387867580 2058866147787689 4841201705295922963 n

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко повідомив про участь у засіданні міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення виплати мінімальної заробітної плати.
 
За інформацією представників Головних управлінь ПФУ та ДПС у Черкаській області ситуація з дотриманням законодавства навіть у виплаті мінімальної заробітної плати є тривожною.
Відповідно до звітів страхувальників за червень 2023 року, загальна кількість найманих працівників в області майже 260 тис. осіб. Чисельність пенсіонерів майже 400 тис.осіб. При середній зарплаті в Україні за червень у 16012 грн, у 1742 страхувальників області (підприємства, установи, організації та ФОПи) нараховано зарплату менше мінімальної (6700 грн). Ще частина роботодавців встановила режим неповного робочого часу для працівників.
Чи є це винятком для українців у період воєнного стану? Однозначно, що ні. Адже довготривала державна політика в сфері зайнятості населення, легалізації трудових відносин, рівнів оплати праці, контролю державних органів за дотримання законодавства у сфері праці формувалася представниками роботодавців у Верховній Раді України (власниками приватизованих підприємств, у народі олігархами). Бачення перших урядів часів незалежності України щодо лібералізації економіки та трудових відносин, переваг національної економіки у низькій зарплаті працівників залишається незмінним протягом і останніх років. Підтвердженням цієї політики свідчать постійні мораторії на перевірку бізнесу, темпи трудової міграції, зниження прав працівників та профспілок прийняттям змін щодо організації трудових відносин у період воєнного стану. Кардинально інші рішення Ізраїлю у перший тиждень війни щодо не висування жодних законопроектів чи урядових рішень, що не належать до ведення війни.
Ще про роль самих працівників та відношення до власного майбутнього.
Ті, хто виходить на пенсію, але працював без оформлення трудових відносин чи отримував мінімальну зарплату, сьогодні безрезультатно шукають в органах пенсійного забезпечення підтвердження робочого стажу та будуть отримувати мінімальне пенсійне забезпечення.
Українські біженці працездатного віку (більша частина віком до 35 років) з Польщі переїздять до Німеччини, де зарплати та соціальні виплати вищі. Чи повернуться вони на батьківщину - питання.
Профспілки, як і український народ , впевнені у ПЕРЕМОЗІ УКРАЇНИ, але рішення на відбудову країни мають враховувати соціальне спрямування розвитку держави, участі суспільства у прийнятті важливих. Країни євросоюзу позитивно змінюються в напрямках підвищення зарплат, зайнятості населення, охорони здоровʼя, екології ,соціальної сфери тощо.
Мінімальні соціальні стандарти в оплаті праці, охороні здоров’я, освіті, пенсійному забезпеченні при їх законодавчому врегулюванні, мають дотримуватися роботодавцями та державою.
 
 
387845352 2058866384454332 8250324059675315859 n
Федерація профспілок Черкаської області