ГОСТ4

 

 Актуальні питання розвитку ефективного діалогу та плідної співпраці муж Федерацією профспілок України та Міжнародної організацією праці обговорено 22 лютого під час зустрічі Голови СПО обєднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового з експертами МОП - старшим спеціалістом з питань діяльності організацій роботодавців Групи технічної підтримки з питань гідної праці та Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи (Будапешт) Драганом Радічем та старшим спеціалістом Департаменту розвитку підприємств Міжнародного бюро праці (Женева) Фарідом Хетазі.

 

У зустрічі взяли участь Національний координатор МОП в Україні

 

Сергій Савчук, керівники та працівники ряду всеукраїнських галузевих профспілок, працівники апарату ФПУ.

 

ГОСТ

 

   Ця подія відбулась у рамках реалізації Програми Гідної праці МОП, зокрема Пріоритетного напряму «Сприяння зайнятості та розвитку сталих підприємств задля стабільності та зростання». Треба підкреслити, що МОП у співпраці з Федерацією роботодавців України реалізує проект технічного співробітництва «Створення сприятливого середовища для сталих підприємств», що базується на однойменній методології МОП.

 

 Цей проект передбачає зміцнення інституційної спроможності ФРУ у відстоюванні інтересів своїх організацій, у тому числі і в співпраці з профспілками.

 

ГОСТ2

 

 ІІдея цієї програми у тому, щоб разом з соціальними партнерами – Урядом, роботодавцями та профспілками – розробити належні умови для розвитку бізнесу, економіки задля стабільності та зростання, - підкреслив Фарід Хетазі. - При цьому ми маємо враховувати такі фактори, як політичні, економічні та соціальні умови. Ми вважаємо, що соціальний аспект дуже важливий для розвитку бізнесу та економіки країни. Тому, на нашу думку, роль профспілок у цьому процесі значна».

 

Гості проінформували про те, що їх місія буде готовити звіт по Україні на базі опитування 2 тисяч власників та менеджерів підприємств. Головні тези цього опитування:

 

  1. 1.Мир і політична стабільність.
  2. 2.Культура підприємства.
  3. 3.Подолання корупції.
  4. 4.Стабільна макроекономіка.
  5. 5.Верховенство права.
  6. 6.Чесна конкуренція.
  7. 7.Сприятлива регулятивна та правова система.

 

Як сказав Драган Радіч, він не виключає, що під час опитування виникнуть нові тези, наприклад, про соціальну справедливість та соціальний діалог.

 

ГОСТ1

 

      Григорій Осовий подякував гостей за велику, плідну та ефективну роботу в Україні. Він проінформував їх про діяльність Федерації профспілок України по реалізації напрямків Угоди про асоціацію Україна – ЄС, Програми Гідної праці МОП, розвитку соціального діалогу.

 

Голова ФПУ наголосив, що Федерація профспілок має з Федерацією роботодавців спільний погляд на важливість та необхідність створення нових робочих місць, розвитку підприємств та економіки, зайнятості. «По предмету цілі рухаємось разом, - сказав він. – Але при розподілі кінцевого продукту у нас різні погляди».

 

Григорій Осовий також проінформував про велику роботу профспілок по забезпеченню гідної праці та її гідної оплати, соціально-економічного захисту працівників. Не менш важлива задача, заявив він, створити цілісну систему такої діяльності, координувати її з урахуванням вимог часу та європейських принципів розвитку суспільства, економіки, соціальних стандартів.

 

 Бесіда відбулась у теплії, діловії атмосфері. Пролунали конкретні конструктивні пропозиції по розвитку та поглибленню плідної співпраці між ФПУ та МОП.   

 

 

Прес-центр ФПУ