А5

За відродження санаторію профспілки взялися декілька років тому. Незважаючи на труднощі та перепони, заклад помалу оновлювався.

Федерація профспілок області, яка є засновником профспілкового підприємства санаторій «Горинь», розробила ряд заходів для поновлення ефективного функціонування даного оздоровчого закладу. Вдалося залучити на конкурсній основі інвестора, який провів будівельні, монтажні роботи.

На прикінці 2017 року запрацював цех по розливу мінеральної води (частина коштів від реалізації мінеральної води теж іде на відбудову санаторію) (на фото), проведено відновлювальні роботи для функціонування бювету, який тепер цілком відповідає усім вимогам санаторію такого типу. Продовжуються ремонтні роботи у лікувальному корпусі, зокрема, у ванному відділенні, яке, за словами Миколи Шершуна, голови ФПО, запрацює вже в перших числах вересня. Відремонтовано за євро стандартами 2 кімнати для гостей санаторію у першому корпусі, облаштовано рецепцію, їдальню, хол у першому корпусі. На даний час санаторій вже може відповідати своєму статусу. Ремонтні роботи будуть тривати і далі, але таким чином, щоб не припиняти роботи санаторію, щоб вже за два роки відкрити повністю відремонтований заклад. На сьогодні в об’єкти санаторію інвестовано більше 15 млн. грн., створено більше 40 робочих місць, за 2015-2018 роки в місцеві бюджети сплачено більше 1 млн. податків та зборів.

А

Під час виїзного засідання президії, яке відбулося 10 серпня 2018 року, члени президії, гості, запрошені ознайомилися з обсягом робіт, які вже були проведені у закладі. Ознайомилися вони з проведеними роботами у лікувальному корпусі, відвідали і цех по розливу мінеральної води. Також мали можливість спробувати цю цілющу водичку, добра слава про корисні властивості якої, відома на увесь світ. Аналогів їй, за словами спеціалістів, в Україні немає. Вода має високу мінералізацію, порівняти її можна хіба з мінеральною водою німецького курорту «Баден-баден», «Аахен».

На засіданні президії був розроблений також поетапний план подальшого відродження санаторію. «На сьогодні, наголошує Микола Шершун, - це лише перший крок до відновлення санаторію «Горинь». У вересні запрацює ванне відділення. Нині вже розробляється генеральний план з озеленення території, відпочинкової зони. Переконаний, що проявивши профспілкову солідарність, нам вдасться за 2 роки зробити такий заклад, де гідно могли б оздоровлюватись члени профспілки та їх родини».

А1

Президія Федерації профспілок Рівненської області, затвердила постанову, у якій прописані рекомендації членським організаціям ФПО щодо солідарної підтримки подальшої реконструкції закладу. Зокрема, рекомендується взяти участь в облаштуванні спальних кімнат першого корпусу. Кімнати в подальшому будуть закріплені за тими, хто їх ремонтував, також їм надаватиметься 20% знижки на путівки, за рахунок яких поступово покриються витрати на облаштування цих кімнат. Планується також залучати до облаштування кімнат спального корпусу санаторію «Горинь»  усіх бажаючих, зокрема, профкоми і адміністрації великих підприємств і організацій на тих самих умовах, але при цьому не передаючи жодну з них у приватну власність.

Якщо задумане втілиться в життя, і заклад запрацює на повну, профспілковці переконані, санаторій «Горинь» поверне собі втрачену популярність.

Адже для повноцінного оздоровлення в санаторії все є: цілюща мінеральна вода з глибинних свердловин, лікувальні грязі, незаймана природа, норовлива, неначе сільська красуня, річка Горинь, історичний вал, з якого відкриваються незабутні краєвиди на розкішні ліси, прилеглі луги та поля, що оточують Степань.

А2

І справді повітря тут такої густини і насиченості, що можна відчути кожен вдих.

Відео про санаторій та його відродження див. тут: https://www.youtube.com/watch?v=q464B8ynK_

НАША ДОВІДКА. Наприкінці двадцятих років минулого століття місцевий ксьондз Теодор Чабан, викупивши цю територію організував геологічну розвідку на предмет наявності мінеральних джерел. А віднайшовши їх, вивчив, через відповідні лабораторії, лікувальні властивості води та грязей, швидко виписав лікарів та організував, спочатку в пристосованих умовах – грязелікування. Замість ванн – слугували ночви (на фото). Європою пішов поголос про те, що джерела у Гуті лікують усі хвороби. Чабан нашвидкуруч почав будувати дерев’яні будиночки для пацієнтів. А вже згодом виросли багатоповерхові корпуси… Заклад набув шаленої популярності. Щоб потрапити туди на лікування потрібно було мати не тільки гроші, але й заздалегідь стати на чергу. Всіх бажаючих курорт вмістити не міг, незважаючи навіть на різні, так звані несезонні пори року. Але, на жаль, водогрязелікарня у Гуті Степанській була зруйнована під час ІІ Світової війни.

Відбудували заклад вже у Степані у 1965 році, у 1975 році він набув статусу санаторію і отримав назву – санаторій для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту «Горинь». Лікували у санаторії Степанською мінеральною водою та грязями з Гутянського родовища. Він швидко набув Всесоюзної слави, а згодом, вже за часів Незалежності, через економічну нестабільність у державі – занепав...

Жанна Арсенічева,

ІАЦ Федерації профспілок