pracya 

За даними інтернет опитування, розміщеного на сайті Інформаційного порталу «Факти», у більшості випадків, а саме 35 % серед 233 опитаних роботодавець дозволив працювати вдома, 20 % працівників необхідно діставатися на роботу, 19 % - відправили у відпустку, 11 % опитаних не працюють, 8 % - звільнили (їх або частину працівників підприємства), 7 % - скоротили заробітну плату.

Проте, за даними порталу hh.ua, за перші 12 днів карантину (12-23 березня) кількість шукачів роботи на порталі зросла майже на 60% в порівнянні з аналогічним періодом у лютому. При чому зміни відбулись практично у всіх вимірах: у розрізі професійних сфер, віковому та гендерному співвідношенні тощо.

В свою чергу Міжнародна організація праці опублікувала невтішні прогнози по ситуації на ринку праці після припинення карантину. Так, при найгіршому сценарії у світі без роботи може залишитись 24,7 млн осіб.

За даними фейсбук сторінки Концерну «Укроборонпром», удвічі зменшено кількість працівників, які виходять на роботу. Натомість 22 підприємства Укроборонпрому по всій країні працюють частково або в режимі простою. Орієнтовно 30 000 працівників із 68 000 вдалося залишити вдома або мінімізувати їх робочий час. Ті, хто ходять на роботу щоденно – мають особисті засоби захисту, для них вирішується питання транспорту і додаткових мір на робочому місці.

Концерн допомагає із закупівлями дефіцитних товарів підприємствам, які не встигли придбати маски та дезінфектори. На підприємствах працюють штаби швидкого реагування, де працівники можуть отримати необхідну інформацію про режим та умови роботи.

Також ДП «Укрспирт» запустив у роботу ще 4 заводи через підвищений попит на медичний спирт у зв’язку з поширенням вірусу COVID-19 (коронавірусу). Підприємство збільшує виробництво спирту в першу чергу для забезпечення потреб медичної системи. На даний час працюють 14 заводів одночасно.

Тому, враховуючи міжнародний досвід запобігання кризи на ринку праці, необхідне вжиття заходів на урядовому рівні щодо компенсації суб’єктам господарювання, які вимушені припинити роботу на час карантину, чітко визначеної у відсотках частини заробітної плати з метою недопущення масових вивільнень працівників під час карантину та втрати ними основних соціально-трудових гарантій.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення