Изображение 491

З виступів учасників профспілкового мітингу 26 липня біля Окружного адміністративного суду м.Києва під час розгляду судом справи про визнання противоправним та скасування розпорядження КМУ від 11.01.2018 № 13-р «Про передачу будівлі профспілок у м. Полтава Генеральній прокуратурі України».

Голова Полтавської обласної ради профспілок Леонід Вернигора:

- На цей раз ми маємо або покласти край свавіллю, на яке сьогодні замахнулася влада, і домогтися справедливого судового рішення, або вони не зупиняться, тому що у судових провадженнях перебуває не один десяток наших об’єктів, і я думаю, що нам саме час сьогодні стати грудьми на їх захист.

Ми маємо прийняти такий закон, щоб майно профспілок було недоторканим!

Заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко:

- Це – наступ на наші майнові права. Більше двох років ми ведемо постійні перемовини з високо посадовцями. Були доручення Прем’єр-міністра, неодноразові зустрічі з віце-прем’єром, створено комісії, наглядові ради. Цього року ми провели акції протесту в Ужгороді, і Полтаві, але владі байдуже. Тому, якщо не буде прийнято позитивних рішень, потрібна більш масштабна акція протесту.

Ми маємо показати свою силу!

Заступник Голови ФПУ Євген Драп'ятий:

- Сьогоднішня акція – підтвердження тому, що ми ніколи не змиримося з протиправними діями проти людини праці.

У мене в руках Конституція України, закон про профспілки, Конвенція з прав людини, Біблія і Кобзар Тараса Шевченка. В усіх них визнано найвищою цінністю гідність людини, її права і свободи, які, на жаль, потураються владою, про що свідчать факти.

Тільки за даними моніторингу профспілокю. За минулий рік було порушено права 40 тис. працюючих: насамперед, це невиплата зарплати, незаконне звільнення за скороченням, через травматизм на виробництві (біля 4,5 тис. травмованих, з яких майже 400 зі смертельними наслідками.

Профсілки, які покликані захищати людей праці теж зазнають утисків, переслідувань і гонінь. В минулому році зафіксовано 2.600 порушень прав профспілок, яким забороняли діяльність, захист інтересів працівників, звільнення профспілкових лідерів і активістів тощо. А щодо власності профспілок, то Конституція України, гарантує рівні права і захист як державної так і приватної власності, тобто власності трудових коллдективів. Профспілок, які створювали це майно, будували об’єкти за власні кошти, і ніяким законом України не передбачено вилучення таких об’єктів, або їх «націоналізація».

Сьогодні ми тут зібрались за для того, щоб заявити свою позицію: або буде торжество правди, або ми стаємо на шлях боротьби за справедливість.

Голова Полтавської обласної організації профспілки хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Ольга Курінько:

- Ми за мирне врегулювання цієї проблеми та відкриті для діалогу із соціальними партнерами, насамперед з Урядом. Ми впевнені, що держава забезпечить права профспілок і вважаємо за потрібне законодавчо закріпити норму, що профспілки законно розпоряджаються своїм майном.

Представник ФПУ у Верховної Раді України, народний депутат України Сергій Каплін:

- Профспілки сьогодні дійсно об’єднують людей для захисту своїх прав, а ФПУ – та конструктивна сила, яка здатна захищати людей. Через це чиниться наступ на профспілки. Потрібно прибрати руки від майна профспілок! Ми маємо безкомпромісно обстоювати свої права та інтереси, ми маємо добиватись справедливості й чинити опір спробам приватизувати профспілки.

Тому нам потрібні стандартні європейські закони, зокрема право на страйк.

Изображение 480

Прес-центр ФПУ