crop

Уряд закінчив попередню роботу над змінами до держбюджету, спрямованими на створення Стабілізаційного фонду для боротьби з коронавірусною хворобою та підтримки населення й бізнесу.

Як повідомив 29 березня Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, видатки на інфраструктуру і розвиток, культуру й освіту збережені.

За його словами, "видатки Стабілізаційного фонду, про який багато говорили останніми днями, будуть спрямовані на людей. А саме: додаткові виплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо задіяні в боротьбі з коронавірусною хворобою, грошову допомогу пенсіонерам, виплати українцям, які через поширення хвороби та протиепідеміологічні заходи втратили роботу, надання фінансової допомоги вітчизняному бізнесу. Про деталі буду інформувати після затвердження проєкту змін до бюджету Кабінетом міністрів", - зазначив Прем’єр.

Нагадуємо, уряд ухвалив рішення для утворення Стабілізаційного фонду, який використовуватиметься для подолання наслідків кризи, спричиненої коронавірусом. Розмір Стабілізаційного фонду, за різними даними, становитиме 124-200 млрд грн. Для його формування очікується значне зменшення ряду видатків у держбюджеті-2020, а також збільшення дефіциту бюджету.

Зокрема, за даними Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Мінфін пропонуватиме урізати фінансування Держкіно (на 750 млн грн), Українського культурного фонду (500 млн грн), Інституту книги (150 млн грн), туризму (240 млн грн), а також витрат на програму "зшивання країни", реставраційні роботи із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики – на суму понад 500 млн грн.

Повідомлялося також про можливість скорочення бюджетних видатків на деякі інфраструктурні проєкти. Так, за інформацією інвестиційної групи DCH, з бюджету прибрали рядок про фінансування реконструкції Дніпровського аеропорту.

Прес-центр ФПУ

за повідомленням Укрінформу