IMG 0537

Багаторічне  конструктивне  співробітництво в рамках угоди між Дніпропетровським облпрофоб’єднанням та Південно-Східним межрегіональним управлінням Держпраці  розвивається за багатьма напрямами, сприяючи вирішенню  життєво важливих питань  для працюючих. Включає воно в себе й постійні консультації, обговорення актуальних проблем.

          

Ось і сьогодні, 5 жовтня, напередодні Всесвітнього Дня дій за гідну працю в Будинку профспілок соціальні партнери провели робочу зустріч, під час якої відбувся живий, цікавий обмін думками щодо спільних дій зі створення умов для гідної праці. Поняття цедосить широке: умови, охорона та оплата праці, її легальний характер та інше.

         Всі ці аспекти, - зазначив на початку зустрічі голова облпрофобєднання Анатолій Яловий, - є головними в роботі профспілок, тому вони приділяють їм значну увагу, взаємодіючи з владою, організаціями роботодавців та контролюючими органами у забезпеченні прав працівників. А вони, на жаль, все ще нерідко порушуються, про що, зокрема, свідчать зростання звернень до профспілок з приводу зарплатних боргів, порушень трудового законодавства, ,збільшення кількості судових позовних заяв. Є у профспілок й чимало зауважень до проєктів нових «трудових» законів, які нерідко спрямовані на обмеження прав людей найманої праці. Про все це профспілки принципово заявляють на всіх рівнях, в тому числі і під час заходів до Дня дій за гідну працю.

Про основні напрями взаємодії профспілок області зі службами Держпраці розповів головний технічний інспектор праці облпрофцентру Петро Довганенко, який особливу увагу звернув на наявність спільних підходів соціальних партнерів, зокрема, що стосується захисту прав потерпілих.

IMG 0565

           Про особливості роботи управління Держпраці у нинішній складний період, точки дотику у співпраці з профорганізаціями розповіли під час зустрічі заступники начальника управління - Сергій Бланк та Ірина Біланинець, а також головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці центрального регіону Вадим Гавядов. Акцент при цьому робиться на профілактичну, інформаційно-розяснювальну роботу, проте відновлені й інспекторські перевірки, які, насамперед, стосуються оформлення трудових відносин і підприємницької діяльності, своєчасності виплати заробітної плати, контролю за організацією безпечної праці. Досить ефективною тут є започаткована управлінням кампанія «Виходь на світло», підтримана й профспілками області. Як наслідок, легалізовано більше 13 тисяч робочих місць, на 28 підприємствах на 41 млн. грн. зменшено заборгованість по зарплаті (хоча в цілому по області вона ще є значною), матеріали перевірок спрямовуються й до правоохоронних органів.

Представники Держпраці відповіли також на численні запитання присутніх представників профспілок.

           Активну участь у обговоренні взяли участь голови обласних галузевих профорганізаційАнастасія Демідова (комунальники), Зінаїда Бедринець (держустанови), заступник голови обкому профспілки будівельників Іван Сова та інші.

.IMG 0571

                                 Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання

http://www.doop.dp.ua/news/1015-gidna-pratsya-nasampered-legalna-bezpechna-pratsya