IMG 20230502 102841

Як ми повідомляли, у «Броварському професійному ліцеї» (Київська область) 2 травня відбулось урочисте вручення сертифікатів про закінчення короткострокових курсів учасникам освітнього ХАБу професійного навчання мікронавичкам у будівельній галузі за професією «Лицювальник - плиточник».

Навчання ініціювала Профспілка будівельників України (ПРОФБУД), її Київська обласна організація за фінансової участі європейських профспілок. Гарну справу підтримали Департамент освіти і науки Київської облдержадміністрації та керівництво «Броварського професійного ліцею». З ними у ПРОФБУДУ підписані угоди про співпрацю.

IMG 20230502 102134

Вже відбулось кілька випусків фахівців, зокрема, у м. Хмельницький пілотна група слухачів пройшла навчальний курс з професії «Монтажник металопластикових конструкцій». У Броварському ліцеї випустили першу групу монтажників-сантехників. За словами керівників ПРОФБУДУ, найближчим часом заплановані навчання зварювальників в Чернігівській, Полтавській, Харківській, Хмельницькій областях. Також буде продовжено підготовку фахівців із визначених напрямів сантехників та плиточників.

Курси безкоштовні, вони в першу чергу орієнтовані на тих, хто через війну були змушені покинути свої домівки, або втратили роботу і хочуть опанувати нову професію, щоб заробляти собі на життя. На період навчання зарахованим до групи надається можливість безоплатного проживання у гуртожитку навчального закладу, де вони вчаться.

IMG 20230502 102153

Звісно, у наші нелегкі часи це викликає подив. Ті, хто закінчив курси, щиро вдячні усім причетним до такої гуманітарної місії. А ще  висловили їм свої побажання щодо організації процесу підготовки фахівців-будівельників у подальшому. Відбулась жвава та зацікавлена розмова, в який взяли участь курсисти, їх вчителі, а також голова Профспілки будівельників Київської області Галина Бондарчук, директор Броварського професійного ліцею Микола Ладан і начальник відділу професійної, фахової передвищої і вищої освіти, науки та інноваційної діяльності Департаменту освіти і науки КОДА Ніна Гуляй.

IMG 20230502 104619

Вона наголосила: сьогодні країна потребує робочих рук. Робітнича кваліфікація потрібна як для людей так і для держави. Бажаю усім зробити свій внесок у повоєнну відбудову країни. Хай у ваших родинах будуть добробут і мир. Спасибі профспілкам, які навіть у тилу знаходять можливість наближати нашу перемогу.

Микола Ладан зазначив:- сертифікат, який ви сьогодні отримали, розроблений спільно з Департаментом освіти і науки КОДА. Він засвідчує, що кожен з вас успішно пройшов курс навчання за професією лицювальник-пліточник. Всі, хто пройшов навчання з мікронавичок у навчальних закладах і отримав Сертифікат,  вносяться до спец. Реєстру, отже, в європейських країнах цей Сертифікат дає право на працевлаштування і розглядається як свідоцтво кваліфікації працівника.

IMG 20230502 102933

Ми бачимо, що у багатьох, хто закінчив навчання, виникає бажання вчитись далі  і опанувати навички з інших професій, тому наша мета продовжувати таке короткотермінове навчання за підтримки профспілок.

Говорять курсисти:

Микола Подопригора: хочу подякувати за таку ініціативу в такий складний час. Ми тут в процесі познайомились з хлопцями, спрацювались, вже сколотили бригаду. Є побажання збільшити напрями, за якими готують будівельників. На сьогоднішній день в країні брак робочих рук, тому потрібні наприклад, маляри, штукатури, покрівельники та ін.. Ось на сертифікаті написано – «Сила в єдності» і, дійсно,  це дає свій результат.

IMG 20230502 100823

Віталій Мельниченко: завдяки курсам  я хотів розширити свої навички для подальшої роботи. Раніше не мав робітничої професії. Як біженець був у Трускавці з родиною і побачив, що не погано б було засвоїти якусь робітничу професію, тому що завжди є потреба у будівництві, а тепер ще і у відбудові. І ось для себе я вирішив, що, якщо оволодію навичками такого напряму, то зможу багато в чому допомогти іншим людям. А ще основне те, що можна й підзаробити.

IMG 20230502 103644

Олексій Солоненко: я працюю технічним керівником з навчання монтажників гіпсокартонних конструкцій в одній з будівельних фірм, тому знаю, як багато зараз роботи на будівництві. Програма навчання у нас була спланована так, що 20 відсотків було теорії,  а 80 – практики. Це добре, що профспілки навіть у такий складний для держави час турбуються про своїх громадян.

IMG 20230502 103228

Євген Корсунський: я людина з офісу, тому для мене все було як нове, але я вважаю, що це дуже корисно. Спочатку я буду використовувати нові вміння для себе, але не виключаю, що у майбутньому і заробляти.

Роман Харітінін: я записався на курси, довго чекав, коли буде сформована група. Як би  я знав, що так класно навчатись у ліцеї, я би відразу після 9-го класу прийшов би, спробував поступити і навчався. Але нічого не запізно. Дякую вам і планую ще пройти інші подібні курси, зокрема,  з напрямком сантехника.

IMG 20230502 104140

Роман Максимов: насамперед хотілося для себе зрозуміти, як все ж таки вдається працівнику, щоб зробити ось таку красу, коли в домі і затишок і все надійно працює. Вірю, що ці навички, які ми тут отримали, будуть корисними. Адже, відбудовувати країну після війни доведеться нам. Ми відчули, що дійсно займаємось  важливою та корисною для держави справою. Подяка за це профспілкам!

IMG 20230502 103844

IMG 20230502 104854