СВЯ

 

Актуальні питання соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників галузі обговорили 17 грудня учасники Пленуму ЦК Профспілки працівників зв’язку України.

 

Заслухавши та обговоривши інформацію голови Профспілки Миколи Стародуба «Про поточну ситуацію в країні і на підприємствах галузі зв’язку та консолідовані дії профспілкових організацій (організаційних ланок) Профспілки працівників зв’язку України у зв’язку з наступом на права працівників та права Профспілки», Пленум ЦК відзначив, що питання, яке винесено на порядок денний, продиктоване самим життям. Ситуація, у якій опинилася наша країна, її громадяни, особливо рядові трудівники, продовжує залишатися дуже й дуже тяжкою. Це підтверджує офіційна статистика. Це відчуває на собі кожна людина, кожен із нас.

 

СВЯ1

Як зазначалось у доповіді та виступах учасників Пленуму, в Україні відбулася Революція гідності, суспільство усунуло злочинну владу, обрано нового Президента України, нову Верховну Раду та був сформований новий Уряд країни. Таким чином: руйнуються старі стереотипи, відбувається перезавантаження влади, крім того, агресор анексував Крим та Севастополь, а на сході країни, у Донецькій та Луганській областях, тривають воєнні дії.

Але на жаль, підкреслювали виступаючі, у критичних соціально-економічних умовах влада ігнорує соціальний діалог, вдається до поспішних, не виважених, фрагментарних дій, які різко погіршують життя. І як наслідок, Федерація профспілок України виступила із Заявою у зв’язку з намірами Уряду стосовно посилення економії бюджетних коштів виключно за рахунок ліквідації соціальних гарантій населенню України, про те, що в черговий раз "антикризові" ініціативи Уряду розроблені з грубим порушенням законодавства України та Генеральної угоди, без обговорення з громадськістю та без урахування позиції профспілок.

 

СВЯ2

Характерною особливістю цього періоду також є те, що галузь зв’язку, яка є фундаментом для побудови інформаційного суспільства, вона є багатовекторною і наукоємною, яка потребує чітко виваженої державної і науковообгрунтованої технічної політики, розробки і контролю дотримання відповідних правил, норм і стандартів на телекомунікаційному та поштовому ринку послуг, галузь за участю якої забезпечується інформаційний і телевізійний простір країни, галузь, технічний розвиток якої визначає і впливає на міжнародний імідж і обороноздатність країни – немає єдиного центрального органу управління.

 

СВЯ3

Серед виступаючих – голова первинної профспілкової організації Центру поштового зв’язку №14 Луганської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Інна Бредихіна. Коли вона розповідала, в яких умовах працюють зараз її колеги – в умовах війни, вибухів, нестабільності, у неї на очах зя’вились сльози. Вона зазначила: так, нам сьогодні дуже складно, але ми працюємо для людей, для України.

 

СВЯ4

«Стало модним сьогодні, в тому числі і у наших колективах, проводити заходи щодо так званої «оптимізації структури та чисельності працівників», а простіше кажучи, їх скорочення, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, запровадження режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стимулюючих виплат, переведенням працівників на робочі місця з нижчим статусом при збереженні функцій та обсягу робіт, заморожування посадових окладів, зменшення надбавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах на невизначений термін тощо», - говориться у постанові Пленуму.

Учасники Пленуму вирішили:

1. Керівникам профспілкових організацій (організаційних ланок) Профспілки працівників зв’язку України з метою підвищення ролі профспілок провести протягом першого кварталу 2015 року у трудових колективах широке обговорення фінансово-економічного стану підприємств у розрізі кожного структурного підрозділу, інформувати членів Профспілки про загрози "законодавчих нововведень" Уряду, наступ на законні права працівників та довести до первинних профспілкових організацій галузі зв’язку, до кожного члена Профспілки Заяву ФПУ у зв’язку з намірами Уряду стосовно посилення економії бюджетних коштів виключно за рахунок ліквідації соціальних гарантій населенню України

2. Ухвалити Звернення Профспілки працівників зв'язку України щодо забезпечення конституційних гарантій працівникам та належного рівня соціального захисту ветеранів, молоді та незахищених верств населення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України

3. З метою консолідації та підтримки профспілкових дій, керівникам профспілкових організацій (організаційних ланок) Профспілки працівників зв’язку України вжити заходів щодо участі членів Профспілки у Всеукраїнській акції протесту у м. Києві 23 грудня 2014 року.

 

СВЯ5

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ