viber image22

 

 

 12 квітня, у Полтаві представники профспілкових організацій 15-ти обласних центрів України солідарно виступили проти свавілля влади, яка своїми незаконним рішеннями намагається відібрати у профспілок Полтавщини їхній будинок та передати його органам прокуратури.

 

В акції протесту біля стін Прокуратури, Господарського суду Полтавської області та Полтавської облдержадміністрації взяли участь більше 2-х тисяч профспілкових активістів та представників громадськості. Вони рішуче засудили протиправні дії органів, які мали би стояти на сторожі законних прав та інтересів членів профспілок.

На мітингах біля будинків прокуратури та суду виступили Голова Полтавської обласної ради профспілок Леонід Вернигора, Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко, Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, інші представники територіальних профоб’єднань та галузевих профспілок: працівників ЖКГ, освіти і науки, «Машприлад».

 «Ми обурені діями органів прокуратури Полтавської області, які силоміць виставляють працівників обласної ради і комітетів профспілок з Будинку спілок, який свого часу було збудовано за кошти членів профспілок, - сказав, коментуючи нашому кореспонденту ситуацію, Голова Полтавської обласної ради профспілок Леонід Вернигора. – Прокуратура через суди намагається лишити профспілки, які стоять на захисти законних інтересів людей праці,  права на власність та права  на саме існування. Ми будемо рішуче відстоювати свою правду на всіх рівнях – на місцевому і на центральному. Тому що нам вірять люди, тому що беззаконню  має бути кінець. За нами сила правди, ми переможемо».

Як говорили учасники акції, за попередньої злочинної влади під адміністративним тиском суди неправомірно, всупереч Конституції і законів України приймали рішення про визнання профспілкових об’єктів державною власністю. Прикро, але нажаль, нинішня влада йде стопами попередників, замість того, щоб відновити справедливість і законність у цьому питанні, приймаються судові рішення про роздачу профспілкових центрів в Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Полтавській областях, де отримують соціально-економічний захист і правову допомогу тисячі простих людей.

Всупереч законним правам їх профспілкових власників відбувається заселення цих будівель різними державними організаціями і установами, фактично паралізується робота обласних профспілкових організацій.

Це удар по національному профспілковому руху в цілому з метою ослабити силу профспілок і їх боротьбу за права та інтереси трудового люду.

З цього приводу чисельні профорганізації висловили своє обурення діями влади і вимагають від Президента України як гаранта Конституції, Уряду, Генерального прокурора забезпечити законні права та існуючі гарантії профспілок на захист їхньої власності.

Нагадаємо, що 28 лютого Головою ФПУ Григорієм Осовим оперативно скликано засідання Президії ФПУ, на якому у гострій та критичній формі було обговорено ситуацію щодо посилення наступу на права профспілок, зокрема спроби владних структур привласнити будинки профспілок на місцях, які останнім часом стали все частішими.

Так, у Полтаві забирають Будинок профспілок для потреб прокуратури, в Ужгороді Будинок профспілок передають Державній судовій Адміністрації, в Івано-Франківську Будинок профспілок вже передано до комунальної власності. Такі ж не правові дії застосовуються і до профспілкових оздоровниць та спортивних об’єктів, навчальних центрів профспілок - в Чернігові, Хмельницькому тощо.

Все це викликає не тільки закономірне обурення з боку спілчан, а й необхідність солідарно діяти, щоб надати рішучу відсіч тотальному наступу на права профспілок. Слід підкреслити, що по допомогу в обласні профспілкові центри щоденно звертаються тисячі людей, де трудящим безкоштовно надаються правові консультації, здійснюється практичний захист їхніх законних прав та інтересів. Проте реальній правозахисній роботі чиниться опір – людей намагаються посеред зими висилити з Будинків профспілок, відключають електроенергію, блокують їх діяльність, підкріплюючи такі протиправні дії рішеннями судів.

- В якій правовій державі можливо уявити таке антилюдське ставлення? – ставить запитання Голова ФПУ Григорій Осовий. За дорученням Президії ФПУ він поінформував про ситуацію навколо профспілкових об’єктів Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, як соціального партнера профспілок, а також гостро порушив зазначену проблему на засіданні урядового Комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку ПЕК, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, що відбувся 1 березня під головуваннямПершого віце-прем'єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва.

Голова ФПУ повідомив членів Комітету про вимоги Президії ФПУ: скасувати розпорядження КМУ про передачу профспілкових об’єктів, в першу чергу будинків територіальних профоб’єднань Закарпатській і Полтавській областей та повернути їх законним власникам – профспілкам, і врешті решт на законодавчому рівні закріпити за профспілками право власності на майно, яке знаходиться у їх віданні та зажадав від урядовців невідкладних дій.

Комітет дійсно оперативно відреагував на рішення Президії ФПУ і створив робочу групу до якої увійшли представники ЦОВВ, Фонду держмайна, профспілок, і яка має оперативно розглянути всі організаційно-правові аспекти цієї драматичної ситуації та невідкладно надати Уряду пропозиції щодо її врегулювання.

- На цю роботу ми з урядовцями відвели місяць, - уточнив Григорій Осовий, - якщо й тоді дієвих рішень ми не побачимо й нам не вдасться виключно у рамках діалогу та співпраці захистити свої права, безперечно ми повинні бути готовими до солідарних рішучих протестних дій на їх захист. Як це робить трудовий колектив, профспілкова спільнота і громадськість м.Одеси, які разом піднялись та виступили проти відчуження санаторію «Лермонтовський», де лікуються як учасники АТО, так і постраждалі на виробництві. Саме такий рішучий супротив і опір буде здійснено відносно усіх об’єктів, на які «поклали око» можновладці, чи бізнес, - запевняє лідер профспілок.

За його словами, паралельно з роботою названої групи з правового врегулювання ситуації, у ФПУ створено штаб дій, який буде координувати проведення різноманітних заходів, в тому числі можливих акцій протесту, як у Києві так і на місцях, де спостерігається наступ на профспілки.

У разі ігнорування профспілкових вимог та подальшого порушення прав спілчан, не виключно, що профспілками будуть звернення до міжнародних інституцій. Адже ФПУ має статус консультативного члена у соціально-економічній Раді ООН, є постійним учасником конференцій МОП, членом Міжнародної конфедерації профспілок і Європейської регіональної Ради ЄС, які охоплюють понад 180 країн світу. Слід зазначити, що за оцінками МКП, Україна, як це не прикро, входить до 5-ти країн, де найбільш порушуються права профспілок й працівників. Тому Голова ФПУ впевнений, що з боку міжнародної спільноти українські профспілки також отримують солідарну підтримку.

Після засідання Президії Федерації профспілок України, на якому взаємозацікавлено, у комплексі розглянуто питання щодо наступу на права профспілок, й зокрема, їх власності на майно, у Закарпатті висадився «десант» з Київської міської ради профспілок на чолі з головою Валентином Мельником. 

            На засіданні круглого столу профспілкові працівники столиці України і Закарпаття у формі фахової дискусії обговорили проблеми розвитку і перспектив профспілкового руху в сьогоднішніх умовах, акцентувавши увагу на питаннях соціального діалогу на національному рівні, протестних акцій, іміджу профспілок, ефективних форм здійснення соціально-економічного захисту, відстоювання прав й інтересів людей.

            Профспілковці міста Києва одностайно підтримали дії Закарпатської облпрофради проти судового свавілля за право власності на Будинок профспілок в м. Ужгороді у жорсткому конфлікті із Закарпатським окружним адміністративним судом.

На засіданні круглого столу було укладено Угоду про співпрацю двох регіональних профспілкових об’єднань, яку підписали голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник і голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько.

Делегація київських профспілок також побувала у своїх колег в Закарпатській облпрофраді. Голова обласної ради профспілок Володимир Фленько ознайомив киян з діяльністю обласної ради профспілок, окремо зупинившись на тривалій боротьбі за профспілкову будівлю на площі Народній, 5 в м. Ужгороді.

Голови обласних організацій галузевих профспілок двох профоб’єднань під час двосторонніх зустрічей обговорили проблеми галузей, соціального партнерства з владними структурами, оздоровлення дітей, обмінялися досвідом роботи.

Отже, профспілки міста Києва і Закарпаття визначили напрямки спільної діяльності.

Під час акції протесту в Полтаві профспілкові вимоги та Заяву передано керівництву органів місцевої влади та самоврядування. Ось її текст:

 

 

Голові Полтавської обласної державної

 адміністрації

 

Головку В.А.

 

 Прокурору Полтавської області

 Кармазіну М.А.

 

 Голові господарського суду

                                                                            Полтавської області

 

Ціленку В.А.

 

 

 

ЗАЯВА

 профспілок Полтавщини щодо порушення

 майнових прав профспілок

  

Учасники акції протесту профспілок Полтавщини «Проти свавілля органів державної влади» обурені наступом на майнові права профспілок, що триває у Полтавській області. Позбавлення профспілок майна, яке необхідне для здійснення їх статутної діяльності, є грубим втручанням державних органів в роботу профспілок і порушенням Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

 

До голови облдержадміністрації , як соціального партнера змушені вкотре звернутися , через триваючий майновий конфлікт з приводу передачі навчально-методичного центру профспілок в м. Полтаві (вул. Ляхова,1) в оперативне управління Генеральній прокуратурі України. На жаль, ми не отримали Вашої підтримки на численні наші звернення і змушені вийти на акцію протесту проти свавілля владних структур. Рейдерство Кабінету міністрів, Генеральної прокуратури та судів примушує нас, представників профспілок Полтавщини і низки солідарних з нами сусідів - територіальних профспілкових організацій України – учасників акції протесту, до припинення соціального діалогу сторін-партнерів. Повністю усвідомлюємо небажаність негативних наслідків протистояння в умовах триваючої російської агресії і вимагаємо від Вас, відповідної реакції.

 

Пане прокуроре у Полтавській області, вчергове радимо Вам відмовитися від чужого майна і довести на ділі, що верховенство права, справедливість і повага до Закону залишаються нормою життя в нашій області. Відмова Вашого відомства від посягань на майнові права профспілок була б дійсно державницьким рішенням і посприяла б збереженню атмосфери спокою та злагоди в регіоні , зростанню авторитету прокуратури і судової системи.

 

Пани очільники Полтавщини, ваше відсторонене споглядання за незаконним і нахабним переділом чужого майна структурами, котрі покликані стояти на сторожі прав і свобод громадян, примушує визнати наш з вами діалог порожньою формальністю.

 

Вимагаємо долучитися до розв’язання проблеми і стати справжнім партнером профспілкам у забезпеченні необхідних соціальних умов для розвитку краю.

 

 Ні – рейдерам у прокурорських погонах!

 

Ні – прокурорсько-судовій змові!

 

Ні – порушенню Конституції!

 

Ні – наступу на права профспілок!

 

 Прийнято одноголосно

учасниками акції протесту профспілок «Проти свавілля органів державної влади»

у м. Полтаві 12 квітня 2018 року»

 

Учасники акції також вирішили повторно звернутися до Кабінету міністрів України з вимогою невтручання органів влади у незалежну діяльність профспілок та відміни розпорядження Прем’єр-міністра України В.Б.Гройсмана, до Генеральної прокуратури України, до прокуратури Полтавської області  щодо звільнення приміщення по вул. Ляхова,1 в м. Полтава   Полтавською обласною радою  профспілок до 13 .04.2018 року, шляхом виселення. 

  viber image32

 

viber image36

 

viber image19

 

viber image14

 

viber image.18jpg

 

viber image4

 

Прес-центр ФПУ,

з місця події наш спеціальний кореспондент

Олексій Петруня