БУД

 

Тривожна новина! Ранком 19 квітня була здійснена спроба рейдерського захоплення Будинку профспілок Закарпаття на площі Народній, 5 в м. Ужгород. У зв’язку з цим інцидентом Голова Закарпатської обласної ради профспілок Володимир Фленько надіслав листа Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману.

У цьому зверненні, зокрема, зазначено: «Ставимо Вас до відома, що незважаючи на ваше доручення до листа ФПУ від 04.04.2018р. №50/01-15/315, а також інших ваших доручень щодо проведення Фондом державного майна України та відповідними службами Кабінету Міністрів України спільно з Федерацією профспілок України засідання робочої групи з врегулювання усіх обставин і вироблення узгоджених пропозицій щодо права власності на будівлю профспілок в м. Ужгороді на площі Народній, 5 та відповідного розпорядження Кабміну від 29.03.2017р. №221-р, судове свавілля у Закарпатській області продовжується.

         19 квітня 2018 року о 9.30 год. було зроблено спробу рейдерського захоплення Будинку профспілок керівництвом Закарпатського окружного адміністративного суду у супроводі осіб у камуфляжній формі. Вони без будь-якого попередження увірвалися до кабінету голови Закарпатської облпрофради Володимира Фленька і вимагали виселення профспілок з будівлі, яка знаходиться у їх віданні протягом 55 років.

         Причому, вдаючись до агресивних дій, Закарпатський окружний адміністративний суд навмисно замовчує і приховує той факт, що згідно розпорядження Кабінету Міністрів України №1241-р від 07.12.2011 року йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю по вул. Другетів, 91, корисною площею понад 2000 квадратних метрів.

         Після звернення керівництва профспілок до структур поліції і засобів масової інформації керівники окружного адміністративного суду залишили будівлю профспілок.

         Закарпатська обласна рада профспілок розцінює цей безпрецедентний факт, як чергову спробу наступу на права профспілок, які здійснюють функції з відстоювання трудових прав й інтересів людей, передбачених Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». В подальшому виникнення подібних ситуацій може призвести до кровопролиття.

         Про агресивні дії щодо наступу на права профспілок, які розхитують суспільно-політичну ситуацію в області, що знаходиться на кордоні з чотирма країнами Євросоюзу, проінформовано керівництво Закарпатської облдержадміністрації, міжнародні громадські організації, Генеральні Консульства Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та Федерацію профспілок України».

         У листі Прем’єр-міністру очільник профспілок Закарпаття повідомив, що Президія облпрофради прийняла рішення провести 16 травня 2018 року в м. Ужгороді попереджувальну масову акцію «Профспілкова хвиля протесту» на захист своїх майнових прав, на яку будуть запрошені профспілки сусідніх країн для підтримки дій профспілок України на міжнародному рівні. Буде також розпочато збір підписів проти судового свавілля і корумпованості судової системи в Україні. Подібні акції передбачається провести і в інших регіонах та в м. Києві.

У зв’язку з надзвичайно напруженою ситуацією, що склалася, та ігноруванням доручень голови Уряду, профспілки Закарпаття вимагають  термінового розгляду даного питання і скасування розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.03.2017р. №221-р.

«У випадку затягування з вирішенням цього питання, що може бути розцінене як свідоме, та неприйняття конкретного рішення залишаємо за собою право ініціювати проведення профспілкових акцій в регіонах України за недовіру Уряду», – зазначено в листі Голови Закарпатської обласної ради профспілок Володимира Фленька до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 

Прес-служба Закарпатської облпрофради