DSC07668

 

Парламентський Представник Федерації профспілок України Сергій Каплін продовжує профспілковий тур містами та містечками країни. В його рамках лідер Соціал-демократичної партії зустрічається з робочими колективами аби обговорити насущні проблеми працівників та спільно з профспілками зробити рівень життя кожного гідним. Нині українці хвилюються, щоб профспілкову перемогу з підвищення мінімалки не перекреслили спекулянти та нечесні роботодавці. У ФПУ та її Представника є рецепти боротьби.

ВИНАГОРОДА ЗА ПРАЦЮ ВІДПОВІДАТИМЕ КВАЛІФІКАЦІЇ

 

В рамках постійного туру Сергій Каплін побував і на Черкащині. В Черкаській обласній лікарні Представник ФПУ та місцеві профспілкові лідери поспілкувались із медиками та їхнім профспілковим активом. Ключовою темою для обговорення стало вже звичне питання високих тарифів та низьких зарплат. Ні про що інше люди сьогодні майже не думають ніде по країні. Особливо медики відзначають профспілкову перемогу в системі оплати праці. Говорять: збільшення мінімалки дасть змогу вже хоч трохи жити, а не існувати. Утім вбачають тут і ризики.

- Звісно всі в лікарні раді таким звісткам, - говорить санітарка Олена. – Утім, лікарський персонал побоюється зрівнялівки, ніхто не хоче, щоб досвідчений хірург, інтерн і санітарка отримували однакову зарплатню.

- Дійсно такі розмови були. Втім всі ми тут при здоровому глузді, - підтверджує слова колеги Віктор, місцевий лікар. – Поспілкувалися і дійшли до висновку, що краще підняти всім, аніж нікому. Лікарі розуміють, що з чогось треба починати, не можна залишати ті копійки, які були, з часом все зміниться. А жити достойно хоче кожен, незалежно від посад.

Представник профспілок також відповів на запитання з цієї теми.

- Люди різних професій по всій країні чекають такого довгоочікуваного росту мінімалки. Ніхто не хоче зрівнялівки і ми її не маємо допустити. Підвищення до 3200 – лише перший етап і перша перемога профспілок. Ми напрацювали диференціацію тарифної сітки, щоб кожен отримував зарплатню відповідно до своєї кваліфікації.

КАРАТИМЕМО ЖАДІБНИХ РОБОТОДАВЦІВ ЗА СКОРОЧЕННЯ

Непокоять охоронців здоров'я і інші ризики – медзаклади готуються до переходу на фінансування з місцевих бюджетів, його може бути замало, тому люди бояться, що зекономлять на них. Та й багато в кого рідні працюють в малому та середньому бізнесі. Переживають і за їхні робочі місця.

- Люди бояться скорочень та інших маніпуляцій роботодавців, щоб і далі працювати у рамках того ж зарплатного фонду. Тих, хто готується зменшити робочі години чи переполовинити колективи — матимете справу з всією Федерацією профспілок і мною особисто. Ми не дозволимо гратися з людьми! - зазначив на зустрічі з колективом Сергій Каплін.

Нардеп розповів, що в столиці відкрився офіс парламентського Представництва профспілок, який буде оперативно реагувати на звернення про порушення трудових прав.

- Ми плануємо зробити центр реагування набагато оперативнішим. Ми прийматимемо сигнали на гарячу лінію Представництва і реагуватимемо на кожну спробу образити людей праці. – наголосив лідер СДП. – Ми боротимемось, щоб ні в кого не відібрали субсидії. Так само не варто переживати за ціни. Сьогодні наші та ваші вороги намагаються посіяти паніку, але ми з профспілками напрацювали документи, щоб не допустити скачків вартості найнеобхідніших продуктів. Головне, щоб нас послухали і зарубали будь-які спекуляції на корню. Ми йдемо на бій з баригами, які хочуть звільнити людей, на бій з спекулянтами, які хочуть нажитися, встановивши космічні ціни, ми йдемо на бій з тими, хто хоче зупинити соціальну справедливість! – резюмував Сергій Каплін

БОРІТЕСЯ — ПОБОРЕТЕ!

Після медзакладу Сергій Каплін відвідав місцевий краєзнавчий музей. Зустрівся з колективом черкаських музейників, бібліотекарів, працівників культури - людьми, які виховують майбутнє країни – підростаюче покоління.

Особливою перемогою черкаські культурники також вважають те, що врешті-решт почули їхню вимогу і вже з першого дня Нового року мінімальна зарплатня по країні становитиме 3200 грн. Для них ця тема особливо болюча – адже зарплати в них чи не найменші.

Проте, люди наголошують, що це не всі їхні вимоги. Навіть Подвоєння мінімалки не дасть змоги вільно сплатити за комуналку з сьогоднішніми тарифами. Під час обговорення «тарифного питання», одна з присутніх бібліотекарок запропонувала кардинальні важелі впливу на Кабмін і Парламент.

- Як же треба довести бабусю-бібліотекарку, - обурювався після зустрічі Сергій Каплін, - щоб її найголовнішим питанням було – як організувати загальнонаціональний страйк? Ви уявляєте, що це за дзвіночок? Якщо назавтра всі 6,5 мільйонів профспілчан оголосять загальнонаціональний страйк – держава зупиниться.

Парламентський профспілковий уповноважений нагадав, що влітку профспілки вже виходили на протестну акцію з вимогою обґрунтованих тарифів та гідних зарплат і пенсій. Тоді вулицями столиці пройшло близько 50 тисяч профспілчан. Сергій Каплін переконаний, що парламентарям та урядовцям варто дослухатись до кличу профспілкового руху й у тарифному питанні.

- Профспілки вже довели свою єдність на 50-тисячній акції влітку, виходять вимагати від вас прийняття важливих соціальних поправок у бюджеті 8 грудня та чекатимуть на врегулювання тарифної політики по всій країні. Прийшов час обирати – працювати на благо свого народу чи на догоду олігархам. У нас є законопроект про справедливу ціну на газ. Буде втричі дешевше, якщо віддавати населенню все блакитне паливо українського видобутку, без націнок, ренти та ПДВ у вартості та без корупційних прокладок у вигляді “Нафтогазу” та “Укргазвидобування”. Якщо профспілки не почують сьогодні, то завтра ця могутня шестимільйонна сила візьме владу в свої руки! – наголосив Каплін.

DSC07670

 

DSC07671

 

DSC07675

 

DSC07677

 

DSC07681

 

DSC07691