rinok pratsi biezrobittia ta iogho osoblivosti v suchasnikh umovakh1 

Держстат оприлюднив показники зайнятості населення за IVкв. 2019 р. Так, за результатами обстеження робочої сили кількість зайнятого населення у віці 15 років і старше становила 16,5 млн. осіб, а у віці 15–70 років – 16,4  млн. осіб. Кількість безробітного населення віком 15 років і старше та у віці 15–70 років складала по 1,6 млн. осіб.

Рівень зайнятості населення віком 15 років і старше становив 51,2%, а серед населення віком 15–70 років – 57,7%. Рівень безробіття серед робочої сили віком 15 років і старше та у віці 15–70 років складав по 8,7%, а серед населення працездатного віку досяг критичної відмітки у 9 %.

За інформацією Державного центру зайнятості, ще з 2019 року зростають обсяги вивільнення працівників: у другому півріччі роботодавці поінформували державну службу зайнятості про заплановане масове вивільнення 126 тис. працівників, що на третину більше, ніж у другому півріччі 2018 року. Із загальної кількості попереджених про масове вивільнення більшу частину становили працівники державного управління й соціального страхування, понад 20% – працівники охорони здоров’я.

Протягом січня-лютого 2020 року роботодавці попередили про заплановане масове вивільнення 67 тис. працівників, що у 2,6 рази (або на 42 тис. осіб) більше, ніж у січні-лютому минулого року, що свідчить про збереження цієї негативної тенденції.

При цьому в січні-лютому 2020 року послуги державної служби зайнятості отримували 1,2 млн. осіб, що на 8% більше, ніж у відповідному періоді минулого року, з них 471,1 тис. осіб мали статус безробітного.

За даними Інформаційного порталу «Большой Киев», станом на 25 березня ц.р. 78 % працівників аеропорту «Бориспіль» пішли у відпустку.

Трудовий колектив аеропорту «Бориспіль» складається з 4,5 тис. осіб. 78 % з них поки пішли в оплачувану відпустку. Резервів для її фінансування має вистачити на два тижні. Далі, умови погіршаться.

Як повідомляє директор аеропорту Павло Рябикін, після закінчення оплачуваної відпустки персонал переведуть на формулу оплати за вимушеного простою - це дві третини від окладу, без премії.

До того ж на утримання аеропорту в умовах карантину необхідно близько 200 млн грн щомісяця, але авіакомпанії, у яких була відстрочка платежу на місяць, вже накопичили пристойні борги і тепер звертаються з проханням відстрочки платежу ще на 3-5 місяців, посилаючись на форс-мажор.

Крім того, після припинення авіасполучень в Україні, аеропорт «Бориспіль» практично повністю зупинив роботу — зачинив основний термінал D і обслуговує рейси, які залишилися (чартерні, санітарні, евакуаційні та інші технічні) в старому терміналі В. Проте скоро припиняться й вони.

Департамент  з питань економічного розвитку

та ціноутворення