IMG 3101

 

28 вересня у Федерації профспілок України відбулась зустріч представників членських організацій ФПУ фахівців з колективно-договірної роботи з Пітером Зенфтом – юристом Профспілки металургів Німеччини «IG Metall», який займається питаннями соціального діалогу і транснаціональних корпорацій.

 

Зустріч відкрив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. Він наголосив на важливості досвіду закордонних колег зокрема у проведенні ними колективних переговорів, що дозволяє вирішувати такі важливі для працівників питання як підвищення зарплати, отримання пільг, встановлених законодавством, вдосконалення змісту колективних договорів тощо.

 

IMG 3086

 

Пітер Зенфт подякував за всебічну інформацію про ситуацію, що склалася у профспілковому русі України, яку він отримав від своїх українських колег і побратимів, а також високо оцінив факт укладання нової Генеральної угоди на 2016-2017 рр., яка була підписана трьома сторонами соціального партнерства.

- Це своєрідний статус-кво, який наразі склався на національному рівні, - зазначив П.Зенфт. Тепер, за його словами, починається друга стадія – переговори по секторальним угодам. Для чого потрібна нова якість переговорів на галузевому рівні, знання технології їх проведення.

Зокрема цим досвідом, що накопичений у профспілок Німеччини, як запевнив П.Зенфт, вони готові поділитись зі своїми українськими партнерами. Мета – навчитися здобувати достовірну інформацію щодо діяльності підприємства, його прибутковості, перспектив подальшого розвитку виробництва.

Ця інформація повинна стати вагомим аргументом під час проведення перемовин з роботодавцем при визначенні справедливої оцінки праці трудівників та встановленні інших норм соціальних гарантій.

 

IMG 3093

 

- Треба бути готовими не здаватися, а послідовно відстоювати свою позицію, - порадив гість. Він закцентував увагу на тому, політика колективних переговорів в Німеччині базується на трьох основах: по-перше, береться до уваги індекс цін, враховується показник продуктивності праці, а також оцінюється життєздатність галузі (чи не буде скорочення виробництва, чи планується його модернізація та ін.). У разі, коли профспілкам і роботодавцям не вдається домовитись з тих чи інших питань, вони апелюють до влади, як третьої сторони соціального партнерства, яка наділена своїми повноваженнями, в тому числі і регуляторними.

У результаті зустрічі досягнуто попередньої домовленості щодо пошуку форм організації і проведення навчання українських фахівців з колективно-договірної роботи німецькими фахівцями, а також встановлення інформаційних каналів для обміну досвідом.

 

IMG 3084

 

Прес-центр ФПУ