19 березня 2019 року відбулося засідання Спільної робочої комісії повноважних представників Сторін з укладення Генеральної угоди на 2019-2021 роки, де були досягнуті взаємоприйнятні рішення щодо остаточного узгодження проекту Угоди та можливості його підписання найближчим часом.

Наразі проект Угоди обговорюється в профоб’єднаннях – суб’єктах Угоди про утворення СПО об’єднань профспілок. Рішення з цього питання буде прийнято на засіданні СПО об’єднань профспілок 25.03.2019.

Варто зазначити, що невід’ємним додатком до цієї Угоди став перелік неузгоджених Сторонами положень із зазначення позицій Сторін та, за яким Сторони продовжать колективні переговори. Тривають консультації Сторін щодо можливого включення компромісної редакції деяких пунктів до тексту Угоди.

 

Управління соціального діалогу

та колективно-договірного регулювання

 

14 лютого 2019 року відбулося засідання Спільної робочої комісії для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, на якому було прийнято рішення щодо формування остаточної редакції проекту Генеральної угоди, визначення нумерації додатків, формування таблиці (переліку) неузгоджених Сторонами положень проекту Угоди та розкриття суб’єктного складу Сторони роботодавців та профспілкової сторони для направлення 28 лютого 2019 року проекту Генеральної угоди до Секретаріату Кабінету Міністрів України для здійснення експертизи на відповідність вимогам чинного законодавства та загальним нормам правопису.

 

Результати проведеної експертизи заплановано обговорити в ході засідання Спільної робочої комісії, за підсумками якого проект Генеральної угоди на новий строк буде направлено Сторонам з метою прийняття рішення стовно можливості її підписання.

 

 

Секретаріат РК об'єднань профспілок

 

 

 

З метою ініціювання колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк 8 вересня 2017 року репрезентативні всеукраїнські об’єднання профспілок на національному рівні уклали Угоду про створення Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Зазначену Угоду підписали всі шість репрезентативних профоб’єднань на національному рівні: Федерація профспілок України, Федерація профспілок транспортників України, Конфедерація вільних профспілок України, Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність», Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок, Федерація профспілок працівників малого та середнього підприємництва України.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про колективні договори і угоди» Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні ініціюював початок колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк.

Профспілкова сторона вважає, що домовленості й зобов’язання за новою Генеральною угодою мають забезпечити створення робочих місць з гідними умовами праці, європейський рівень оплати праці, безпечні умови праці, що дасть можливість зберегти трудовий потенціал України й зменшити трудову міграцію, забезпечити економічне зростання, звичайно ж, при здійсненні системних реформ в економіці.

Враховуючи вищевикладене, СПО об’єднань профспілок сформував Декларацію профспілкової сторони на консультації та переговори з укладення Генеральної угоди на новий строк та запропонував іншим сторонам соціального діалогу взяти її за основу для переговорів.

 

 Секретаріат РК об'єднань профспілок