1271
Попри зруйновану інфраструктуру та бойові дії на території України, спортивне життя в нашій державі майже не зупинялося. Враховуючи усі безпекові норми, змагання різного гатунку майже щодня відбуваються в різних куточках країни.
У підтримку загальнонаціональної програми «Здорова Україна», ініційованої Президентом Володимиром Зеленським, покликанням якої є зробити здоровий спосіб життя частиною українського менталітету, Закарпатська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України зініціювала проведення у жовтні 2023 року спортивно-патріотичних змагань серед працівників закладів та установ освіти – членів обласної організації Профспілки.
Згідно затвердженого Положення змагань, усіх учасників поділили за територіальним принципом на 3 рівноцінні кущі по 8 команд-учасниць.
Про це повідомила пресслужба Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.
Відтак, честь розпочинати та приймати цикл відбіркових змагань випала Об'єднаній організації Іршавщини Профспілки працівників освіти і науки України. Саме на її території 1 жовтня 2023 року відбувся перший етап спортивно-патріотичного заходу.
1274
 
Урочисте відкриття спартакіади символічно співпало з Днем захисників і захисниць України, Днем українського козацтва, Днем територіальної оборони, Покрови Пресвятої Богородиці та найголовнішим галузевим святом – Днем працівників освіти.
Після державного гімну України, всі присутні вшанували пам'ять тих, хто загинув унаслідок російської військової агресії або віддав своє життя, захищаючи Україну.
Із словами вітань та мотиваційними настановами у цей, багатий на свята день, до освітян-профспілковців звернулись: Тетяна Повханич, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, член Ради ФПУ та Ярослав Цендра, голова Об'єднаної організації Іршавщини Профспілки працівників освіти і науки України.
Також активно підтримали захід запрошені: директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної держадміністрації Мар'яна Марусинець та керівник відділу освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради Єлизавета Яцканич.
1275
 
Даний етап змагань представляли команди: Берегівської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України, Берегівської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, Мукачівського районного комітету профспілки працівників освіти і науки, Мукачівської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, Об'єднаної організації Виноградівщини Профспілки працівників освіти і науки України, Об'єднаної організації Іршавщини Профспілки працівників освіти і науки України та Об'єднаної організації Свалявщини Профспілки працівників освіти і науки України.
Програма змагань складалася з 5 видів спорту: спортивного (поплавочного) рибальства, дартсу, туризму, кульової стрільби та першої домедичної допомоги.
З огляду на безпеку учасників та уникнення скупчень людей, змагання проводилась на декількох локаціях одночасно.
Варто зазначити, що дисципліни з кульової стрільби та першої домедичної допомоги були включені до змагань у всіх трьох кущах та покликані поширити серед освітян знання та корисні навички, пов'язані із наданням першої домедичної допомоги у цивільному житті, а також правилами поводження зі зброєю.
Щодо результатів змагань.
1276
 
Змагання з кульової стрільби були особисті. 1 учасник незалежно від статі мав 3 пробні і 10 залікових пострілів.
За найбільшою сумою набраних очок першу сходинку посів Олександр Горун, представник команди Берегівської районної організації Профспілки. Друге місце поділили два учасника: Сергій Чейпеш з Об'єднаної організації Виноградівщини та Людмила Ткаченко з Мукачівської міської організації Профспілки. Третє місце зайняв Віталій Собко з Об'єднаної організації Іршавщини.
Змагання зі спортивного (поплавочного) рибальства проводились за Правилами спортивного рибальства поплавочною снастю. В кожного учасника була 1 вудка, 1 гачок , 1 садок для риби та наживка довільної форми.
За 1.5 години часу, який був визначений для змагань, найспритнішим рибалкою виявився Михайло Сочка з Об'єднаної організації Виноградівщини, який за кількістю виловленої та зваженої риби посів перше місце. Друга сходинку посів Бейло Нодь з Берегівської районної організації Профспілки та замкнув трійку лідерів Юрій Федорчук з Мукачівського районного комітету профспілки.
Найвлучнішим у дартсі став Владислав Сусік, представник команди Берегівської районної організації Профспілки. Іван Островка з Об'єднаної організації Свалявщини зайняв другу залікову позицію, а третім став Петро Понедільник, представник команди Об'єднаної організації Виноградівщини.
1282
Справжньою родзинкою спортивного дня стали командні змагання з туризму. Вони включали у себе три етапи: техніка складання наплічника, розпалювання вогнища та розбивки намету.
За сумою очок, набраних у всіх видах змагання, перемогу здобули освітяни з Об'єднаної організації Іршавщини, друга сходинка за командою з Об'єднаної організації Свалявщини та третіми стали представники Мукачівської міської організації Профспілки.
Вкрай актуальними у сьогоднішній час були командні змагання з першої домедичної допомоги. Вони проводились у 2 етапи.
Перший етап: лекційно-практичний майстер-клас від працівника Червоного хреста України. Другий етап: теоретично-практична перевірка засвоєних знань та вмінь.
Найуважніше слухала лектора, відповідно і найкраще впоралась з практичними завданнями команда з Берегівської міської організації Профспілки, другими стали представники команди Мукачівської міської організації та третє місце у команди Об'єднаної організації Іршавщини.
За результатами усіх дисциплін спортивно-патріотичних змагань призові місця у командному заліку вибороли:
– І місце — команда Берегівської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України (голова Ольга Радик);
– ІІ місце ­— команда Об'єднаної організації Виноградівщини Профспілки працівників освіти і науки України (голова Сергій Чейпеш);
– ІІІ місце — команда Об'єднаної організації Свалявщини Профспілки працівників освіти і науки України (голова Надія Бунда).
Урочисто та під оплески усіх учасників грамоти, медалі та кубки тріумфаторам змагань вручила голова організаційного комітету змагань Тетяна Повханич.
1283
Не обійшлося під час церемонії нагородження і без вшанування ветеранів. За багаторічну активну життєву позицію у відстоюванні прав та інтересів членів профспілок, пропаганду здорового способу життя та з нагоди ювілею – 80-річчя від дня народження, подяку комітету обласної організації Профспілки отримав головний суддя змагань — Іван Пинзеник, голова первинної профспілкової організації із 43-річним стажем.
Насамкінець, потрібно відмітити співорганізаторів змагань — членів Об'єднаної організації Іршавщини за ту працю, яку вони вклали, щоб усе пройшло на найвищому рівні, щоб кожен учасник у цей день почувався комфортно, відчував турботу, атмосферу дружби, поваги та єдності.
На фото: під час спортивно-патріотичних змагань у Закарпатті серед працівників закладів та установ освіти – членів обласної організації Профспілки.
Пресцентр Закарпатської облпрофради