image 20180406470646 35

(20 - 27 вересня 2019 року) I. ДІЯЛЬНІСТЬ ФПУ, СПО ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК

 

ВАЖЛИВО

 

На цьому тижні Голова ФПУ Григорій Осовий на чолі делегації ФПУ перебуває у Грузії, де за підтримки Міжнародної організації праці та Об'єднання профспілок Грузії проходить низка міжнародних заходів.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/mizhnarodna-robota/16283-sotsialni-aspekti-realizatsiji-ugod-pro-asotsiatsiyu-z-es-u-tsentri-uvagi-profspilok-ukrajini-moldovi-ta-gruziji

 

ОФІЦІЙНО

 

ВОЛОДИМИР САЄНКО: ПРОФСПІЛКИ ЗАХИСТЯТЬ ТРУДОВІ ПРАВА ПРАЦІВНИКІВ!

 

23 вересня ц. р. виступаючи перед представниками бізнесу голова комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що ухвалений попереднім складом парламенту Трудовий кодекс «успішно заблоковано» і буде внесено ліберальний проект.

 

Новий Трудовий кодекс через півтора-два місяці створить «дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця». Більше того, будуть «трохи дискримінувати найманого працівника».

Актуальний коментар з цієї теми заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/16282-aktualnij-komentar-profspilki-zakhistyat-trudovi-prava-pratsivnikiv

 

АКТУАЛЬНО

 

ХІД ПРАВОЗАХИСНОЇ РОБОТИ ФПУ, ЇЇ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У І-му ПІВРІЧЧІ

 

Протягом першого півріччя 2019 року інспекторами праці профспілок проведено 4718 перевірок дотримання вимог трудового законодавства, якими охоплено 4338 юридичних осіб. При цьому виявлено 12625 порушень законодавства про працю, зокрема у сфері оплати праці – 4688, звільнення та переведення – 1648, зміни істотних умов праці – 1546.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/pravovij-zakhist/16284-khid-pravozakhisnoji-roboti-fpu-jiji-chlenskikh-organizatsij-u-i-mu-pivrichchi

 

 

II. ДІЯЛЬНСТЬ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ

 

НА ЧАСІ

 

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

 

Всеукраїнська профспілка працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг з вернулась листом до Президента України Володимира Зеленського з проханням ветувати нещодавно прийняті Верховною Радою України Закони № 1053-1 про реєстратори розрахункових операцій.

Всеукраїнська профспілка торгівлі вважає його черговим тиском на фізосіб – підприємців (ФОПів), що призведе до чергової тенізації малого бізнесу, або його ліквідації.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16295-zvernennya-do-prezidenta-ukrajini-volodimira-zelenskogo

 

 

ТРИВОГИ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ

 

25 вересня в обласній адміністрації відбулася нарада з підприємцями за участі першого заступника голови облдержадміністрації Б.Лебедцова, заступника голови облдержадміністрації В.Карпенка, директора Громадської спілки «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Є.Глєбова, голови Федерації профспілок Черкаської області П.Шевченка.

Підприємці готують проект звернення обласної ради про скасування ухваленого ВРУ закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, власне бачення щодо діяльності ринків, оформлення договорів оренди земельних ділянок на тимчасові споруди, врегулювання штрафних санкцій та інше.

А 19 вересня 2019 р. на Соборній площі м. Черкаси відбувся мітинг за участю громадських організацій та підприємців малого та середнього бізнесу, який ініційовано міською Профспілкою підприємців і працівників торгівлі, громадського харчування та послуг (голова Запорожець Л.М.).

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16294-trivogi-malogo-ta-serednogo-biznesu

 

СПІВПРАЦЯ

 

ПРОФСПІЛЧАНИ РІВНЕНЩИНИ ЗУСТРІЛИСЯ З ДЕПУТАТАМИ ВІД «СЛУГИ НАРОДУ»

 23 вересня у Федерації профспілок області відбулася робоча зустріч профспілкового активу з депутатами Верховної Ради України від політичної партії «Слуга народу» на чолі з головою обласної партійної організації «Слуга народу» Дмитром Соломчуком.

 

Нагадаємо, напрямки співпраці ФПО і депутатського корпусу охоплюють практично всі аспекти діяльності профспілчан області. Федерація профспілок області насамперед працює над виконанням зобов’язань, взятих у Територіальній угоді з соціально-економічних питань на 2018-2020 роки, підписаної на чотирьохсторонній основі головами Рівненської обласної ради, обласної держадміністрації, обласного об’єднання роботодавців і Федерацією профспілок Рівненщини. У зв’язку з новими підходами до розвитку економіки, соціальних питань в області, Федерація профспілок області ініціює перегляд і оновлення сторонами соціального діалогу зобов’язань прийнятих в територіальній угоді.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16280-profspilchani-rivnenshchini-zustrilisya-z-deputatami-vid-slugi-narodu

 

МОЛОДІ ПРОФСПІЛКОВЦІ ВІДВІДАЛИ ЧОРНОБИЛЬСЬКУ АЕС

 На початку цього року чернігівська “молодіжка” поповнилася декількома учасниками. До її складу було включено представників деяких первинок, які не входять в Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, але мають з нею партнерські відносини і територіальну близькість. Серед них — лідери Організації Молоді ППО ЧАЕС Атомпрофспілки.

 

І ось черговий захід Молодіжної ради ФПО 20 вересня 2019 року відбувся вже на базі Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС». Програма візиту включала спілкування з головою первинної організації Максимом Орловим, яке розпочалося ще з електрички, а закінчилося в кабінеті профкому. Молоді профспілковці багато дізналися про життя станції, про перспективи галузі, а також про численні проблеми, з якими доводиться працювати профспілці кожного дня. Був навіть лікнеп на тему ядерної фізики і будови реактору.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16271-molodi-profspilkovtsi-vidvidali-chornobilsku-aes

 

ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМУ ПРО СПІВПРАЦЮ

 У Житомирі було відкрито новий міський Центр зайнятості. Місту давно був потрібний сучасний центр, доступний для усіх категорій громадян, в тому числі для людей з особливими потребами, тепер він готовий ефективно працювати для житомирян.

 

 Співпраця Служби зайнятості з профспілками у питаннях зайнятості є на Житомирщині пріоритетом, саме тому на урочистому відкритті Центру виступив і заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Під час урочистостей до відкриття МЦЗ між Житомирським обласним центром зайнятості, Спільним представницьким органом роботодавців Житомирської області та Федерацією профспілок області було підписано Меморандум про співпрацю.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16285-pidpisannya-memorandumu-pro-spivpratsyu

 

 

ПРОФСПІЛКИ ІНІЦІЮЮТЬ СПІВПРАЦЮ

 Відбулася робоча зустріч членів Президії Івано-Франківської Ради профспілок області (голова Ігор Басюк) та голів профкомів бюджетоутворюючих підприємств області з новопризначеним головою Івано-Франківської ОДА Денисом Шмигалем та керівниками профільних департаментів, управлінь і служб облдержадміністрації.

 

Профспілки ініціювали порядок денний зустрічі, серед перших питань – про подальшу співпрацю між ОДА та Радою профспілок області; про заборгованість по заробітній платі та шляхи її ліквідації; питання працевлаштування працівників у зв’язку з реформою в освіті, медицині, державних установах; про сприяння діяльності профспілок при створенні ОТГ, ситуації на проблемних підприємствах, налагодження співпраці з профспілками в питаннях надання правової допомоги для захисту їхніх прав та інтересів через Регіональний центр надання безоплатної вторинної правової допомоги тощо.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16293-profspilki-initsiyuyut-spivpratsyu

 

 

III. ФПУ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОФСПІЛКОВОМУ РУСІ

 

СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ УГОД ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС – У ЦЕНТРІ УВАГИ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ, МОЛДОВИ ТА ГРУЗІЇ

 

На цьому тижні Голова ФПУ Григорій Осовий на чолі делегації ФПУ перебуває у Грузії, де за підтримки Міжнародної організації праці та Об'єднання профспілок Грузії проходить низка міжнародних заходів.

 

 Зокрема, 23-24 вересня представники ФПУ взяли участь у міжнародній конференції «Просування прав працівників та соціального діалогу шляхом ефективної реалізації порядку денного Асоціації в трьох країнах Східного партнерства: Грузії, Молдові та Україні», що відбулася в столиці країни, місті Тбілісі.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/mizhnarodna-robota/16283-sotsialni-aspekti-realizatsiji-ugod-pro-asotsiatsiyu-z-es-u-tsentri-uvagi-profspilok-ukrajini-moldovi-ta-gruziji

 

ІV. CТАТИСТИЧНІ ДАННІ

 

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ В ЦІНАХ СЕРПНЯ 2019 РОКУ

Відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах серпня 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу становив:

- з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору 4 207,75 грн. (без урахування платежів – 3 669,04 грн.);

- для дітей віком до 6 років – 3 439,32 грн.;

- для дітей віком від 6 до 18 років – 4 211,25 грн.;

- для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства – 4 722,36 грн. (без урахування платежів - 3 801,50 грн.).

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/16289-prozhitkovij-minimum-v-tsinakh-serpnya-2019-roku

 

Прес-центр ФПУ