11

15 вересня 2020 року у Броварах на Київщині відбулась Конференція Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України на тему: «Запровадження дуальної системи навчання в закладах професійної (професійно – технічної) освіти України» з метою обговорення особливостей та визначення потреб організації дуального навчання будівельної галузі.

В Конференції взяли участь представники з тридцяти  професійно-технічних навчальних закладів України та п’ятнадцяти в режимі онлайн, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників будівельного напрямку.

12

Ключовими спікерами Конференції були: Василь Андреєв - Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України; Станіслав Сташевський - перший Віце - президент Будівельної Палати України;   Олексій Мірошниченко - Віце - президент Конфедерації роботодавців України; Юрій Кравець - Державний експерт з питань захисту та забезпечення якості освіти, директорату професійно (професійно - технічної) освіти Міністерства освіти і науки України; Анна Пугачова - провідний експерт з регулювання соціально-трудових відносин відділу виробництва та зайнятості департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення Федерації професійних спілок України; Наталя Кулалаєва – доктор пед. наук, доцент, зав. лабораторією Інституту ПТО, одна з авторів книги «Організація дуальної форми навчання у закладах професійної освіти», яку  Профспілка презентувала усім учасникам Конференції.

Про зарубіжний досвід розповіла Олена Пелакаускене – Президент Асоціації професійних шкіл Литви.

15

Учасники Конференції акцентували свою увагу, що Профспілки, роботодавці будівельної галузі та система профтехосвіти визначають потреби розвитку сучасної професійно-технічної освіти.

Запровадження дуальної форми навчання повинно бути спрямованою на адаптацію здобувачів освіти до першого робочого місця.

Основними проблемами, що постали сьогодні перед системою ПТО, є: неготовність випускників ЗП(ПТ)О продуктивно працювати за фахом; невідповідальність освітнього процесу вимогам ринку праці, що призводить до потреби у додатковому навчанні на робочому місці; відсутність необхідного досвіду самостійної професійної діяльності (стажу роботи) у випускників, які влаштовуються на роботу вперше.

13

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, наголошує, що за професійною освітою майбутнє! Розвиток промислової та будівельної галузей неможливий без розвитку професійної освіти. Дуальна освіта - це найефективніший шлях підготовки високоякісного, кваліфікованого робітника, але впровадження її можливо виключно за умов плідної, партнерської співпраці з роботодавцями.

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України