним і неперспективним, а й та таким, що не сприяє розбудові державного управління на високопрофесійних засадах.

 

У цілому Центральний комітет відмічає значне зниження ефективності соціального діалогу на всіх рівнях та констатує суттєву необхідність його активізації для вироблення ефективної і стійкої політики, що зменшувала б ризики виробничих і соціальних конфліктів. Центральний комітет зазначає, що реально відстоювати права трудящих можуть лише сильні і незалежні профспілки, що неможливо без дисципліни, в тому числі фінансової, безумовного виконання вимог статуту, рішень вищих органів, без взаємної відповідальності профспілкових органів всіх рівнів за результати роботи, єдності дій і солідарності.

 

ДЕРЖА1

 

 Ураховуючи зазначене, Пленум Центрального комітету Профспілки працівників державних установ України ухвалив постанову, у якої дав конкретні доручення ЦК, регіональним організаціям та виборним органам організацій профспілки усіх рівнів, а також звернення ЦК до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України.

 

 Пленум також обговорив питання про звіти і вибори в Профспілки та про скликання VII зїзду Профспілки. Його вирішено провести 25 листопада 2014 року у Києві.

 

 Інформаційно-аналітичний центр ФПУ