WO2I2758 1

Десятки об’єктів нерухомості, готелів, туристичних баз, санаторіїв, дитячо-юнацьких шкіл та іншого профспілкового майна, побудованого коштом трудівників і для трудівників – ласий шматок, на який постійно заряться ті чи інші чиновники та великий бізнес. Прикро визнавати, але рейдерство майна Федерації профспілок, «Укрпрофоздоровниці» та «Укрпрофтуру» здебільшого потурають у найвищих владних кабінетах. Зокрема Кабмін ухвалив цілу низку рішень, якими намагається власність 6,5 млн профспілчан передати тим чи іншим міністерствам, місцевому самоврядуванню, Фонду Держмайна тощо.

Нехтуючи законом та Конституцією, правом на приватну власність, мільйони людей позбавляються права та можливості оздоровлення, відпочинку та роботи на підприємствах, що їх «віджимає», вибачте за грубе, але правильне слово, держава.

Навряд чи для когось секрет, що після захоплення профспілкової власності, незабаром варто очікувати приватизації чи продажу об’єктів зацікавленим бізнесам. Не дивно, адже це спокусливі для багатьох ділянки та забудови на узбережжях морів, в рекреаційних зонах, та в центральних районах обласних центрів, які не лише забезпечують відпочинок і оздоровлення десятків тисяч профспілчан щороку, але й приносять стабільний прибуток, не говорячи вже про вартість самої землі та нерухомості.

Перемога в боротьбі за одеський санаторій «Лермонтовський» має стати прецедентом у відстоюванні профспілкового майна по всій країні. Чотирирічне протистояння «Укрпрофоздоровниці» незаконним рішення КМУ та Мін’юсту, який намагався загарбати один із найцінніших чорноморських об’єктів. Під тиском профспілок, громадськості та небайдужих політиків його вдалося врешті вирвати з лап загарбників.

Сьогодні залишається відкритим питання відчуження будинків профспілок на Закарпатті, Полтавщині, в Одеській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях. У Полтаві, Чернігові, Хмельницькому готуються відібрати навчально-методичні центри.

26 липня в Окружному адмінсуді м. Києва на Васильківській 81-А відбудеться слухання в справі про визнання противоправним та скасування розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 № 13-р «Про передачу будівлі профспілок у Полтаві Генеральній прокуратурі України». Я закликаю всіх небайдужих профспілчан та членів їхніх сімей о 12:30 прийти й підтримати сторону ФПУ у боротьбі проти державного рейдерства.

Володимир Саєнко,

Заступник Голови ФПУ