IMG 20231005 112745

Прийняти Закон України «Про соціальний діалог», в основу якого взяти європейську модель соціального діалогу.

Сьогодні, напередодні Всесвітнього дня дій за гідну працю, який відзначається 7 жовтня, у Федерації профспілок області відбувся круглий стіл на тему: «Про проведення спільних заходів щодо зниження рівня не задекларованої праці та виробничого травматизму, психологічної підтримки на робочому місці та створення безбар'єрного виробничого середовища».

У засіданні круглого столу взяли участь: керівники ФПО, голови обласних галузевих профспілкових організацій; технічні інспектори праці профспілок, працівники апарату ФПО та апаратів обласних галузевих профспілкових організацій, а також представники від Західного регіонального управління Державної служби з питань праці.

У вступному слові, Микола ШЕРШУН, голова Федерації профспілок Рівненської області говорив про важливість ведення соціального діалогу на усіх рівнях. Та наголосив, що гідна оплата праці – це наріжний камінь суспільного договору між працівниками, урядами та роботодавцями, який був порушений на користь роботодавців.

-        Щоб досягти цієї справедливості у демократичних країнах Світу працює соціальний діалог. А влада, роботодавці та профспілки є безпосередніми та рівноправними партнерами. Нам, профспілкам, під час дії воєнного стану заборонили проводити масові заходи, чим, фактично «обрізали крила».  Але ми говорили і говоритимемо про важливість ведення ефективного соціального діалогу на усіх рівня. Про важливість суспільного діалогу не раз наголошувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та Президент США Джо Байден. Щоб стати повноправними членами ЄС ми повинні сповідувати європейські цінності, дотримуватися норм трудового законодавства, ефективно проводити соціальний діалог.

Наталія ТОКАРЕЦЬ, начальник управління інспекційної діяльності, розповіла присутнім про дотримання трудового законодавства в області. Маргарита ЗАХАРЧУК, начальник відділу з питань праці, ознайомила учасників круглого столу з методами боротьби протидії торгівлі людьми та основними аспектами психологічної підтримки на робочих місцях.

Віктор ГРИБОК, головний інспектор з питань охорони праці, голова Рівненської обласної організації профспілки працівників АПК виступив з доповідю: «Охорона праці - складова Програми гідної праці МОП».

Виступаючі, також зазначали, що подібні заходи дозволяють привернути увагу людей до проблем працівників та захисту їхніх прав.

Після завершення заходу його учасники прийняли Рекомендації круглого столу.

У яких Федерація профспілок Рівненської області та Західне регіональне управління Державної служби з питань праці, наголосили на необхідності вивчати та поширювати позитивні практики роботи Федерації профспілок Рівненської області, галузевих профоб’єднань, Західного регіонального управління Державної служби з питань праці та рекомендували:  - «Звернутись до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Федерації профспілок України, Національної тристоронньої економічної ради щодо прискорення та активізації роботи з прийняття Закону України «Про соціальний діалог», в основу якого взяти європейську модель соціального діалогу».

Детальніше: https://www.facebook.com/fpu.rivne/posts/pfbid0EHAcCknfLaVD83cXEozXQhk5ttkZsKaFs9UTZTEdDNYnCMUb9VCzoJHHdB9RK3tHl

IMG 20231005 112808

Профінформ ФПО