b277d5509b8ae74a77fc6c960913dfe5

 

Сьогодні, 12 червня, у газеті Верховної Ради України «Голос України», № 106 вийшла в світ стаття Голови Федерації профспілок України Григорія Осового.

 

У ній зазначено, що нині у господарських судах України перебуває понад 200 проваджень, де органами прокуратури та іншими державними органами порушується питання щодо визнання права державної власності на об'єкти, що наложать профспілковим організаціям, вилучення та передачі їх у державну власність. Уже винесено низку рішень, згідно з якими npoфспілки позбавлені права власності на понад 70 належних їм об'єктів.

 

Йдемо в Європу, а чинемо не по-европейськи

 

Ситуація ускладнюється тим, що в низці випадків у судовому порядку ставиться питання також про виселення профспілкових органів із займаних ними будинків і приміщень, що посилює напруження у відносинах між Кабінетом Міністрів України та Федерацією професійних спілок України, які є соціальними партнерами.

Чому ж в Україні, яка оголосила про своє прагнення бути цивілізованою, демократичною, правовою європейською державою, відбуваються такі події, які аж ніяк не відповідають цьому прагненню і цим намірам?

Чому, як свідчать результати аналізу відповідних судових справ, судами не береться до уваги історичний аспект формування незалежних професійних спілок України? Адже у рішенні Вищого господарського суду України від 19 лютого 2015 року було прямо рекомендовано відповідним судам звернути увагу на необхідність ретроспективного дослідження питань реорганізації профспілкових організацій СРСР та утворення Федерації незалежних профспілок України, вивчати компетенцію профспілкових органів СРСР, зокрема, Всезагальної конфедерації профспілок СРСР приймати рішення про зміну правового режиму майна, яке перебувало у її власності, та передавати спірне майно у власність іншим організаціям

Проте це питання переважно судами не досліджується

Суди, які винесли рішення про визнання права державної власності на майно, що належало профспілкам, не враховують що майно, яке було у володінні загальносоюзних організацій, на підставі актів законодавства України стало державною власністю лише тимчасово. Тобто, у рішеннях судів стосовно майна профспілкових організацій мало б зазначатися, що майно, яке вилучається або щодо якого приймається інше рішення, передасться у державну власність до остаточного вирішення питання щодо його належного власника.

 

Майнові претензії до профспілок — безпідставні

 

Щоб ситуація, яка зараз склалася з відчуженням профспілкового майна, стала зрозумілішою, треба проаналізувати деякі історичні факти та події. Наприклад, згідно із статутом, затвердженим XVIIІ з'їздом профспілок СРСР, єдиної загальносоюзної профспілкової організації не Існувало — то була мережа ЦК галузевих та рад територіальних (республіканських, крайових і обласних) організацій профспілок.

 

З повним текстом статті можна ознайомитись на шпальтах газети Верховної Ради України «Голос України», № 106 від 12.06.2018 р., або на сайті видання: http://www.golos.com.ua/article/304031

Прес-центр ФПУ