I.    Інформація про звернення Голови ФПУ, суспільно-важливі нормативно-правові акти, які надійшли на розгляд СПО з короткими коментарями

 

·     Спільним представницьким органом профспілок в межах компетенції розглянуто  проект Закону України «Про заходи на період установлення  на території України карантину» (№32З4) і проект Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення  і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) (№ 3486) та надіслав профільному парламентському комітету низку пропозицій для врахування.

·      СПО об’єднань профспілок розглянув допрацьований  проект Закону України «Про водовідведення  стічних вод населених пунктів», який двічі надходив на розгляд та не був погоджений. Нова редакція законопроекту дещо покращена, проте він не може бути підтриманим. Зауваження і пропозиції СПО надіслав розробникам.

·      СПО об’єднань профспілок розглянув і погодив проект постанови Уряду «Про затвердження  Порядку надання та повернення  коштів, спрямованих на  фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби  COVID-19, спричиненої  коронавірусом SARS-CoV-2».

·     СПО об’єднань профспілок розглянув проєкт наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку допуску до освітньої діяльності в системі освіти пластових виховників та скаутлідерів за пластовою, скаутською освітньою (навчальною) програмою чи пластовим або скаутським методом» та надіслав для врахування зауваження і пропозиції, надані Профспілкою працівників освіти і науки України.

·     А також розглянув проєкт наказу Міносвіти «Про затвердження Типових штатних нормативів навчально-реабілітаційних центрів», доопрацьований відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731, та зазначив, що в проєкті наказу частково враховані пропозиції, надані Профспілкою працівників освіти і науки України. Водночас решту зауважень, які було надіслано листом № 01-12/618-СПО від 06 грудня 2019 року, не враховано.

      СПО надіслав для врахування зауваження та пропозиції Профспілки працівників освіти і науки України.

·     СПО об’єднань профспілок в межах компетенції розглянув і погодив проєкт наказу СБУ «Про внесення змін до Переліку військових посад Служби безпеки України, які в мирний час можуть заміщуватися цивільними особами» (на умовах строкового трудового договору) і проект наказу  Центрального управління СБУ «Про затвердження Змін до Положення про комісію з питань  розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у СБУ».

·     СПО об’єднань профспілок в межах компетенції повторно розглянув проект наказу «Про затвердження Порядку проведення конкурсу та призначення на посаду керівників установ природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Міненергетики  та повідомив, що він погоджується з зауваженнями надісланими Атомпрофспілкою та просить їх врахувати.

 

2.Діяльність всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань

·                        Відбулася двостороння зустріч Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергія Тесленка та Голови Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби України в Харківської області Ігоря Суханова.

Під час заходу обговорювалися існуючі проблеми щодо рівня заробітної плати працівників, впливу соціально-економічного ситуації на рівень оплати праці та зайнятість, сплати податків, недопущення скорочення робочих місць та ролі соціального діалогу для вирішення проблемних питань.

Окремо зупинилися на проблемі легалізації трудових відносин та офіційного працевлаштування робітників, виплаті заробітної плати, в тому числі на рівні не менше мінімальної. Борги із зарплати в області досягли майже 450 млн. грн. На початок року ця сума становила 366млн.грн., тобто зросла за п'ять місяців на 21%. Понад 80% заборгованості – борги державних підприємств або їх філій. Голова ОПХО Сергій Тесленко зауважив: «Заробітна плата є основним джерелом доходу сімейного бюджету працюючої людини. Тому, необхідно посилити відповідальність посадових осіб державних органів – замовників товарів або послуг за недотримання зобов’язань за контрактами, що призводить до погіршення фінансового стану та порушень трудового законодавства в частині несвоєчасного розрахунку як з бюджетом так і з працівниками. Потрібні термінові заходи, спрямовані на вирішення проблеми боргів по заробітній платі працівникам підприємств, установ та організацій, що знаходяться у сфері управління центральних органів влади, проведення службових розслідувань в центральних та місцевих органах влади щодо ефективності їх роботи в частині забезпечення своєчасності виплати заробітної плати. Сторони соціального діалогу повинні бути зацікавлені в посиленні захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплачену заробітну плату працівникам.

Не обійшли стороною шляхи співпраці, податкові новації та законодавчі норми, які потребують удосконалення. Це стосується насамперед допомоги по частковому безробіттю. На даний час працівники малих та середніх підприємств всіх видів економічної діяльності можуть розраховувати на таку допомогу відповідно до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» у розмірі, що не перевищує розмір мінімальної заробітної плати, а саме – 4723 грн.

У той же час, для працівників великих підприємств стаття 47 зазначеного Закону встановлює граничний розмір допомоги по безробіттю на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого на даний час становить 2102 грн. Одночасно, працівники великих установ та організацій, які за профілем своєї діяльності не займаються виробництвом, взагалі позбавлені права на отримання допомоги по частковому безробіттю.

Враховуючи зазначене, профспілки наполягають на терміновому внесенні змін до Закону України «Про зайнятість населення», які б усували подібну дискримінацію працівників та уніфікували підходи з надання допомоги по частковому безробіттю не залежно від розміру та виду діяльності підприємств, на яких працюють українці.

·     Голова Полтавської обласної ради профспілок, голова Полтавської обласної організації Профспілки працівників машинобудування та металообробки України, член ради Федерації профспілок України Валерій Пухай направив листи Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорю Петрашку, керівнику Офісу Президента України Андрію Єрмаку, а також голові Виконавчого комітету реформ Міхеїлу Саакашвілі.

У них йдеться про профспілковий аспект проблеми вітчизняного постачальника електровозів, а саме - захист інтересів працівників, членів профспілки трудового колективу ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод». Від імені працівників Полтавщини Валерій Пухай просить сприяти розв’язанню проблем, які суттєво гальмують розвиток вітчизняного машинобудування.

3. Заходи ФПУ

·     Опрацьовано проект Указу Президента України «Про внесення змін до Указу Президента України від 25 серпня 2015 року № 501/2015 «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини» .

·     Готується аналіз проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення».

·      Опрацьовується оновлена інформація Урядової сторони та актуалізується інформація профспілкової Сторони по виконанню положень Генеральної угоди на 2019-2021 роки для можливого зближення позицій щодо оцінки Сторін.

·     Опрацьовується, в межах компетенції, проект методичних рекомендацій про збереження профспілкових організацій при приватизації чи ліквідації підприємств.

·     Опрацьовуються нормативно-правові акти, що знаходяться на розгляді у департаменті в рамках СПО об’єднань профспілок.

·     Опрацьовано та підготовлено експертні висновки до законопроектів «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд» (реєстр. № 2031 від 03.09.2019) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 2494 від 29.11.2019), що заплановані до розгляду на засіданні Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 27.05.2020.

·     Опрацьовано та надано, в межах компетенції департаменту, експертний висновок до проекту наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13».

·     Делеговано представників профспілкової Сторони до Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів України.

·     Підготовлено коротку аналітичну інформацію опубліковану на Офіційному веб-порталі ФПУ «Падіння промисловості у квітні склало 16,7 %».

·     Підготовлено лист СПО об´єднань до народних депутатів України стосовно не підтримки внесеного на друге читання законопроекту реєстр. № 2275.

·     Підготовлено відповідь Думі О.О. на її звернення від 07.05.2020р.

·     Проводилась актуалізація інформації профспілкової Сторони по виконанню положень Генеральної угоди на 2019-2021 роки станом на 01.01.2020 р. (доруч.№1356/01-06 від18.05.2020 р.)

·     Підготовлено відповідь щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи» і надіслано Мінсоцполітики.

·     Опрацьовано на надано висновки до проекту постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

·     Опрацьовано та надано висновки до проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

·     Опрацьовано проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних  і біологічних речовин у повітрі робочої зони».

·     Відповідно до листа Держпраці надано кандидатуру до складу робочої групи з обговорення пропозицій до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про визначення Переліку машин, механізмів, устаткування  підвищеної небезпеки та потенційно небезпечних машин, механізмів, устаткування».

·     Розроблено макет флаєру - Пам’ятки щодо додержання вимоги безпеки і гігієни праці, які допоможуть зменшити поширення коронавірусу на робочому місці.

·     Опрацьовано (повторно)  проєкт  постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання створення єдиної державної системи контролю та обліку індивідуальних доз опромінення».

·     Підготовлено відповідь КМДА про надання кандидатури до участі в роботі комісії по перевірці знань працівників з питань охорони праці.

  • Підготовлено проєкт листа Голові Верховної Ради України щодо законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» № 2681.

  • Опрацьовано проєкт Указу Президента України Про внесення змін до Указу Президента України від 25 серпня 2015 року № 501/2015 «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини».

  • Підготовка проєкту експертного висновку Статутної комісії ФПУ щодо проведення звітно-виборної кампанії у членських організація ФПУ в умовах настання обставин непереборної сили.

  • Надано консультації Запорізькій обласній раді профспілок щодо організації оздоровлення дітей у 2020 році, Федерації профспілок Одеської області щодо термінів проведення звітно-виборних конференцій в умовах настання обставин непереборної сили.

  • Продовжується організаційна робота щодо прийняття шляхом опитувального голосування постанови Президії ФПУ «Про проєкт постанови Ради ФПУ «Про затвердження Бюджету Федерації профспілок України на 2020 рік».

·          Прес-центром  на Офіційному веб-порталі ФПУ підготовлено і розміщено 18 інформаційних повідомлень у т.ч. членських організацій – 3 .

·Профтелеграф – 2 випуски.

·           На сторінці ФПУ у Facebook  у щоденному режимі з 23 по 26 травня було розміщено 53 матеріали, в яких основні акценти зроблено на впливі карантину на стан економіки України, працівників  малого і середнього бізнесу, захисті лікарів, боротьбі проти скорочення фінансування медиків, підготовці до санаторно-курортного сезону, захисті законних прав та інтересів працівників та профспілок.  Серед розміщених матеріалів - 7 відео, 4 прямих ефірів, 26  актуальних коментарів. 42матеріали стосувалися профспілкової теми. 

         З метою актуалізації інформації на сторінці ФПУ було запроваджено нові рубрики: "Профспілки і світ - підтримка підприємців", "Консультують юристи ФПУ", "Втрати від карантину", "Ви про це запитували", "Інфографіка", "Міжнародні контакті українських профспілко" та інші.  

·На постійній основі проводиться  розсилка Моніторингу Інтернет-видань.

·Продовжується робота над перекладами з англійської мови офіційних та методичних матеріалів, які на досвіді європейських країн показують як розвивається пандемія, і що потрібно робити, щоб захистити працівників на їх робочих місцях. Якою є роль профспілкових організацій в процесі організації безпечного виробничого процесу та належних санітарно-епідеміологічних умов на виробництвах і в організаціях.

·          Участь у онлайн-обговоренні проекту МОП для України щодо трудового законодавства.

Прес-центр ФПУ