P1190375

            У зв'язку з епідемією коронавірусу та карантинними заходами щодо оздоровлення дітей у Закарпатті профільна зміна для творчо обдарованих дітей в обласному оздоровчому таборі "Гармонія" в селищі Чинадієво Мукачівського району  вперше за багато років не відбулася.

Зважаючи на це, засновник цієї унікальної дитячої оздоровниці - Закарпатська обласна профспілкова організація працівників культури ( голова - Наталія Товтин) підтримала ідею багаторічного керівника оздоровчого табору Михайла Фендика про проведення у дистанційному режимі I-го фестивалю-конкурсу "Гармонія талантів", який, враховуючи участь в ньому дітей з різних країн, став міжнародним.

            Засновники цього фестивалю, його оргкомітет не сподівалися, що його проведення викличе великий інтерес у юних творчих обдарувань, їх викладачів, батьків.  У    фестивалі в онлайн режимі  прийняли участь понад 250 талановитих дітей з 16 областей України та міста Києва, а також учасники з 6 інших країн - Угорщини, Польщі, Болгарії, Туреччини, Азербайджану і Молдови.

            Конкурсну програму учасників фестивалю-конкурсу оцінювало професійне журі, до складу якого входили фахівці з України, Угорщини і Польщі за напрямками: інструментальний і вокальний жанри, образотворче, хореографічне і театральне мистецтво. Кожен із членів журі працював дистанційно, незалежно один від одного.

Основу журі складали викладачі Ужгородського музичного коледжу ім. Д.Задора, керівники циклових комісій, які багато років працювали з обдарованими дітьми в таборі "Гармонія" - Маріанна Сокач (фортепіано), Наталія Шіпош (струнні інструменти), Ференц Томич (духові інструменти), Володимир Стегней (народні інструменти) та інші фахівці.

            Хід фестивалю, який проходив з 10 по 14 серпня, широко висвітлювався у соціальних мережах, й зокрема, на сторінці "Гармонія талантів" у Фейсбуку.

            Ознайомившись з конкурсними програмами в жанрах і номінаціях, члени авторитетного журі одностайно відзначили доцільність і своєчасність його проведення в умовах карантинних заходів та високий рівень підготовки учасників. До речі, в їх числі були й діти з особливими освітніми можливостями.

   Михайло Фендик - керівник фестивалю, заслужений працівник культури України:

- Організувавши з  обласною профспілкою працівників культури  цей фестиваль, ми зробили добру справу, яка  підтримала імідж галузі і повністю виправдала сподівання. Особливе значення цієї новації полягає в тому, щоб в умовах карантину зберегти профорієнтацію мистецьких навчальних закладів.

            Ференц Томич- член журі, заслужений артист України:- Хочеться відзначити високий рівень виконавців-учасників фестивалю в інструментальному жанрі - 140 учасників, й зокрема, в номінації "Духові інструменти". Ці діти в перспективі можуть стати справжніми професіоналами. Один з таких - 10-річний володар Гран- прі з Азербайджану.

            Переможці фестивалю в окремих жанрах і номінаціях отримали кубки, медалі та грамоти організаторів. В деяких жанрах були присуджені  Гран- прі. Їх отримали: фортепіано - Каан Байдемір (Туреччина), духові інструменти - Елвін Рагімов (Азербайджан) та зразковий духовий оркестр Іршавської ДШМ Закарпатської області,  народні інструменти - Арсеній Мандрик (Болехівська ДШМ Івано-Франківської області) та Йосип Орбан (Мукачівський державний університет Закарпатської області), образотворче мистецтво - Олександра Переварюха ( м. Маріуполь Донецької області).

            Отже, проведення I-го Міжнародного фестивалю-конкурсу "Гармонія талантів", безумовно, вдалося. З ініціативи обласної профспілкової організації працівників культури в Ужгородському музичному коледжі ім. Д.Задора (директор Світлана Стегней) відбулася зустріч з членами журі конкурсу.

            З вдалим дебютом фестивалю, який мав  громадський резонанс і проходив з безпосередньою участю, й зокрема, за фінансування галузевої профспілки. учасників зібрання привітала голова журі - голова обласної профспілкової організації  Наталія Товтин. На  підсумках  фестивалю зупинився  Михайло Фендик. За вагомий особистий внесок у проведення фестивалю члени журі отримали подяки організаторів та пам'ятні призи із символікою фестивалю. Їх вручила Наталія Товтин.

На фото: – нагороду від голови обласної профспілкової організації працівників 

культури Наталії Товтин отримує член журі Володимир Стегней;

P1190370

            – організатори і члени журі міжнародного фестивалю-конкурсу - фото на згадку.

Фото автора.

 

Сергій Баранчиков,

прес-центр Закарпатської облпрофради